Lasten puheterapian R-ohjausprosessi
Osana STM:n Hyvän työn ohjelmaa, Keusotessa käynnistyi 2/2024 kuntoutuspalveluiden ryhmätoiminnan kehittämiseen liittyvä työnjakopilotti. Osana ryhmätoiminnan kehittämistä suunniteltiin 6-vuotiaille lapsille suunnattu puheterapian R-ohjausprosessi.
Toimintamallin nimi
Osana STM:n Hyvän työn ohjelmaa, Keusotessa käynnistyi 2/2024 kuntoutuspalveluiden ryhmätoiminnan kehittämiseen liittyvä työnjakopilotti. Osana ryhmätoiminnan kehittämistä suunniteltiin 6-vuotiaille lapsille suunnattu puheterapian R-ohjausprosessi.
R-ohjauksen toimintamallin ideana on, että 6-vuotisneuvolatarkastuksessa terveydenhoitajat tunnistaisivat oikea-aikaisesti ne lapset, joilla on R-äännehaasteita. Lapsi voidaan tarvittaessa ohjata sujuvasti puheterapian 20 minuutin 'R-kioski'-arviokäynnille tai puheterapian R-ryhmään. Tulevaisuudessa asiakas voisi terveydenhoitajan/puheterapeutin suosituksesta varata digiajanvarauksen kautta 30 minuutin puheterapeutin arvioajan.
•Ryhmämuotoisen kuntoutuksen kehittäminen on tunnistettu palveluksi, jonka avulla voidaan mm:
•Ennaltaehkäistä, kuntouttaa ja ylläpitää väestön toimintakykyä
•Vahvistaa ja parantaa palvelujen saatavuutta ja oikea-aikaisuutta
•Monipuolistaa ja keventää palveluvalikoimaa
•Vaikuttaa hyvinvointialueen kustannuskehitykseen
•Ryhmämuotoisen kuntoutuksen avulla vastataan Hyvinvointialueohjelman 2024-2025 tavoitteisiin:
•Kysyntä, virtaus ja tuotantorakenne
Kohderyhmänä ovat 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat lapset ja nuoret, joilta puuttuu /r/-äänne.
-
Asiakkaat itse varaavat ajan neuvolan terveydenhoitajan suosituksesta lyhyelle R-käynnille (R-kioski).
-
Yhden käynnin kesto per asiakas on 20 min (+ 10min kirjaaminen).
-
Käynnillä puheterapeutti tarkistaa asiakkaan kielijänteen ja suun motoriikan sekä yleisesti arvioi /r/-äänteen oppimisen valmiudet. Puheterapeutti ohjaa kotiharjoittelussa, antaa harjoitteluohjeet sekä ohjaa katsomaan Keusoten nettisivuilta R-videon.
-
Kioskikäynnin jälkeen kotiharjoittelua noin 3-4kk. Mikäli /r/ edelleen puuttuu, asiakas ottaa yhteyttä puheterapeuttiin. Puheterapeutti ohjaa tapauskohtaisesti joko uudelle kioskikäynnille tai R-ryhmään.
Asiakastyytyväisyys: Asiakkaat ovat antaneet tähän mennessä suullisesti positiivista palautetta R-kioskeista ja R-ryhmistä ja ryhmät on koettu toimiksi mm. vertaistuen, omaharjoittelun ja käytännöllisyyden näkökulmasta. Keusotessa kehitetään parhaillaan yhtenäisempää SMS-asiakaspalautteen keruuta, jonka avulla voidaan jatkossa kerätä asiakaspalautetta ketterämmin vs. suullinen/ paperilomakkeella kerätty palaute.
Vaikuttavuus: Aiemmin terveydenhoitajat ovat jakaneet asiakkaille R-äännelisenssejä, joiden pohjalta asiakas on voinut aloittaa harjoittelun digitaalisesti itsenäisesti. Kehitteillä olevien R-ohjauksen ja R-ryhmän avulla R-haasteita on pystytty tukemaan tiiviisti yksilö- ja ryhmäintervention keinoin ja harjoitteluun on sisältynyt omaharjoitteet, joiden toteutumista puheterapeutti on pystynyt seuraamaan ja tukemaan perhettä/lasta harjoittelussa.
Kustannusvaikuttavuuden esimerkkejä ja pohdintaa (Huom! Hypoteettinen ja hinnat ovat tarkoituksellisesti noin hintoja) : R-äännelisenssin kustannus (3kk harjoittelujakso) on tyypillisesti useamman satasen per asiakas. Yksilöasiakkaan puheterapiakäynti/arvio (1h) on noin 150e/h. R-kioskin avulla puheterapeutti voi ottaa 2 asiakasta 1h ajalle (2x30min), aiemmin yksilöajan pituus oli 40min.
Mikäli 4-kerran ryhmäkuntoutukseen päädytään, voi asiakkaita olla ryhmässä yht. 6. Nyt Järvenpäässä käynnissä olleessa R-ryhmässä on ollut asiakkaita ajalla 2-9/2024 yht. 6x3 asiakasta, eli 18 asiakasta.
Harjoittelujakson kustannus per asiakas olisi noin 4x150=600e + 30min alku- ja loppuarviot (n. 1h). Jos harjoittelu toteutettaisiin omana toimintana ja yksilöterapiana, olisi kustannukset per 6 asiakasta yht. 3600e (-3000 e säästö).
--> Hypoteettisesti R-ohjauksen ja R-kioskin avulla voidaan siis lyhentää yksilöasiakkaan arvioon käytettävää aikaa sekä tarvittaessa tarjota kustannusvaikuttavaa harjoittelujaksoa, jossa 1 asiakkaan 'kustannuksella' harjoittelee 6 asiakasta. Harjoittelun lisäarvio tuo vertaisoppimisen mahdollisuus sekä tarvittaessa puheterapeutin yksilöllinen tuki harjoittelun onnistumisessa.