Lastensuojelulaitosten ja psykiatrian osastojen välisen yhteistyön mallinnus Varsinais-Suomessa
Toimintamalli toteutetaan sijoitetuille lapsille/nuorille, jotka ovat osastohoidossa lasten- tai nuorisopsykiatrian osastolla. Tavoitteena on tiivistää psykiatrian ja lastensuojelun yhteistyötä osastojakson aikana sekä lisätä lasten/nuorten osallistumista.
Tutkimukset ovat osoittaneet sen, minkä useat lastensuojelussa ja lasten- ja nuorten psykiatrialla työskentelevät ammattilaiset käytännön työn kautta jo tietävät: lastensuojelun sijaishuollossa olevat lapset ovat usein myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakkaita. Vaikka tavoitteena on mahdollisimman saumaton yhteistyö lastensuojelun ja psykiatrian välillä, se ei aina valitettavasti toteudu.
Yhteistyön haasteisiin on tarkoitus vastata sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa ja Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen hallinnoimassa Tuki oikeasta paikasta (TOP) -hankkeessa. Hanke on yksi STM:n rahoittamasta alueellisesta lastensuojelun kehittämishankkeesta ja se toteutetaan vuosina 2020–2022. Kehittämistyötä lähdettiin tekemään yhdessä lastensuojelun ja lasten- ja nuorten psykiatrian esimiesten, työntekijöiden ja kokemusasiantuntijoiden kanssa, jotka lähtivät innostuneesti ja sitoutuneesti mukaan yhteiskehittämiseen. Kehittämistyötä ei voida tehdä ilman lastensuojelun, lasten- ja nuorten psykiatrisen erikoissairaanhoidon sekä kokemusasiantuntijoiden työpanosta. Kehittämisen kohteet valikoitui yhteisissä keskusteluissa hanketyöntekijöiden ja ammattilaisten kesken.
Osastojakson alkaessa sijaishuoltopaikka täyttää esitietolomakkeen yhteistyössä lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän kanssa ja toimittaa esitietolomakkeen osastolle, jotta kaikki oleellinen tieto lapsesta/nuoresta välittyy heti osaston hyödynnettäväksi. Lapsen/nuoren asioissa olevat työntekijät sopivat yhteisen tapaamisen, jolloin tieto lapsen/nuoren asioista välittyy mahdollisimman kattavasti osaston henkilökunnalle. Osastojakson aikana tehdään tiivistä yhteistyötä ja lapsi/nuori osallistetaan omaan hoitoon liittyvissä asioissa.
Kohderyhmänä on kaikki kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset ja nuoret, jotka ovat osastohoidossa lasten- tai nuorisopsykiatrian osastolla. Pilotissa oli mukana vain lastensuojelulaitoksia, mutta malli soveltuu hyvin myös perhehoitoon sijoitetuille lapsille ja nuorille.