Lasten ja nuorten toimintaterapian kuntoutuspolun oikea-aikaisuuden pilotti
Tavoitteena sujuvoittaa kuntoutukseen ohjautumista ja kuntoutuksen oikea-aikaista aloitusta lapsilla, joilla todettu lääkinnällisen kuntoutuksen tarve. Vahvistaa yhteistyötä varhaiskasvatuksen, koulun sekä perhekeskuksen kanssa.
SOTE-uudistus, Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue, asiakkaiden omat toimintaympäristöt.
Oulun seudulla on ollut paljon asiakkaita odottamassa kuntoutuksen aloitusta. Tavoitteena on ollut sujuvoittaa kuntoutukseen ohjautumista ja kuntoutuksen oikea-aikaista aloitusta lapsilla, joilla todettu lääkinnällisen kuntoutuksen tarve. Pilotti liittyy lasten ja nuorten kuntoutuspolkuun.
Yhtenä tavoitteena on yhtenäistää kuntoutukseen ohjautumisen periaatteita. Tunnistaa ja mahdollisesti ennaltaehkäisemään haasteiden kasautuminen ja pidempiaikaisen kuntoutuksen tarve.
Kohderyhmänä ovat olleet toimintaterapia-arviointia tai -jaksoa odottavat Oulun seudun lapset ja nuoret. Lisäksi yhteistyötä on tehty vanhempien, varhaiskasvatuksen opettajien, luokanopettajien, erityisopettajien sekä muiden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten kanssa.
Pilottiin osallistuneita asiakasperheitä on ollut yhteensä 25. Asiakkaat ovat olleet 5-12 vuotiaita, pääosin esi- ja alkuopetusikäisiä. Asiakkaiden haasteet ovat painottuneet itse- ja tunnesäätelyn osa-alueille. Ohjauksellisilla toimintaterapiajaksoilla on pyritty vahvistamaan yhteistyötä asiakkaiden lähiverkostojen kanssa. Tämä on pitänyt sisällään esimerkiksi keskittymisen tukemista kouluympäristössä, tunnetaitojen vahvistamista tai itsestä huolehtimisen toimintojen sujuvoittamista. Keinoja on harjoiteltu yhdessä lapsen kanssa ja ohjattu käytäntöön niin koti- kuin kouluympäristöissä. Käyntikerrat ovat vaihdelleet välillä 2-11, asiakkaiden yksilölliset tarpeet huomioiden.
Pilotissa oli mukana myös pohjoisen alueen yksikkö Kuusamosta. Kuusamon terveyskeskuksessa ei ole ollut kolmeen vuoteen lasten toimintaterapeuttia ja sinä aikana lasten arvioinnit ja terapiat on ostettu yksityiseltä palveluntuottajalta. Pilotin aikana saimme Kuusamon terveyskeskukselle lasten toimintaterapeutin, joka lähti kehittämään toimintamallia Kuusamoon lasten ja nuorten polun mukaisesti.
Kuusamossa ehdittiin toteuttaa pilottia marras-joulukuun välillä 60 % työpanoksella ja sen aikana käynnissä olevia arviointijaksoja oli viisi ja yksi oli päättynyt. Lisäksi kuntoutustyöryhmässä käsiteltyjä asioita ollut tällä ajalla 10-15. Vanhempien alkuhaastattelut oli tehty osittain puhelinkeskusteluna ajanvarauksen yhteydessä. Arviointijaksot oli pyritty tekemään lapsen omissa aidoissa toimintaympäristöissä, mutta osa arvioinneista toteutettiin terapeutin työhuoneella, joka oli koettu osan kohdalla rauhallisemmaksi tilaksi.