Lähitorin matalan kynnyksen etäryhmätoiminta (RRP, P4, I1)
Matalan kynnyksen maksutonta etäryhmätoimintaa tarjoamalla pyritään ehkäisemään ohjautumista raskaimpiin palveluihin, vahvistetaan digitaalisten palveluiden käyttöä sekä alueellista yhdenvertaisuutta palveluiden tarjonnan osalta.
Pirkanmaan hyvinvointialue on väestöpohjaltaan Suomen suurin ja sen piiriin kuuluu yli puoli miljoonaa asukasta. Strateginen tavoite on tarjota alueen asukkaille yhdenvertaiset, ennaltaehkäisevät ja vaikuttavat palvelut. Hyvinvointialue koostuu 23 erilaisesta ja monimuotoisesta kunnasta, joka haastaa palveluiden toteuttamista. Digitaalisten palveluiden tarjoaminen vaihtoehtona on keino toteuttaa monimuotoisempia ja saavutettavissa olevia palveluita asuinkunnasta riippumatta.
Ryhmätoimintaa on lähitorien kohtaamispaikkatoimintaa tarjoavissa toimipisteissä. Lähitorien toiminta-ajat ja ryhmien sisällöt ovat monimuotoisia ja alueensa näköisiä. Osallistumisen mahdollisuuksiin voivat lisäksi vaikuttaa asukkaalla omat henkilökohtaiset rajoitteet, liikenneyhteydet jne.
Etäryhmätoimintaa tarjoamalla halutaan mahdollistaa osallistuminen myös heille, joiden ei ole mahdollista osallistua paikan päällä järjestettävään toimintaan.
Tavoitteita voidaan numeerisesti mitata toteutuneiden etäryhmien määrällä sekä laadullisesti asiakaskokemusta ja palautteita, kuten NPS, seuraamalla.
Kohderyhmänä etäryhmätoiminnalle ovat erityisesti he, joilla on eri syistä vaikeuksia poistua kotoa tai palvelut ovat kaukana. Yhtenä merkittävänä kohderyhmänä on nähty omaishoitajat, joiden voi olla vaikeaa järjestää sijaishoitoa säännölliseksi osallistumiseksi ryhmään.