Lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistukirakenne Kanta-Hämeen hyvinvointialueella
Lastensuojelun monialaisen kehittämisen MONNI-hankkeessa tehtiin lastensuojeluun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakenne Kanta-Hämeen hyvinvointialueelle. Toimintamalli tarjoaa systemaattisen rakenteen lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan.
Kanta-Hämeessä ei ole systemaattista rakennetta lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaan. Kokemusasiantuntijuuden, osallisuuden ja vertaisuuden käsitteiden tärkeys on tunnistettu, mutta toiminnoille on puuttunut selkeät, konkreettiset ja systemaattiset rakenteet, jotka mahdollistaisivat kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoiminnan matalalla kynnyksellä kaikissa palvelun vaiheissa.
Lastensuojelussa on jo vuosia Suomessa kehitetty ja toteutettu kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaa järjestöjen sekä yhdistysten kautta, jossain kunnissa myös julkisen sektorin toimesta. Kanta-Hämeessä lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaa ei ole kuitenkaan kehitetty, tuotettu tai järjestetty kuntien toimesta systemaattisesti. MONNI-hankkeessa havaittiin tarve lähteä kehittämään lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintaa systemaattisesti huomioiden kaiken sen mikä alueella on jo olemassa.
Mukana rakenteen kehittämisessä on ollut laaja kehittämisen tiimi, jossa oli edustus niin kuntien sosiaalitoimesta (sisältäen jo olemassa olevan nuorten kehittäjäryhmän ohjaajan), järjestöistä, perhehoidosta kuin kuntien kehittämistoiminnastakin.
Mukana kehittämistyössä olivat:
Vastaava sosiaaliohjaaja Maiju Hakuni/Hausjärven kunta
Avopalveluiden esimies Nana Lindholm/Kanta Hämeen Perhetyö
Johtava sosiaalityöntekijä Marika Mäkelä/Perhehoitoyksikkö Kanerva
Palveluohjaaja Piia Uschanov/Riihimäen kaupunki
Sosiaalihuollon kehittämispäällikkö Karoliina Kärkkäinen/Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
Sosiaalihuollon erityissuunnittelija Sofia Suvanto/Hämeenlinnan kaupunki
Erityisasiantuntija Onni Westlund/ Pesäpuu ry
projektipäällikkö Kristiina Ruuskanen/MONNI-hanke
Hankekoordinaattori Eija Luodes/MONNI-hanke
Kehittämisen tiimi laati heti työskentelyn aluksi yhteisen vision kehittämistyölle. Visioksi muodostui seuraava:
Kanta-Hämeessä jokaisella lastensuojelun kanssa kosketuksissa olleella tai olevalla lapsella ja nuorella sisaruksineen on mahdollisuus vertaistuelliseen kehittämis- ja kokemusasiantuntijatoimintaan ikätasonsa mukaan.
Toiminta auttaa 1) osallistujia yksilöinä 2) lasten ja perheiden palvelujen kehittämistä ja laadukasta palveluntuotantoa.
Tavoitteena on, että lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakenne otetaan käyttöön Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Tavoitteena on, että toimintaa kehitetään koko ajan yhdessä kokemusasiantuntijoiden, järjestöjen sekä hyvinvointialueen työntekijöiden kanssa. Lisäksi toiminnoista pyydetään jatkuvaa palautetta asiakkailta, vertaisilta sekä kokemusasiantuntijoilta ja toimintoja kehitetään jatkuvasti palautteen perusteella.
Visiona on, että rakenne otetaan käyttöön hyvinvointialueella mahdollisimman pian. Rakenne on saanut positiivista palautetta ja se nähdään tärkeäksi. Yhteistyötä tehdään siis todella paljon hyvinvointialuevalmistelun sekä Kanta-Hämeen Tulevaisuuden sote-keskushankkeen kanssa, jotta rakenne otetaan käyttöön. Lisäksi esimerkiksi hyvinvointialueen lastensuojelun valmistelu on kiinnostunut ottamaan rakenteen käyttöön.
Yksi suurimmista kysymyksistä, joita tässä vaiheessa ei vielä pysty ratkaisemaan on se, minne lastensuojelun kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakenne sijoittuu Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Kehittämisen tiimin visiona on, että sen tulisi olla lastensuojelun organisaatiossa lähellä käytännön työtä.
Kaikilla, joilla on kosketus lastensuojeluun, on oikeus osallistua kokemusasiantuntija- ja vertaisryhmätoimintaan. Tärkeää on huomioida kaikki, joita lapsen tai nuoren lastensuojelun asiakkuus koskettaa. Ensimmäisessä vaiheessa Kanta-Hämeessä on keskitytty siihen, että lapset ja nuoret saisivat yhteisen rakenteen kokemusasiantuntijuuden ja vertaistoiminnan toteutumiseksi, mutta jatkossa myös vanhempien ja muiden läheisten aikuisten vertaistuki ja kokemusasiantuntijuus on tärkeä järjestää kuntoon. Kokemustaustaiset nuoret ovat usein kertoneet, että läheisten kanssa työskentely tai vaikkapa isovanhempien tapaaminen ovat heidän asiakkuutensa aikana usein työntekijöiltä unohtuneet.
Itse kehittämisessä Kanta-Hämeessä oli vahvasti mukana Pesäpuu ry, jonka uraauurtava työ osallisuus- teeman ääreltä saatiin näkyviin myös Kanta-Hämeen rakennetta luotaessa. Kun rakenne otetaan käyttöön hyvinvointialueella, asiakkaita osallistetaan, heiltä pyydetään palautetta sekä heidät otetaan mukaan kehittämään toimintoja.
Pohjana kehittämistyössä olemme käyttäneet MONNI-hankkeen kehittämisen tiimi-työskentelymallia. Kokemusasiantuntija- ja vertaistoimintarakenteen kehittämisessä olemme hyödyntäneet Pesäpuu ry:n Up2us-hankkeen "Nuorten osallisuus ja kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa ennen, nyt ja tulevaisuudessa"-raporttia.
.