Lasten ja nuorten psykososiaalisen menetelmäosaamisen vahvistaminen, Varsinais-Suomen hva (RRP, P4, I1)

Toimintamallissa kuvataan Varhan Terapiat etulinjaan toimintamallin mukaista lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen ja hoidon porrasteista mallia, psykososiaalisten menetelmien tarjontaa ja saatavuutta sekä interventiomenetelmiin ohjautumista.

Toimintaympäristö

Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina ja psykososiaalisen tuen ja hoidon saatavuus on liian vähäistä tarpeeseen verrattuna. Koska hoidon ja tuen piiriin tulisi päästä mahdollisimman nopeasti ongelmien ilmetessä on keskeistä nopeuttaa psykososiaalisten hoitojen saatavuutta ja vaikuttavuutta siirtämällä painopistettä perustasolle.  

Mielenterveysstrategia 2020–2030 yksi painopiste on lasten ja nuorten mielenterveyden rakentuminen arjessa. Kehittämisen tueksi tarvitaan koulutusta ammattilaisille, jotta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluita voidaan vahvistaa. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen kehittämistyö alkoi osana Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushanketta sekä Koordinaatiohanketta. Nyt kehittämistyö jatkuu osana Kestävän kasvun Varsinais-Suomi-hanketta. Kehittämistä tehdään hyvinvointialuetasoisesti, Länsi-Suomen yhteistyöalueen kanssa sekä kansallisesti kuten Terapiat etulinjaan –toimintamallin kanssa.  

Tavoitteena on, että Varhalla tarjotaan lasten ja nuorten palvelualueella jatkossa oikea-aikaista ja oikeatasoista psykososiaalista tukea tai hoitoa porrasteisesti. Näin nopeutetaan palveluihin pääsyä ja selkeytetään prosesseja. Tavoitteena on seurata kansallista linjausta ja yhdenmukaistaa palveluja Varhan alueella. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten ja nuorten psykososiaalisen tuen haasteena on palvelujen pirstaleisuus, erikoissairaanhoidon painotus sekä sisällöllinen moninaisuus. Jotta porrasteinen malli voidaan ottaa käyttöön, tulee uusia menetelmiä käyttöönottaa sekä kouluttaa laajasti sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Tätä varten tulee olla koulutussuunnitelma henkilöstön osalta sekä koulutuslinjaukset tehty ja viety systemaattisesti eteenpäin. Tarpeena on myös huomioida koulutustarve alueittain ja näin parantaa yhdenvertaisia psykososiaalisia palveluita kaikille Varhan lapsille ja nuorille perheineen.   

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Kehittämistyötä on tehty yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen ja hankeorganisaation kanssa. Hyvinvointialueelta on mukana monipuolisesti lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia sekä asiantuntijoita. Yhteistyöverkostot ovat koostuneet myös Terapia etulinjaan –toimintamallin toimijoista, kansallisesta sekä Länsi-Suomen YTA:en koordinaatioverkostosta.  

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on, että lapset ja nuoret perheineen saavat kattavat, yhdenmukaisesti, helposti saavutettavat ja oikea-aikaiset psykososiaaliset palvelut. Tämän mahdollistamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla tulee olla keinoja työvälineitä ja keinoja tukea, ohjata ja auttaa lapsia ja nuoria työssään. Kehittämistyön tavoitteena on, että porrastettu hoitomalli on otettu käyttöön Varhalla  ja näin tukea on helpommin ja nopeammin saatavilla. Pitkällä tähtäimellä psykososiaalinen tuki siirtyy ennaltaehkäisevään tukeen ja lievien oireiden hoitoon.  

Kun psykososiaalisen tuen tarve tunnistetaan ajoissa ja tukea tarjotaan varhaisessa vaiheessa, ennaltaehkäistään mielenterveyshäiriöiden syntyä ja vähennetään pidemmän ja raskaamman tuen tarvetta. Tällöin tarvittavat ja tukevammat psykososiaaliset palvelut riittävät paremmin niitä tarvitseville. Toimivat mielenterveyspalvelut keventävät myös mielenterveyssyistä johtuvaa sosiaali- ja lastensuojelupalveluiden tarvetta ja kuormitusta.

Muutoksen mittaaminen

Lasten ja nuorten psykososiaalisten tuen toimivuutta mitataan asiakastyytyväisyyskyselyllä, työntekijöiden kokemuksilla, psykososiaalisten menetelmien määrällä, koulutettujen ja käyttöönoton määrällä.  

Toteutussuunnitelma

Ydin kehittämisessä on työntekijöiden kouluttamisessa, menetelmäohjaamisen vahvistamisessa menetelmäohjauksen, mentoroinnin sekä menetelmien käyttöönoton juurruttamisessa implementaatiosuunnitelman mukaisesti. Hankekautena käyttöönotettu toimintamallille etsitään vakiintunut paikka organisaatiossa ja palveluissa.  

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kehittäminen kohdistuu lasten ja nuorten sekä heidän perheidensä kanssa työskenteleviin ammattilaisiin, pääpaino on perhekeskuksen työntekijöissä, mutta mukana on myös esimerkiksi lapsiperhesosiaalityön ammattilaisia. Välillisesti kehittäminen kohdistuu suoraan lapsiin, nuoriin ja heidän perheisiinsä, koska osaamisen vahvistamisella saavat perheet oikea-aikaista tukea ja hoitoa psykososiaalisiin ongelmiin.  

Sekä työntekijöiltä, että asiakkailta kerätään palautetta koulutuksista, menetelmien käyttöönotosta ja saadusta tuesta ja hoidosta. Palautteen avulla voidaan koulutusprosesseja kehittää vielä sujuvammaksi ja lapsia, nuoria ja perheitä parhaiten tukevaksi.  

Ratkaisun perusidea

Tavoitteena on mallintaa ja juurruttaa sujuvat, tasalaatuiset sekä oikea-aikaiset palvelut psykososiaalista tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Keskeisinä osa-alueina on palvelujen porrastaminen, digitaaliset ratkaisut sekä kansallinen yhteiskehittäminen.