Lasten, nuorten ja perheiden elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Tavoitteena on vahvistaa terveytensä kannalta liian vähän liikkuvien lasten, nuorten ja heidän perheidensä liikkumista, vahvistaa terveitä elintapoja ja ehkäistä ylipainoa.
Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeen tavoitteena on edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista. Tähän pyritään kehittämällä monialaisia hyvinvointia ja terveyttä (hyte) edistäviä toimintamalleja, joiden avulla edistetään asukkaiden ohjaamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja matalalla kynnyksellä hyvinvointia ja terveyttä edistäviin palveluihin ja toimintaan. Hankkeen yhtenä kohderyhmän ovat lapset ja lapsiperheet, joille muodostui koronapandemian aikana hoito- ja palveluvelkaa.
Lapsia, nuoria ja perheitä koskettavien liikuntaneuvonnan ja elintapaohjauksen toimintamallien avulla tuetaan kohderyhmän terveellisiä elintapoja ja edistetään liikkumista sekä ehkäistään ylipainoa, joka on diabeteksen riskitekijä.
Liikuntaneuvonnan toimintamallien kehittämisessä on tehty yhteistyötä kuntien ja hyvinvointialueen kesken. Liikuntaneuvonnan toimintamallien avulla vahvistetaan hyvinvointialueella toimivien terveydenhoitajien ennalta ehkäisevää työotetta sekä helpotetaan liikkumisen puheeksi ottoa. Perheliikuntaneuvonnan avulla tuetaan vanhempia ja lasta terveellisten elintapojen ylläpitämisessä ja liikunnallisen elämäntavan omaksumisessa.
Perheliikuntaneuvonnan toimintamalli kehitettiin Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeessa vuonna 2023. Toimintamalli pilotoitiin kahdessa kunnassa, jonka jälkeen toiminta jatkui osana kuntien normaalia toimintaa. Syksyllä 2024 perheliikuntaneuvonta on laajentunut neljään kuntaan Etelä-Pohjanmaalla.
Move!-polkujen/toimintamallien avulla luodaan yhtenäiset käytännöt Move!-mittaustulosten käsittelyyn ja hyödyntämiseen oppilaan hyvinvoinnin tukemiseksi.
Toimintamallit selkiyttävät kunnan ja hyvinvointialueen rooleja liikkumisen edistämiseksi.
Tämä kokonaisuus sisältää seuraavat toimintamallit:
- Perheliikuntaneuvonta alle kouluikäisille lapsille ja heidän perheilleen (TSK-hanke)
- Perheliikuntaneuvonta osaksi hyvinvointialueen lastenneuvolan ylipainon hoitopolkua (RRP)
- Move!-polkut (RRP)
- Yksilöllistä liikuntaneuvontaa 5. ja 8. lk oppilaalle Move!-tulosten perusteella
- Koululaisten liikuntaneuvonta osaksi hyvinvointialueen koululaisten ylipainon hoitopolkua
- Move!-ohje yhtenäisten toimintatapojen luomiseen Move!-tulosten hyödyntämiseen oppilaan liikkumisen tukemiseksi
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen strategia asettaa painopisteen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen, erityisesti peruspalveluiden vahvistamisen, ennaltaehkäisyn ja digitalisaation kautta. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen panostaminen edistää strategian mukaista toimintaa ja edesauttaa luomaan terveitä työikäisiä.
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan (2022-2025) mukaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi on valittu seuraavat strategiset päätavoitteet:
- Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointi lisääntyy
- Osallisuus vahvistuu
- Lasten ja nuorten kanssa toimivien yhteistyö lisääntyy
Suunnitelman lähtökohtana on siirtää painopistettä ennalta ehkäisevään ja ennakoivaan työhön. Ennaltaehkäisevät palvelut sisältävät mm. vapaa-aika- ja liikuntapalvelut, järjestöjen, yhdistysten ja seurakuntien palvelut, kohtaamispaikkatoiminnan ja nuorisotyön. Vanhemmuuden tukeminen on alueellisen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman yksi painopiste, jonka takia liikuntaneuvonnassa otetaan huomioon koko perhe.
Toimintamallit kehitetään yhteistyössä hyvinvointialueen ja kuntien kanssa. Kehittämistyössä mukana ovat:
- hyvinvointialueen kehityspalvelut (Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja hyte-tiimi)
- Perhekeskuksen toimijoita
- Kuntien liikuntatoimen toimijoita
Tavoitteena on luoda yhtenäiset toimintatavat Move!-tulosten käsittelyyn ja kriteerit liikuntaneuvontaan ohjaamiseksi.
Tavoitteena on vahvistaa hyvinvointialueen ja kuntien välistä yhteistyötä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Yhtenäisillä toimintatavoilla tavoitellaan vaikuttavampaa toimintaa.
Tavoitteena on luoda uusia toimintamalleja sekä aloittaa niiden käyttöönotto.
Muutosta mitataan:
- toimintamallien määrä ja käyttöönotto
- luotiinko hyvinvointialueelle yhtenäiset toimintamallit?
- otettiinko toimintamallit käyttöön?
- kuinka monessa kunnassa liikuntaneuvonnan toimintamallit on käytössä?
Jatkossa tulee suunnitella toimintamallien vaikutuksia ja hyötyjä.
Etelä-Pohjanmaan Move!-prosessissa hyödynnetään muiden alueiden hyväksi havaittuja keinoja sekä liikuntaneuvonnan prosessia/palveluketjua.
Move!-prosesseja on kehitetty Suomessa jonkin verran. Kehitettyjä malleja löytyy opetushallituksen sivuilta.