Lastensuojelun ja perhesosiaalityön valvonnan monitasomalli
Käsitteellinen malli valvonnan kohdentamiseen ja valvonnan kattavuuden tarkasteluun.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaalipalvelujen, mukaan lukien lastensuojelun ja perhesosiaalityön palvelujen järjestämis- ja sen mukainen valvontavastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille ja valvontaan liittyvää lainsäädäntöä on uudistettu. 1.1.2024 voimaan astuva laki sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnasta painottaa palvelujen järjestäjien ja palvelujen tuottajien omavalvontaa ja asettaa valvontatoiminnalle uudenlaisia tavoitteita esimerkiksi valvonnan suunnitelmallisuuden ja jatkuvuuden, sekä valvonnan myötä syntyvien havaintojen raportoinnin suhteen. Palvelujen tuotannossa korostetaan julkisten ja yksityisten palveluntuottajien yhtäläistä kohtelua myös ohjauksen ja valvonnan osalta.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen valvontaa on tehty kunnissa ja tehdään edelleen hyvinvointialueilla hyvin vaihtelevin käytännöin. Sote-sateenvarjon alle lukeutuu huomattava määrä eri tyyppisiä ja eri toimintaperiaatteella toteutettavia palveluja, ja yhtenäisiä malleja valvonnan jäsentämiseen on käytössä niukalti. Myös valvonnan käsitteistö, prosessit, raportointikäytännöt, tiedonhallinta ja organisointi on kirjavaa. Valvontatoiminnan sekä uusiin että vanhoihin haasteisiin vastaamiseksi on tarvetta sekä käytännölliselle että käsitteelliselle kehittelylle ja toimintamallien luomiselle.
Valvontamallin kehittäminen liittyy SOTE-palvelujen valvonnan kehittämisen kokonaisuuteen, erityisesti lastensuojelupalvelujen valvonnan kehittämiseen. Ratkaistavana on kysymys valvonnan kattavuudesta ja siitä, miten valvontaa voidaan kohdentaa, jotta voidaan riittävällä tarkkuudella ja valvoa sisällöllisesti laajojakin kokonaisuuksia.
Valvonnan jäsentäminen monitasoisena ja -ulotteisena toimintana antaa mahdollisuuden uudenlaisten valvonnan muotojen ja käytäntöjen kehittämiseen ja olemassa olevien toimintatapojen tietoisempaan käyttöön. Valvontatoiminnan tarkastelu mallin kautta auttaa hahmottamaan selkeämmin oman organisaation valvontatoiminnan kattavuutta tai riittävyyttä.