Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijän työ

Lasten ja nuorten mielenterveys - ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työn tuki oli suunnattu Keski-Suomen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille. 

Toimintamallin nimi
Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijän työ
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Lasten ja nuorten mielenterveys - ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työn tuki oli suunnattu Keski-Suomen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille. 

Toteutuspaikka
Työskentelyn kehittämisalue: Jyväskylä, Petäjävesi, Uurainen, Keuruu, Multia, Muurame, Jämsä, Toivakka, Joutsa, Luhanka, Saarijärvi, Karstula, Kannonkoski, Kivijärvi, Kyyjärvi, Viitasaari, Pihtipudas, Kinnula, Äänekoski, Konnevesi, Laukaa ja Hankasalmi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuija Surakka

Luotu

18.08.2023

Viimeksi muokattu

29.08.2023
Ratkaisun perusidea

Keski-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman Lasten ja nuorten mielenterveys -ja päihdepalveluiden erityistyöntekijät ovat ammatiltaan psykiatrisia sairaanhoitajia. Erityistyöntekijöiden työn tavoitteena oli:

•Lasten ja nuorten ennaltaehkäisevä mielenterveyden ja päihteettömyyden tukeminen vahvistuu perusopetuksen kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa

•Vanhemmuuden tukemisen vahvistaminen

•Lasten ja nuorten mielenterveys –ja päihdepalveluiden saatavuus paranee

Toimintaympäristö

Lasten ja nuorten mielenterveys - ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työn tuki oli suunnattu Keski-Suomen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työskentely kohdentui lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa toimivien oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöiden on mahdollista käyttää erityistyöntekijän palvelua erilaisissa mielenterveys- ja päihdetyön sekä verkko- ja pelikäyttäytymisen asioissa. Työskentelyssä oppilashuollon työntekijät työskentelivät 6–17-vuotiaiden lasten ja nuorten sekä heidän vanhempien kanssa.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työ edellyttää työntekijöiltä laajalaista tietoa taitoa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeasioista sekä laajalaista kokemusta työskentelystä tämän kohderyhmän kanssa. Työn aloittamisessa on tärkeää painottaa riittävää tiedottamista ja markkinointia alueen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille. Kokemuksena yhteistyön jouhevaan aloittamiseen myönteisesti vaikutti tiedottamisen ja markkinoinnin toteuttaminen kasvotusten. Työntekijäresurssina oli alussa 4 työntekijää, mutta työntekijä muutoksiin liittyen työskentelyä toteutti viimeiset puoli vuotta kaksi työntekijää. Riittävä resurssointi ja maakunnallinen aluejako on työn laadun ja toimivuuden kannalta olennaista.

Työskentelyn kuvausta konkreettisti kevään 2023 ajalta:

  • Toteutettiin kaksi Elämäntaito -ryhmää 8.luokkalaisille tytöille kahden kunnan yläkoululla ja maakunnalliset digiryhmät Tukea vanhemmuuteen etäryhmä vanhemmille ja Hallitse ahdistusta- etäryhmä nuorille, yhteensä neljä ryhmää joissa 7-10 ryhmäkertaa per ryhmä. 
  • Vaikuttavien menetelmien juurruttamisen pyrittiin toteuttamalla Cool Kids-työskentelyä maakunnan kahdella koululla, yhdellä yksilötyönä ja toisella ryhmätoimintana. Lisäksi yksi erityistyöntekijä on toiminut hankkeen järjestämien LP-koulutuksien kouluttajana. 
  • Tarjottiin kuntiin yhteistyön mahdollisuutta koulujen yhteisölliseen tukeen ehkäisevässä työssä. Tätä työtä toteutettu kouluista ja oppilaitoksista tulleiden pyyntöjen mukaan, mm. vanhempainiltoina, oppitunteina ja teemapäivinä. 
  • Toteutettiin mentorointia ja konsultointia alueen oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työntekijöille heidän tarpeiden mukaan
  • Mahdollistettiin työparityöskentely lasten ja nuorten mielenterveys- päihdeasioissa  opiskeluhuollon toimijoille  
  • Tiivis yhteistyö hankkeen muiden kokonaisuuksien kanssa. Erityistyöntekijät ovat myös osallistuneet kuntien toimijoiden yhteistyöpalavereihin, jotka ovat liittyneet lasten ja nuorten mt- ja päihdeasioihin. 
  • Tehtiin aloite ja oltiin mukana suunnittelemassa maakunnallista ennaltaehkäisevän päihdetyön vuosikello kokonaisuutta 5. ja 7.luokkalaisille. 
  • Yhdessä K-S TulSote- hankkeen menetelmäkoordinaattorin kanssa toteutettu webinaari-iltaa vanhemmille nuorten mt-haasteista. 
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden erityistyöntekijöiden työskentelyssä tuli esille;

  • oppilas- ja opiskelijahuollon sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon työtilanteen kuormittuneisuus
  • hyvinvointialueen maantieteelliset eroavaisuudet lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa
  • alueen koulujen ja oppilaitoksien tarve ehkäisevälle mielenterveys- ja päihdetyölle  

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä