Lasten ja nuorten interventiokoordinaatio, Kymenlaakson hyvinvointialue (RRP, P4, I1)
Interventiokoordinaatiossa jatkokehitetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa aloitettua lasten ja nuorten perustason palveluiden näyttöön perustuvien menetelmien käyttöönottoa sekä lisätään tuen yhdenvertaista saatavuutta.
Näyttöön perustuvien menetelmien saatavuuden parantaminen perustason palveluissa vastaa Mielenterveysstrategian 2020-2030 tavoitteisiin. Lisäksi ajankohtaisesti on valmistelussa lasten ja nuorten terapiatakuu, joka todennäköisesti ohjaa lisäämään lapsille ja nuorille suunnattujen psykososiaalisten tuen ja hoidon interventioiden saatavuutta.
Lasten ja nuorten interventiokoordinaation kehittämistyö on aloitettu Kymenlaakson hyvinvointialueen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa, jossa on tehty kattava alkuselvitys alueen tilanteesta, aloitettu porrasteisen psykososiaalisen tuen ja hoidon mallin luominen sekä lisätty interventio-osaamista kouluttamalla ammattilaisille oirefokusoituja lyhytinterventioita.
Toimintamalli on kokonaisuudessaan laaja ja yksittäistä mittaria muutoksen tarkasteluun ei ole mahdollista nimetä.
Muutoksesta kertovia mittareita ovat:
- Koulutettujen ammattilaisten määrät
- Lasten ja nuorten interventionavigaattorin ensijäsennyksen koulutetut ammattilaiset
- Toteutuneiden interventioiden ja interventionavigaattoreiden ensijäsennysten määrät
- Palveluyksiköt, joissa lasten ja nuorten interventionavigaattorit on otettu käyttöön
Asiakasnäkökulmasta kohderyhmänä ovat lasten ja nuorten sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjät, joille tarjotaan mielenterveyden haasteiden tukeen ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettuja menetelmiä.
Asiakasymmärrystä on pyritty kartoittamaan erilaisten käyntisyy- ja diagnoositietojen tarkastelulla. Asiakkaita on osallistettu menetelmiin liittyvän palautteen kysymisen muodossa.
Lasten ja nuorten interventiokoordinaation kokonaisuuden kehittämisessä vertaiskehittäminen on ollut tärkeässä roolissa. Vertaiskehittämistä on tehty tiiviissä yhteistyössä Etelä-Suomen YTA-alueen lasten ja nuorten interventiokoordinaattoreiden yhteisessä verkostossa. Koordinaattoriverkostoa on ylläpitänyt Terapiat etulinjaan-toimintamalli.