Lapsen ja nuoren kehityksen polku -monialainen kuntoutusyhteistyö perheiden tukena

Lapsen ja nuoren kehityksellisen ja psykososiaalisen haasteiden tunnistaminen, palvelutarpeen arviointi ja oikea-aikainen kuntoutuksen ohjaus, suunnittelu sekä toteutus yhdessä lapsen/nuoren lähiverkoston ja ammattilaisten kanssa. 

 

Toimintaympäristö

Toimintaympäristö on POPsote alue Pohjois-Pohjanmaan Pohteen hyvinvointialueen kaikki kunnat. Tarkoitus on ollut luoda selkeä geneerinen polku ohjaamaan lasten ja nuorten kuntoutuksen tarpeeseen palvelupolku, joka ohjaa fysio-, puhe- ja toimintaterapian järjestämistä hyvinvointialueella verkostoyhteistyössä perhekeskuksen kanssa. Polun kuvaamisessa on huomioitu kasvaneisiin terapiatarpeisiin varhainen puuttuminen, matalankynnyksen palvelut, asiakaslähtöisyys, oma nimetty työntekijä ja erikoissairaanhoidon osaamiskeskuksen ja perusterveydenhuollon ammattilaisten ohjaus sekä kolmannen sektorin osuus. 

 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kuntoutus on ollut monikanavainen järjestelmä ja sen järjestämisessä on usein haasteita. Lapsen ja nuoren lähipiiri tarvitsee ohjausta palvelujen hakemiseen.  Terapiahenkilöstön resurssit eivät ole olleet riittäviä kysyntään nähden, joten tarvitaan palveluita, joista voi saada matalalla kynnyksellä tietoa, oikea aikaista tarpeen arviointia ja tarvittavaa terapiaa. 

Ammattilaisille saada yhteinen käsitys kuntoutuksen osa-alueiden tehtävistä, kuntoutuksen ohjaamisesta ja geneerinen polku, jota voi omalla erikoisalueella jatkokehittää. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmä on lapset, nuoret ja heidän lähipiirinsä, kun on tarve tukea heidän kehitystä kasvun aikana. Asiakasymmärrystä on kerrytetty työpajatyöskentelyssä monialaisesti osallistujia ja eri tavoin toteutetuilla kyselyillä. 

Ratkaisun perusidea

Lapsen ja nuoren kehityksellisten haasteiden tunnistaminen, palvelutarpeen arviointi ja oikea-aikainen kuntoutuksen ohjaus ja suunnittelu sekä toteutus yhdessä lapsen/nuoren lähiverkoston ja ammattilaisten kanssa. 

Tavoitteena on selkeä lasten ja nuorten kuntoutuspolun toimintamalli perheille sekä ammattilaisille osaamiskeskuksien ja Sote-keskusten yhteisenä mallina.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Jatkossa polku on tarkoitus jalkauttaa ja juurruttaa eri yksiköihin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella eli Pohteen alueella ja yhtenäistää ohjautumista kuntoutuspalveluiden piiriin. Tähän tarvitaan oma yhteistyötiimi koko alueelta ja henkilöstön osallisuutta oman työn kehittämiseen. Linkitys muiden toimialojen toimintoihin arvioidaan, huomioidaan tarvittava resurssi ja tarvittaessa toteutetaan. 

Polkuun voi alueen toimijat lisätä palveluohjausten yhteystietonsa, jotta yhteydenotto olisi vanhemmille tai lähipiirille helppoa.

Lisäksi polun arviointia tulee jatkossa arvioida yhdessä asiakasraadin  tai lasten, nuorten ja vanhempien kanssa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Monialainen osaaminen oli osa tämän polun rakentamista lasten ja nuorten kuntoutuksen ammattilaisina. Tämä oli erittäin tärkeää polun valmistumisen onnistumisen takia ja monialaisen näkemyksen ymmärtämisessä.

Lisäksi tiedon saannissa hyödynnettiin alueen ammattilaisia sote-palveluista, varhaiskasvatuksesta ja kouluista. Hankkeen aikana myös pilotoitiin  varhaiskasvatuksessa, esikoulussa ja koulussa eri kuntoutusammattilaisten hyödyntämistä matalan kynnyksen palveluissa. 

Kehittämisen tiimi
Niina Kaarela ft RAS, Minna Kinnunen tt Oulu, Sanna Häkli foniatri OYS, Päivi Oravakangas-Kela pt Oulu, Hanna Arola pt Tyrnävä, Tiina Vuononvirta kuntoutuksen palveluesimies Oulunkaari , Essi Järvinen projektisuunnittelija POPsote, Jonna Komulainen-Ebrahim lasten neurologi OYS, Hanna Ebeling ft OYS Konsti, Päivi Lindholm lasten psykiatri OYS, Erja Kaakkurinniemi ohjaava kuntouttaja/Tarja Kankaanpää kuntoutusohjaaja Valteri, Hanna Kurvinen ft Kuusamo, Mari Sipilä ylihoitaja Oys, Heli Hemmilä PPKY Kallio. 

Työpajoissa mukana tulevan hyvinvointialueen kuntoutuksen aktiiviset ammattilaiset, POPsoten lapset, nuoret ja perheet suunnittelijat, Nepsy-tiimi ja järjestöjen edustajat. 

Kiitos kaikille työhön osallistuneille!
 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tilanne hyvinvointialueellamme kehittyy eri toimintayksiköiden toiminnan uudistamisen näkökulmasta ja yhteistyöllä asia kerrallaan. Tätä polkua päästään jalkauttamaan vuoden 2024 aikana. Hyvinvointialueen taloudellinen tasapainottamisohjelma alueella voi ohjata jatkokehittämistä omalta osaltaan.