Osana STM:n Hyvän työn ohjelmaa, Keusotessa käynnistyi 2/2024 kuntoutuspalveluiden ryhmätoiminnan kehittämiseen liittyvä työnjakopilotti. Osana ryhmätoiminnan kehittämistä suunniteltiin 6-vuotiaille lapsille suunnattu puheterapian R-ohjausprosessi.

Toimintaympäristö

•Ryhmämuotoisen kuntoutuksen kehittäminen on tunnistettu palveluksi, jonka avulla voidaan mm:

•Ennaltaehkäistä, kuntouttaa ja ylläpitää väestön toimintakykyä 

•Vahvistaa ja parantaa palvelujen saatavuutta ja oikea-aikaisuutta

•Monipuolistaa ja keventää palveluvalikoimaa

•Vaikuttaa hyvinvointialueen kustannuskehitykseen
 

•Ryhmämuotoisen kuntoutuksen avulla vastataan Hyvinvointialueohjelman 2024-2025 tavoitteisiin:

•Kysyntä, virtaus ja tuotantorakenne

Tavoiteltu muutos

Kehittämisessä tavoitellaan asiakkaiden sujuvampaa puheterapeutille pääsyä, kun aiemman 40 minuutin asiakasajan sijaan asiakas pääseekin 20 minuutin ajalle. Tarkoituksena on Keusotessa kehittää myös asiakkaiden digiajanvarausta siten, että jatkossa neuvolan/ lasten puheterapian asiakkaat voisivat itse varata puheterapeutin 20 minuutin R-ohjausajan 'R-kioskille'. 

Lisäksi muutoksella tavoitellaan kustannusvaikuttavuutta, kun aiemman 40 minuutin sijaan puheterapeutti pystyykin tekemään 2 terapiatarpeen arviointia ja ohjausta. Tarvittaessa asiakas ohjataan R-ohjausprosessin mukaisesti ryhmään, jossa voidaan yhden asiakkaan/perheen sijaan kuntouttaa samalla kertaa 6 asiakasta. Omana toimintana toteutettava ryhmämuotoinen terapia vähentää ostopalveluna toteutettavan terapian tarvetta.

Toteutussuunnitelma

R-ohjausta on kehitetty osana Keusoten ryhmäkuntoutuksen kehittämistä, jossa yhtenä kehittäjätiiminä toimi lasten puheterapeutit/ R-ohjauksen/ R-ryhmän kehittäminen. Ryhmäkuntoutuksen kehittämistä varten v. 2024 järjestettiin 3 työpajaa sekä välivalmennuksia, joissa ryhmäkuntoutuksen kehittämistiimit pääsivät Lean-periaattein työstämään kehitettäviä teemojaan.

Työkaluna käytettiin mm. Nykytila-analyysia, PDSA-lomakkeita ja tuotosten esittelyä viimeisessä työpajassa.

Liitteet
Kuva
Ryhmäkuntoutuksen kehittämisen suunnitelma ja aikataulu vuodelle 2024
Ryhmäkuntoutuksen kehittämisen suunnitelma ja aikataulu vuodelle 2024
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset ja nuoret, joilta puuttuu /r/-äänne​.

Ratkaisun perusidea

R-ohjauksen toimintamallin ideana on, että  6-vuotisneuvolatarkastuksessa terveydenhoitajat tunnistaisivat oikea-aikaisesti ne lapset, joilla on R-äännehaasteita. Lapsi voidaan tarvittaessa ohjata sujuvasti puheterapian 20 minuutin 'R-kioski'-arviokäynnille tai puheterapian R-ryhmään. Tulevaisuudessa asiakas voisi terveydenhoitajan/puheterapeutin suosituksesta varata digiajanvarauksen kautta 30 minuutin puheterapeutin arvioajan.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot
  • Asiakkaat itse varaavat ajan neuvolan terveydenhoitajan suosituksesta lyhyelle R-käynnille (R-kioski). ​

  • Yhden käynnin kesto per asiakas on 20 min (+ 10min kirjaaminen). ​

  • Käynnillä puheterapeutti tarkistaa asiakkaan kielijänteen ja suun motoriikan sekä yleisesti arvioi /r/-äänteen oppimisen valmiudet. Puheterapeutti ohjaa kotiharjoittelussa, antaa harjoitteluohjeet sekä ohjaa katsomaan Keusoten nettisivuilta R-videon. ​

  • Kioskikäynnin jälkeen kotiharjoittelua noin 3-4kk. Mikäli /r/ edelleen puuttuu, asiakas ottaa yhteyttä puheterapeuttiin. Puheterapeutti ohjaa tapauskohtaisesti joko uudelle kioskikäynnille tai R-ryhmään.

Vinkit toimintamallin soveltajille

R-ohjauksen ja R-ryhmän toiminta vaatii vielä alueellista yhtenäistämistä.

Lisäksi Keusoten kuntoutuspalveluissa kehitetään digiajanvarausta. Tarkoituksena on saada loppuvuodesta 2024 R-ohjauksen ajanvaraus digitaaliseksi siten, että terveydenhoitaja voisi jatkossa antaa vastaanottokäynnin yhteydessä asiakkaalle/omaisille ohjeet ajan varaamiseksi digitaalisesti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Asiakastyytyväisyys: Asiakkaat ovat antaneet tähän mennessä suullisesti positiivista palautetta R-kioskeista ja R-ryhmistä ja ryhmät on koettu toimiksi mm. vertaistuen, omaharjoittelun ja käytännöllisyyden näkökulmasta​. Keusotessa kehitetään parhaillaan yhtenäisempää SMS-asiakaspalautteen keruuta, jonka avulla voidaan jatkossa kerätä asiakaspalautetta ketterämmin vs. suullinen/ paperilomakkeella kerätty palaute. 

Vaikuttavuus: Aiemmin terveydenhoitajat ovat jakaneet asiakkaille R-äännelisenssejä, joiden pohjalta asiakas on voinut aloittaa harjoittelun digitaalisesti itsenäisesti. Kehitteillä olevien R-ohjauksen ja R-ryhmän avulla R-haasteita on pystytty tukemaan tiiviisti yksilö- ja ryhmäintervention keinoin ja harjoitteluun on sisältynyt omaharjoitteet, joiden toteutumista puheterapeutti on pystynyt seuraamaan ja tukemaan perhettä/lasta harjoittelussa. 

Kustannusvaikuttavuuden esimerkkejä ja pohdintaa (Huom! Hypoteettinen ja hinnat ovat tarkoituksellisesti noin hintoja) : R-äännelisenssin kustannus (3kk harjoittelujakso) on tyypillisesti useamman satasen per asiakas. Yksilöasiakkaan puheterapiakäynti/arvio (1h) on noin 150e/h. R-kioskin avulla puheterapeutti voi ottaa 2 asiakasta 1h ajalle (2x30min), aiemmin yksilöajan pituus oli 40min. 

Mikäli 4-kerran ryhmäkuntoutukseen päädytään, voi asiakkaita olla ryhmässä yht. 6. Nyt Järvenpäässä käynnissä olleessa R-ryhmässä on ollut asiakkaita  ajalla 2-9/2024 yht. 6x3 asiakasta, eli 18 asiakasta.​ 
Harjoittelujakson kustannus per asiakas olisi noin 4x150=600e + 30min alku- ja loppuarviot (n. 1h). Jos harjoittelu toteutettaisiin omana toimintana ja yksilöterapiana, olisi kustannukset per 6 asiakasta yht. 3600e (-3000 e säästö). 

--> Hypoteettisesti R-ohjauksen ja R-kioskin avulla voidaan siis lyhentää yksilöasiakkaan arvioon käytettävää aikaa sekä tarvittaessa tarjota kustannusvaikuttavaa harjoittelujaksoa, jossa 1 asiakkaan 'kustannuksella' harjoittelee 6 asiakasta. Harjoittelun lisäarvio tuo vertaisoppimisen mahdollisuus sekä tarvittaessa puheterapeutin yksilöllinen tuki harjoittelun onnistumisessa.