Lapsen ja nuoren kehityksen polku -monialainen kuntoutusyhteistyö perheiden tukena
Lapsen ja nuoren kehityksellisen ja psykososiaalisen haasteiden tunnistaminen, palvelutarpeen arviointi ja oikea-aikainen kuntoutuksen ohjaus, suunnittelu sekä toteutus yhdessä lapsen/nuoren lähiverkoston ja ammattilaisten kanssa.
Toimintamallin nimi
Lapsen ja nuoren kehityksellisen ja psykososiaalisen haasteiden tunnistaminen, palvelutarpeen arviointi ja oikea-aikainen kuntoutuksen ohjaus, suunnittelu sekä toteutus yhdessä lapsen/nuoren lähiverkoston ja ammattilaisten kanssa.
Lapsen ja nuoren kehityksellisten haasteiden tunnistaminen, palvelutarpeen arviointi ja oikea-aikainen kuntoutuksen ohjaus ja suunnittelu sekä toteutus yhdessä lapsen/nuoren lähiverkoston ja ammattilaisten kanssa.
Tavoitteena on selkeä lasten ja nuorten kuntoutuspolun toimintamalli perheille sekä ammattilaisille osaamiskeskuksien ja Sote-keskusten yhteisenä mallina.
Toimintaympäristö on POPsote alue Pohjois-Pohjanmaan Pohteen hyvinvointialueen kaikki kunnat. Tarkoitus on ollut luoda selkeä geneerinen polku ohjaamaan lasten ja nuorten kuntoutuksen tarpeeseen palvelupolku, joka ohjaa fysio-, puhe- ja toimintaterapian järjestämistä hyvinvointialueella verkostoyhteistyössä perhekeskuksen kanssa. Polun kuvaamisessa on huomioitu kasvaneisiin terapiatarpeisiin varhainen puuttuminen, matalankynnyksen palvelut, asiakaslähtöisyys, oma nimetty työntekijä ja erikoissairaanhoidon osaamiskeskuksen ja perusterveydenhuollon ammattilaisten ohjaus sekä kolmannen sektorin osuus.
Kohderyhmä on lapset, nuoret ja heidän lähipiirinsä, kun on tarve tukea heidän kehitystä kasvun aikana. Asiakasymmärrystä on kerrytetty työpajatyöskentelyssä monialaisesti osallistujia ja eri tavoin toteutetuilla kyselyillä.
Jatkossa polku on tarkoitus jalkauttaa ja juurruttaa eri yksiköihin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella eli Pohteen alueella ja yhtenäistää ohjautumista kuntoutuspalveluiden piiriin. Tähän tarvitaan oma yhteistyötiimi koko alueelta ja henkilöstön osallisuutta oman työn kehittämiseen. Linkitys muiden toimialojen toimintoihin arvioidaan, huomioidaan tarvittava resurssi ja tarvittaessa toteutetaan.
Polkuun voi alueen toimijat lisätä palveluohjausten yhteystietonsa, jotta yhteydenotto olisi vanhemmille tai lähipiirille helppoa.
Lisäksi polun arviointia tulee jatkossa arvioida yhdessä asiakasraadin tai lasten, nuorten ja vanhempien kanssa.
Tilanne hyvinvointialueellamme kehittyy eri toimintayksiköiden toiminnan uudistamisen näkökulmasta ja yhteistyöllä asia kerrallaan. Tätä polkua päästään jalkauttamaan vuoden 2024 aikana. Hyvinvointialueen taloudellinen tasapainottamisohjelma alueella voi ohjata jatkokehittämistä omalta osaltaan.