Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijän työ
Lasten ja nuorten mielenterveys - ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työn tuki oli suunnattu Keski-Suomen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille.
Lasten ja nuorten mielenterveys - ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työn tuki oli suunnattu Keski-Suomen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille.
Keski-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijät ovat ammatiltaan psykiatrisia sairaanhoitajia. Erityistyöntekijöiden työn tavoitteena on:
- Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukeminen vahvistuu perusopetuksen kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa
- Vanhemmuuden tukemisen vahvistaminen
- Lasten ja nuorten mielenterveys –ja päihdepalveluiden saatavuus paranee
Erityistyöntekijöiden työllä pyrittiin tuomaan lisätukea lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa toimivien oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työskentelyyn lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeasioissa.
Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijän työskentely toteutettiin seuraavalla tavalla:
Lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa toimivien oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden oli mahdollista käyttää lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijän palvelua erilaisissa mielenterveys- ja päihdetyön sekä netti- ja pelikäyttäytymisen asioissa: asiakastilanteiden konsultointiin, asiakastilanteissa konsultoivana työparina toimimiseen lähi- tai etätapaamisissa ja mentorointimahdollisuutena työntekijälle. Lisäksi erityistyöntekijät olivat mukana yhteistyössä oppilashuollon työntekijöiden kanssa suunnittelemassa sekä toteuttamassa erilaista ennaltaehkäisevää mielenterveyden ja päihteettömyyden tukemisen yhteisöllistä toimintaa tai vaikuttamistyötä koulu- ja oppilaitosympäristöissä.
Erityistyöntekijöiden työllä pyrittiin jalkauttamaan vaikuttavia menetelmiä (mm. IPC, Lapset puheeksi ja Cool kids) koko hyvinvointialueelle yhteistyössä menetelmäkoordinaattorin kanssa.
Erityistyöntekijät toimivat erikoissairaanhoidon ja peruspalveluiden välimaastossa pyrkien tuomaa lisätuen mahdollisuutta peruspalveluihin erikoissairaanhoidon tarpeen arviointitilanteisiin sekä yhdenmukaistamaan alueen toimintatapoja yhteistyössä perustason ja erityispalveluiden kanssa.
Työn tarkoituksena oli mahdollistaa kaikille hyvinvointialueen lapsille, nuorille ja heidän vanhemmille mielenterveys- ja päihdepalveluiden tasa-arvoinen ja tasavertainen saatavuus.
Työskentely kohdentui lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa toimivien oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden on mahdollista käyttää erityistyöntekijän palvelua erilaisissa mielenterveys- ja päihdetyön sekä verkko- ja pelikäyttäytymisen asioissa. Työskentelyssä oppilashuollon työntekijät työskentelivät 6–17-vuotiaiden lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa.