Lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen toimintamalli
Toimintamalli kokoaa keskeiset ja toimijoiden kanssa yhdessä sovitut työskentely- ja verkostomaisen toiminnan kokonaisuudet. Tavoitteena on ohjata ja sitouttaa toimijoita sovittuihin käytäntöihin sekä toimia perehdyttämisen yhtenä välineenä.
Vantaa on Suomen monikulttuurisin kunta ja vieraskielisten osuus on Suomen suurin. Maahanmuuttajataustaisia perheitä kuormittavia tekijöitä ovat esimerkiksi köyhyys ja monilapsisuus, vanhempien kielitaidottomuus sekä lasten ja nuorten muita enemmän kokema turvattomuus ja koulukiusaaminen. Vantaan vieraskielisten aikuisten työttömyys on lähes kolminkertainen valtaväestöön verrattuna ja sillä on suorat vaikutukset perheiden hyvinvointiin.
Ajankohtainen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistus vahvistaa hyvinvointialueiden perhekeskustoimintaa, mikä tulee mahdollistamaan nykyistä varhaisemman ja oikea-aikaisemman avun ja tuen saannin sekä sujuvan palvelupolun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluiden, varhaiskasvatus- ja sivistyspalveluiden ja järjestöjen yhteistoiminnan avulla. Perhekeskuskehittäminen on käynnissä hyvinvointialueilla koko maassa, ja kohtaamispaikat tulevat olemaan osa perhekeskusten toimintaa.
Lapsiperheiden avoimet kohtaamispaikat sijaitsevat eri puolilla hyvinvointialuettamme lähellä ihmisiä. Osa kohtaamispaikoista on varhaiskasvatuksen avoimen- ja kerhotoiminnan toimipisteitä/palveluyksiköitä, joihin jalkautuvat eri toimijat. Osa on/ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) Uudenmaan piiri vetoisia toimipisteitä, joiden rahoitus mahdollistuu kunnan puolelta. Suurin toimipisteistämme on hyvinvointialueen toimipiste, jossa koordinaatio vastuu toiminnasta on järjestöllä, jota yhteistoimijaisesti ja yhteisjohtajuudella tuotetaan aidosti yhdessä hyvinvointialueen, kaupungin ja järjestöjen kanssa yhteistoimintaa.
Lapsiperheiden avointen kohtaamispaikkojen toimitilat ovat hyvin erilaisia.; Ne, ne voivat sijaita esimerkiksi kerrostalojen yhteydessä, omana toimitilanaan tai esimerkiksi päiväkodin yhteydessä. Suurimmassa osassa kohtaamispaikan toimintaympäristö- ja tila mahdollistaa eri toimijoiden samanaikaisen läsnäolon ja jalkautumisen kohtaamispaikkaan. Osassa toimipisteistä on mahdollisuus myös ryhmämuotoiselle toiminnalle.
Kohderyhmämme ovat Vantaa-Kerava hyvinvointialueen perheet, pääsääntöisesti/erityisesti alle kouluikäiset lapset ja heidän perheensä. Toimijuuden kautta kohderyhmänä ovat myös alueen eri toimijat, sidosryhmät sekä vapaaehtoiset. Kohderyhmille tarjotaan (ja kehitetään) toimintaa sekä palveluja heitä osallistaen, heidän tarpeitaan ja toiveitaan kuunnellen. Siten varmennetaan oikea-aikaisen palvelujen saatavuus sekä perheiden osallisuuden kokemuksen vahvistuminen ja myös perheiden hyvinvointi lisääntyy. Oikea-aikaisempi palvelujen saatavuus lisääntyy ja tätä kautta perheiden hyvinvointi lisääntyy sekä osallisuuden kokemus vahvistuu. Keräämme kaikissa toimipisteissämme säännöllisesti kävijä- ja toimijapalautteita. Toiminnasta on mahdollisuus antaa kohtaamispaikoissa päivittäin välitöntä palautetta toiminnan tarpeista ja toiveista kertomalla.