Liikkuva vertaistukiryhmä (päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen sosiaalinen kuntoutus)
Helsingin kaupungin päihdepalvelut: Malmin päihdepoliklinikan yhteenveto uuden sosiaalisen kuntoutuksen ryhmän pilotista ajalla syksy 2023 - kevät 2024. Liikkuva vertaistukiryhmä.
Päihdepoliklinikka auttaa alkoholi-, lääke- ja huumeriippuvuuksissa. Meillä työskentelee hoitajia, lääkäreitä, sosiaaliohjaajia, sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliterapeutteja, psykologeja, perheterapeutteja, toimintaterapeutteja sekä kokemusasiantuntijoita. Suunnittelemme hoidon ja kuntoutuksen sinulle yksilöllisesti eri hoitomuodoista ja menetelmistä.
Vertaisuuden lisääminen tuo uudenlaista osaamista ja tietoa professionaaliseen ympäristöön. Vertaistuen integroiminen professionaaliseen päihdetyöhön on todettu menetelmäksi, jota tulisi edelleen tutkia ja kehittää (Sowards, O’Boyle & Weissman 2006). Kokemuksellinen tieto on yhtä tärkeää, kuin professionaalinen tieto ja päihdeongelmista toipumisessa vertaisuudella on merkittävä paikka. Yhdistämällä kokemustiedon, vertaisuuden ja professionaalisen tiedon päihdepoliklinikkakontekstissa, voidaan saavuttaa uudenlainen sosiaalisen kuntoutuksen malli, joka tukee suunnitelmallista polikliinistä työtä.
Vertaistyön kehittämisen tiimi ja liikkuva vertaistukiryhmä Malmin päihdepoliklinikalla:
Vertaisohjaajat Mikko, Juha-Pekka, Jouni, Tomi, Anna-Kaisa, sosiaaliohjaaja Minni Vainio, sosiaalityöntekijä Irina Kaarnakari. Lämmin kiitos johtava sosiaalityöntekijä Tiina Ranta, koko Malmin päihdepoliklinikan moniammatillinen työryhmä sekä yhteistyökumppanit Kumppanuustalo Harjula, Helsingin A-kilta ja Stoppi ja kaikki ryhmään osallistuneet asiakkaat.
Lähteitä:
Päihdepoliklinikka https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveydenhoito/paihdepalvelut/paihdepoliklinikka
https://kumppanuustaloharjula.fi/
https://www.helsinginakilta.fi/
Sowards, K., O’Boyle, K. & Weissman, M. 2006. Inspiring hope, envisioning alternatives: The importance of peer role models in a mandated treatment program for women. Journal of social work practice in the addictions 6 (4), 55–70.
Sosiaalinen kuntoutus on päihdepoliklinikoilla vasta kehittymässä oleva toiminta, joka vastaa psykososiaalisen hoidon (hoito-ohjelmat) ohella asiakkaiden tarpeisiin sosiaalisen näkökulmasta. Sosiaalisen kuntoutuksen vertaistukiryhmä (jatkossa vertaistukiryhmä) lähti kahdesta tarpeesta: 1. lainsäädäntömuutos 1.1.2023 (päihdehuoltolain pykälät siirtyivät SHL ja THL), 2. päihdepoliklinikan työntekijöiden kokemasta tarpeesta vertaisuuden lisäämiseen osana suunnitelmallista asiakastyötä.
Toipumisorientoituneessa palvelujärjestelmässä asiakkaan tavoitetta kunnioitetaan ja keinoja muutokseen etsitään yhdessä. Päihdepoliklinikan asiakkuus on määräaikainen, eli yksi vaihe asiakkaan elämässä.
Muutoksen on nähty tapahtuvan ihmisen arjessa, polikliinisen hoidon ja kontaktin ulkopuolella. Muutos, eli päihdeongelmista toipuminen nähdään päihdepoliklinikalla George De Leonin toipumisen vaiheet-mallin mukaisena matkana. Muutos ei ole lineaarisesti etenevää, vaan toipumisen vaiheissa liikutaan eri vaiheiden välillä.
Mikäli lisäresursseja ei taloudellisen niukkuuden aikana voida saada sote-ammattilaisten palkkaamiseksi, tulisi tarkastella kaikkia mahdollisia keinoja lisätä työn vaikuttavuutta. Hyvin organisoitu vertaistyö ei tuota lisätyötä, vaan vapauttaa ammattilaisresursseja, kun esimerkiksi ryhmänohjauksessa työparina toimivat vertaisohjaaja ja ammattilainen. Ammattilaisten ja vertaisten yhdessä työskentely on kuitenkin edelleen verraten uutta, jolloin perusteltua on juurruttaa yhteistyön malleja.
Päihdepoliklinikalla haasteet näkyvät muun muassa siten, että vertaisohjaajat jäävät tiimissä etäiseksi, kun vain muutama sote-ammattilainen työskentelee heidän kanssaan. Vertaisohjaajat eivät pääse osaksi työryhmää satunnaisten työtehtäviensä vuoksi. Näistä syistä myös kynnys työskennellä työparina pysyy korkeana niillä, jotka eivät jo aiemmin ole tuttuja vertaisten kanssa. Kuten kenen tahansa uuden työkaverin kanssa, luottamuksen rakentuminen vaatii aikaa, ja sama pätee siten myös vertaisohjaajien kanssa työskentelyyn.
Vertaistuen hyötyjä ovat esimerkiksi: Tiedollinen tuki: Toisilta oppiminen ja tiedon jakaminen, käytännön vinkit ja neuvot, Emotionaalinen tuki: Toiveikkuuden lisääntyminen, huolien helpottaminen, selviytymiskeinojen vahvistuminen. Sosiaalinen tuki: Vastavuoroinen jakaminen, sosiaalisen yhteyden tunteen ja ymmärryksen vahvistuminen, yksinäisyyden, eristäytymisen tunteiden tai stigman väheneminen, henkilökohtainen kasvaminen ja identiteetin rakentaminen, valtaistuminen, merkityksen löytäminen. Hyvinvointia tukevien elämäntapojen tai sairauden itsehoitomenetelmien vahvistuminen: fyysisen aktiivisuuden paraneminen, itsehoidon vahvistuminen. Psykologiset tai fysiologiset terveysvaikutukset: Masennusoireiden väheneminen. (mukaillen Kippola-Pääkkönen 2018, 184.)
Lähteitä:
Kippola-Pääkkönen, Anu. 2018. Vertaistuen hyödyt ja haasteet kuntoutuksessa. Teoksessa Sosiaalinen kuntoutuksessa, Jari Lindh, Kristiina Härkäpää & Kaisa Kostamo-Pääkkö (toim.) https://lauda.ulapland.fi/bitstream/handle/10024/63636/Sosiaalinen_kuntoutuksessa_pdfA.pdf?sequence=1#page=175
Vertaistyön tiimi rakentui sosiaalihuollon ammattihenkilöiden aloitteesta. Omista kontakteista pyydettiin kaksi jo aiemmin päihdepalveluissa vertaisohjaajina toiminutta tuttua henkilöä mukaan kehittämiseen. Päihdepoliklinikan asiakkaana ollut henkilö rekrytoitiin vertaisohjaajaksi toipumisen vaiheen ja oman innostuksensa perusteella.
Vertaistyön tiimi kehitti Liikkuvan vertaistukiryhmän konseptin. Ryhmä käynnistyi pilottina syksyllä 2023. Vertaistyön tiimi: kolme vertaisohjaajaa, sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä. Kokoontumisia noin kolmen kuukauden välein, 1.5 tuntia kerrallaan. Vertaisohjaajat esittäytyivät moniammatillisessa tiimikokouksessa muutamia kertoja. Vertaisohjaajia oli jo tässä vaiheessa mahdollisuus pyytää mukaan asiakastapaamisille ja hoito-ohjelmaryhmissä he olivat työparina mukana jo ennen liikkuvan vertaistukiryhmän aloitusta.
Vertaisohjaaja Juha-Pekka, vertaisohjaaja Mikko sekä vertaisohjaaja Jouni muodostivat ensimmäisen vertaistyön tiimin sosiaaliohjaajan ja sosiaalityöntekijän kanssa. Vertaisohjaaja Mikko toimi pääasiassa hoito-ohjelmaryhmien toisena ohjaajana sekä aktiivisena vertaistyön tiimin jäsenenä.
Liikkuva vertaistukiryhmäpilotti: Ryhmä toteutui kahden ammattilaisen ja kahden vertaisohjaajan yhteistyönä. Ammattilaisohjaajat osallistuvat ryhmään vuoroviikoin. Vertaisohjaajia ryhmässä oli pilotin aikana yhteensä neljä, kaksi kerrallaan työparina. Vertaisohjaaja Juha-Pekka ja vertaisohjaaja Jouni olivat ryhmän ensimmäiset vertaiset. Toisena työparina jatkoivat vertaisohjaaja Jouni ja vertaisohjaaja Tomi. Kolmantena työparina oli vertaisohjaaja Tomi ja vertaisohjaaja Anna-Kaisa.
Ryhmä on mahdollista toteuttaa pienemmällä resurssilla (esim. 1+1), mutta on silloin haavoittuva poissaoloille. Ryhmä kokoontui viikottain.
Työaika: Vertaisohjaajien työaika on keskusteluryhmässä 2 h (klo 8.30–10.30) ja liikkuvan ryhmän ajalta 4 h (klo 8.30–12.30). Yhteensä kuukaudessa 12 h.
Lisäksi varataan noin 2–3 tuntia kuukaudessa kehittämis- tuki-, ja purkukeskusteluihin. Tapaamisten määrästä viikossa on keskusteltava vertaisohjaajien kanssa. Kuukaudessa vertaisen työajaksi tulee keskimäärin 10–15 h. Jokaisesta työtunnista maksetaan korvaus.
Ammattilaiset voivat olla sosiaaliohjaajia, ohjaajia, sairaanhoitajia, sosiaalityöntekijöitä, psykologeja, sosiaaliterapeutteja tai toimintaterapeutteja. Lisäksi tarvitaan lähiesihenkilön sekä organisaation tuki.
Vertaistukiryhmän konseptia kehitettiin ja arvioitiin jatkuvasti ja suunnitelmia muutettiin tarvittaessa lennosta. Vertaiset tulivat vuorollaan esittäytymään tiimikokouksiin ja samalla markkinoitiin mahdollisuutta pyytää vertaisohjaaja mukaan asiakastapaamiselle.
Kuinka vertaistoiminta voitaisiin sisällyttää päihdepalveluihin, etenkin päihdepoliklinikalle, osaksi olemassa olevia rakenteita pysyvästi.
Ryhmän tavoite: Kiinnittää asiakkaita toipujayhteisöihin, kannustaa toimimaan kohti omia tavoitteita päihdepoliklinikan ulkopuolella. Ryhmä on suunnitelmallinen osa asiakkuutta. Asiakkaan, vastuutyöntekijän ja vertaisen on hyvä noin kolmen kuukauden välein tarkistaa suunnitelman toteutumista ja tavoitteiden toteutumista. Ryhmään suositellaan osallistuttavan 3–6 kuukauden ajan.
Kehittämisen tavoite: Käyttää olemassa olevia resursseja tarkoituksenmukaisesti, käyttää toipumisen tueksi professionaalinen ja kokemustieto parhaalla mahdollisella tavalla. Lisätä mahdollisuuksia tehdä vaativaa työtä suunnitelmallisesti.
Asiakaspalaute: kerätään säännöllisesti (esim. kuuden viikon välein).
Asiakastietojärjestelmä: Asiakassuunnitelmassa nimetyt tavoitteet ja niiden toteutuminen (suunnitelmaa päivitetään tarvittaessa, kuitenkin vähintään kolmen kuukauden välein). Toipumisen vaiheen arviointi (asiakas ja työntekijä). Esihenkilötasolla seurataan rakenteista kirjaamista.
Toipumisen vaiheet (George Deleon). Esihenkilötasolla seurataan rakenteista kirjaamista.
Malmin päihdepoliklinikalle palkattiin 10/2024 työkokeiluun kuuden kuukauden ajaksi vertaisohjaaja.
Kenelle: Ryhmä sopii toipumisen alkuvaiheessa oleville sekä jo päihteettömyyteen sitoutuneille.
Työnjako: Vertaisohjaajat ja asiakkaat ovat pääosassa, ammattilainen tukee ja fasilitoi. Ryhmän toiminnallinen osa toteutuu vertaisohjaajien toimesta, ammattilaiset eivät ole mukana yhteisökäynneillä. Aluksi ammattilainen voi olla ohjausroolissa vahvemmin. Vastuu ryhmän ohjauksesta ja mahdollisesta rajaamisesta on ammattilaisilla. Ammattilaiset ovat vastuussa yhteydenpidosta yhteisöihin ja vierailujen sopimisesta.
Ryhmän tavoite: Kiinnittää asiakkaita toipujayhteisöihin, kannustaa toimimaan kohti omia tavoitteita päihdepoliklinikan ulkopuolella. Ryhmä on suunnitelmallinen osa asiakkaan kontaktia. Asiakkaan, vastuutyöntekijän ja vertaisen on hyvä noin kolmen kuukauden välein tarkistaa suunnitelman toteutumista ja tavoitteiden toteutumista. Ryhmään suositellaan osallistuttavan 3–6 kuukauden ajan.
Mitä: Liikkuva vertaistukiryhmä kokoontuu viikoittain. Joka toinen viikko keskusteluryhmä 1 h, joka toinen viikko keskusteluryhmä ja jalkautuminen ennalta sovittuihin yhteisöihin 4 h (sis. matkat). Ryhmän kellonaika on vapaasti suunniteltavissa ja sovitettavissa. Yhteistyökumppanit (vierailukohteet) A-kilta, Stoppi, Kumppanuustalo Harjula, Villa Sture (ei enää toiminnassa).
Ryhmään valmistautuminen: Ryhmätilan valmistelu. Teeman läpikäyminen ohjaajien kesken. Mahdolliset kahvinkeitot. (Pilottiryhmään työntekijä lahjoitti kahvit ja maidot sekä kertakäyttökupit.) Ryhmä kirjataan sosiaalihuollon rekisteriin. Ryhmään osallistujien sotut kerättiin post it-lapuille, tiedot hävitetään ryhmäkerran lopuksi tietosuojajätteenä.
Ryhmän kulku: (Pilotti)Ryhmä alkaa tasan klo 9.00. Lopetetaan ryhmä klo 10.00, lopetukseen valmistautuminen on tärkeää. Vertaisohjaajat kokoavat ryhmän aulaan ennen lähtöä tutustumiskäynneille.
Valmis kirje yhteistyökumppaneille:
"Hei,
meillä on Malmin päihdepoliklinikalla pilottimuotoinen sosiaalisen kuntoutuksen vertaistukiryhmä, jossa ryhmä joka toinen viikko lähtee vertaisohjaajien kanssa tutustumaan kaupungin eri toipujayhteisöihin. Olisikin tiedustellut, sopisiko ryhmän tulla tutustumaan toimintaanne XX noin klo XX?
Malmilla ryhmä kokoontuu klo 9–10, josta siirtyminen suoraan julkisilla, joten siksi kellonaika on arvio.
Vertaisohjaajina meillä ovat Nimi Nimi ja Nimi Nimi. Ryhmän koko on vaihdellut 2–8 osallistujasta, ja nyt kun lähtee uusi kausi, niin toivotaan toki osallistujamäärän kasvua. Voimme yrittää etukäteen vähän arvioida osallistujamääriä, jos toivotte tietoa siitä. "
Liikkuvan Vertaistukiryhmän pääpaino on siinä, mitä tarjotaan asiakkaille, joiden toipumisen haasteet vaikuttavat olevan päihteettömän arjen ja sosiaalisten suhteiden rakentamisessa. Toipujayhteisöt ja toiminnallinen vertaistuki ovat olemassa, mutta niihin kiinnittyminen on usein haasteellista. Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmä ei vaadi sitoutumista, mutta voi tuottaa sitä. Vertaistukiryhmä voi tuottaa uudenlaista kiinnittymistä toipumiseen. Asiakkaan ambivalenssin ollessa voimakasta, voi vertaistukiryhmä tuoda lisäarvoa lähestymistavallaan.
Vertaistukiryhmän ajatus on hyödyntää asiakkuuden alku- ja nivelvaiheissa päihdepoliklinikan kontaktia ja vertaistukea siten, että asiakkaan kynnystä kiinnittyä päihdepalvelujen ulkopuolelle madalletaan. Vertaistuki voi siten kulkea asiakkaan prosessissa alusta lähtien, ja antaa arviointiprosessissa myös aikaa asiakkaan muutosmotivaation syntymiselle.
Liikkuva vertaistukiryhmä
Palaute syksyn 2023 ryhmästä:
”Koska tänne oli kutsuttu, oli helpompi tulla kuin AA-kerhoon”.
”Hyviä ideoita siihen, mistä saan lisää tukea. Myös kuulin erilaisia elämäntarinoita ja pystyin myös samaistumaan heidän tarinoihinsa.”
”Toivottavasti jatkuu vuoden vaihteen jälkeen”.
”Avointa keskustelua ilman estoja”.
”Tässä vaiheessa vaikea keksiä mitään erityistä asiaa, jota voisi kehittää”.
”Muutamia hyviä vinkkejä, joita tulisi välttää”.
”Pidin vetäjien tavasta johtaa keskustelua asian ytimeen sekä aktiivisuutta asian hyödyllisyydestä”.
Syksy 2023- kevät 2024
Sosiaalisen kuntoutuksen vertaistukiryhmän opas:
18.10. Vertaisten ja ryhmän esittely. Tarkoitus, tavoitteet, keinot.
25.10. Teemakeskustelu: ”Minä tänään”. Lähtö A-kiltaan klo 10.00.
1.11., Teemakeskustelu: ”Muutokseni suunta tänään”.
8.11. Teemakeskustelu: ”Verkostoni”. Lähtö Villa Stureen klo 10.00.
15.11. Teemakeskustelu: ”Riippuvuus”.
22.11. Teemakeskustelu: ”Elämän peruspilarit”. Lähtö Harjulaan klo 10.00.
29.11. Teemakeskustelu: ”Voimavarat ja voimaantuminen”
13.12. Teemakeskustelu: ”Tunteet ja itsetuntemus”. Lähtö Villa Stureen klo 10.00.
20.12. Teemakeskustelu: ”Tässä ja nyt, tavoitteeni tulevalle.” kirjallinen palaute ryhmäläisiltä + Ryhmän purku klo 10–11.
Ryhmän kulku:
- ohjaajat keittävät kahvit ja valmistautuvat ryhmään klo 8.30–8.55.
- ryhmäläiset haetaan aulasta. Ryhmä alkaa klo 9.00.
- ohjataan ryhmäläisiä ottamaan kahvia ja ottamaan istumapaikka.
- Toivotetaan tervetulleeksi, ohjaajat kertovat keitä ovat; nimi ja ”titteli”.
- Ohjaaja (ammattilainen) kertoo ryhmän pelisäännöt:
- ei vieroitusoireisena
- ei päihtyneenä
- keskinäinen kunnioitus
- luottamuksellisuus
- aamun teeman esittely. Johdatus nimikierrokseen ja (valitaan aina etukäteen kuka johdattaa sillä kerralla).
- Päivän teemasta keskustelua.
- Fiiliskierros
- Lopetus klo 10.00
- Siirtyminen päivän paikkaan tai lopetus.
Vertaisohjaajilla mahdollisuus ottaa yhteyttä ammattilaistyöpariin koska tahansa viikon aikana/ryhmän jälkeen. Laitetaan tekstari, ja sovitaan koska soitellaan. Edellisen viikon purkua myös aina ryhmäkertojen alussa.
Ollaan armollisia itsellemme, uusi ryhmä, uudet työkaverit, uusi työtapa, alussa pitää sietää epävarmuutta. Tärkeintä on avoimuus ja oppiminen.
Vertaistukiryhmän ajatus on hyödyntää asiakkuuden alku- ja nivelvaiheissa päihdepoliklinikan kontaktia ja vertaistukea siten, että asiakkaan kynnystä kiinnittyä päihdepalvelujen ulkopuolelle madalletaan. Vertaistuki voi siten kulkea asiakkaan prosessissa alusta lähtien, ja antaa arviointiprosessissa myös aikaa asiakkaan muutosmotivaation syntymiselle.
Juurrutetaan vertaisuus osaksi päihdepoliklinikkatyötä.