Kotihoidon lean-ryhmän tavoitteena on lean-kehittäminen ja osaamisen jakaminen kotihoidossa. Lean-ryhmän tarkoituksena on toimintamallien yhtenäistäminen, hukan poistaminen, osaamisen jakaminen ja asiakasturvallisuuden lisääminen.

Toimintaympäristö

Kesällä 2022 kotihoidon lean-taulujen auditointien ja kotihoitopäällikkö-kokouksessa käydyn keskustelun perusteella kotihoidossa on innostusta ja tarvetta levittää sekä kehittää kotihoitoon sopivia lean-menetelmiä.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Leania on hyödynnetty Helsingin kotihoidossa eri tasoisesti ja eri tavoin. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kotihoidossa vahvistettiin lean-osaamista. ​Vahvistamisen tueksi perustettiin lean-ryhmä, jonka jäsenet toimivat eri rooleissa koko kotihoidossa. Lean-ryhmälle järjestetään neliosainen koulutus sekä ryhmätapaamisia.

Ratkaisun perusidea

Tämän toimintamallin tavoitteena on Helsingin kotihoidon lean-kehittäminen, sillä leania on hyödynnetty  kotihoidossa eri tasoisesti ja eri tavoin. Kesällä 2022 kotihoidon lean-taulujen auditointien ja kotihoitopäällikkö-kokouksessa käydyn keskustelun perusteella kotihoidossa löytyi innostusta ja tarvetta levittää sekä kehittää kotihoitoon sopivia lean-menetelmiä.

Kotihoidon lean-osaamisen vahvistamisen tueksi perustettiin lean-ryhmä, jonka jäsenet toimivat eri rooleissa koko kotihoidossa. Lean-ryhmäläisiltä ei vaadittu ennakko-osaamista tai tietämystä leanin suhteen, vaan ryhmäläisiltä toivottiin innokasta asennetta sekä avointa suhtautumista kokeiluihin ja kehittämiseen.​  Lean-ryhmän tarkoituksena on toimintamallien yhtenäistäminen, hukan poistaminen, osaamisen jakaminen ja asiakasturvallisuuden lisääminen.

Lean-ryhmään haettiin kerroksellisuutta, ryhmään kutsuttiin hoitajia, esihenkilöitä ja kotihoitopäällikkö. Ryhmän toiminta jaettiin kolmeen kerrokseen: lean-taitajat, lean-expertit ja lean-prosessinomistaja. Jokaisella alueella/tiimissä hoitaja + esihenkilö muodostavat lean-taitaja-parin. Lean-ryhmän rooleista lisätietoa ohessa olevasta kuvasta.

Lean-ryhmäläisten osaamista vahvistettiin asiantuntijayritykseltä ostetulla neliosaisella koulutuskokonaisuudella. Koulutuksen sisältö räätälöitiin kotihoidon toimintaympäristöön ja tarpeisiin soveltuvaksi. Koulutuksissa lean-ajattelua esiteltiin käytännönläheisesti.

Koulutusten sisältö pääpiirteissään:

Osa 1: Lean ja hukka

  • Prosessiajattelun perusteita
  • Hukan käsitteen esittely

Osa 2: Vakiointi

  • Hukan juurisyyt
  • Vakiointi ja vakioinnin hyödyntäminen

Osa  3: 5S

  •  Visuaalisuuden ohjaamisen hyödyntäminen
  • 5S konseptin esittely

Osa 4: Ongelmanratkaisu

  • Tiimin sisäinen ongelmanratkaisu
  • Laatupiiri

Ryhmätapaamisten tarkempi sisältö ja toiminnansuunnittelu ovat vielä kesken. Ryhmäläisten toiveesta ensin käydään koulutuskokonaisuus, jonka jälkeen ryhmä kokoontuu suunnittelemaan toimintaansa huomioiden tarpeet, toiveet ja mahdollisuudet.

Liitteet
Kuva
Lean-ryhmän rooleista tarkemmin
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Malli esiteltiin kotihoidon johdolle (päälliköt ja esihenkilöt), sekä erillisten infotilaisuuksien kautta muulle henkilöstölle.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kuvattu toimintamalli on sovellettavissa kaikkiin työyhteisöihin. 

Innostuksesta toimintaan on pitkä matka ja sitouttaminen vaatii työtä. Toiminnan alkuvaiheessa on hyvä panostaa markkinointiin ja kannustamiseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Lean-toimintamallia pystytään kokonaisvaltaisesti arvioimaan vasta toiminnan käynnistyttyä paremmin. Hyviä käytäntöjä ja lean-innostusta on saatu jo jaettua.