Lappilaisen linkkihenkilökoulutuksen ja mentoroinnin mallinnus (RRP, P4, I2)

VASA 2 -hankkeessa on jatkokehitetty linkkihenkilökoulutusta sekä linkkihenkilöiden ja koordinaattoreiden mentorointia, jossa tavoitteena on vahvistaa ammatillista kasvua, työn kehittämistä sekä vertaistukea. 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lapin hyvinvointialueen hallinnoimassa VASA 2 -hankkeessa aloitettiin 2024 vuoden mittainen, uuden hyvinvointilähetetoiminnan koordinaatiomallin pilotointi. Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen koordinoimassa hankkeessa, uusina osatoteuttajina mukaan tulivat Suomen Punaisen Ristin Lapin piiri, Saura-Säätiö sr ja MIELI Rovaniemen mielenterveys ry. 

Pilotoitava koordinaatiomalli koostuu Lapin hyvinvointialueen ja alueellisten järjestötoimijoiden muodostamasta kollektiivista, jossa linkkihenkilötoimintaa pilotoidaan neljällä Lapin hyvinvointialueen palvelualueella. Jokaiselle palvelualueelle palkattiin koordinaattori kehittämään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa sekä koordinoimaan linkkihenkilötyötä. 

VASA2 -hankkeessa koordinaattoreiden mentorointi toteutettiin kuutena tapaamiskertana kevään 2024. Koordinaattoreiden dialogiseen mentorointiin sisällytettiin myös koulutuksellinen elementti ja mentoroinnin idea.  Linkkihenkilöiden mentorointi on toteutettu avoimen ryhmän, johon kaikki koulutetut linkkihenkilöt ovat voineet osallistua.

Linkkihenkilö koulutusta on tiivistetty ja itsenäisen opiskelun osuutta lisätty. Koulutus on toteuttu edelleen etäopetuksena, joka on mahdollistanut koulutuksen järjestämisen. Kokeilussa on toteutettu päivä- ja iltaryhmä palautteen perusteella, joka on mahdollistanut työssäkäyvien osallistumisen.

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kehitystyön lähtökohdissa olevissa tarpeissa keskitytään sekä koordinaattoreiden että linkkihenkilöiden mentorointiin ja siihen, miten auttaa heitä oman työn ja VASA 2 -hankkeen hyvinvointilähete-toiminnan kehittämisessä sekä omassa ammatillisessa kasvussa. Mentorointiryhmien avulla halutaan varmistaa mahdollisuus vertaistukeen kehittämisprosessin aikana. 

Linkkihenkilökoulutuksella vamistetaan dialogisuus linkkihenkilön ja lähetteen saajan yhteistyössä. Rinnallakulkijana linkkhenkilö tukee lähetteen saajaa hänen tavoitteessaan. 

Tavoiteltu muutos

Syksyllä 2024 on koulutuksen suorittaneita linkkihenkilöitä niin paljon, ettei suurryhmän mentorointi ole mielekästä. Mentoroinnin avulla tuetaan linkkihenkilöiden ja koordinaattoreiden alueellisen työn kehittämisprosessia. Alueelliset erityispiirteet ja tarpeet voidaan oottaa paremmin huomioon.  

Syksyn 2024 linkkihenkilökoulutuksen toteutusta on kevään koulutusryhmien palautteiden perusteella aikataulullisesti tiivistetty. Lähijaksot toteutetaan noin kolmen viikon välein.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhminä ovat linkkihenkilöt, jotka työskentelevät hyvinvointilähetteen saaneiden henkilöiden kanssa ja koordinaattorit, jotka koordinoivat, tukevat ja ohjaavat linkkihenkilöiden toimintaa. Koordinaattorit tekevät yhteistyötä mm. sote-ammattilaisten eli lähetteen tekijöiden ja lähetteen saaneiden vastaanottavien tahojen kanssa sekä markkinoivat hyvinvointilähete-toimintamallia koko Lapin alueella.