Liikkuva vertaistukiryhmä (päihde- ja riippuvuustyön erityisten palvelujen sosiaalinen kuntoutus)
Helsingin kaupungin päihdepalvelut: Malmin päihdepoliklinikan yhteenveto uuden sosiaalisen kuntoutuksen ryhmän pilotista ajalla syksy 2023 - kevät 2024. Liikkuva vertaistukiryhmä.
Toimintamallin nimi
Helsingin kaupungin päihdepalvelut: Malmin päihdepoliklinikan yhteenveto uuden sosiaalisen kuntoutuksen ryhmän pilotista ajalla syksy 2023 - kevät 2024. Liikkuva vertaistukiryhmä.
Ryhmän tavoite: Kiinnittää asiakkaita toipujayhteisöihin, kannustaa toimimaan kohti omia tavoitteita päihdepoliklinikan ulkopuolella. Ryhmä on suunnitelmallinen osa asiakkaan kontaktia. Asiakkaan, vastuutyöntekijän ja vertaisen on hyvä noin kolmen kuukauden välein tarkistaa suunnitelman toteutumista ja tavoitteiden toteutumista. Ryhmään suositellaan osallistuttavan 3–6 kuukauden ajan.
Kokonaistavoite: Kokemustiedon ja vertaisuuden juurruttaminen professionaaliseen työkontekstiin päihdeavopalveluissa. Pysyvän toimintatavan luominen voisi olla monella tavalla asiakkaita, vertaisia sekä päihdepalveluja hyödyttävä ratkaisu.
Päihdepoliklinikka auttaa alkoholi-, lääke- ja huumeriippuvuuksissa. Meillä työskentelee hoitajia, lääkäreitä, sosiaaliohjaajia, sosiaalityöntekijöitä, sosiaaliterapeutteja, psykologeja, perheterapeutteja, toimintaterapeutteja sekä kokemusasiantuntijoita. Suunnittelemme hoidon ja kuntoutuksen sinulle yksilöllisesti eri hoitomuodoista ja menetelmistä.
Vertaisuuden lisääminen tuo uudenlaista osaamista ja tietoa professionaaliseen ympäristöön. Vertaistuen integroiminen professionaaliseen päihdetyöhön on todettu menetelmäksi, jota tulisi edelleen tutkia ja kehittää (Sowards, O’Boyle & Weissman 2006). Kokemuksellinen tieto on yhtä tärkeää, kuin professionaalinen tieto ja päihdeongelmista toipumisessa vertaisuudella on merkittävä paikka. Yhdistämällä kokemustiedon, vertaisuuden ja professionaalisen tiedon päihdepoliklinikkakontekstissa, voidaan saavuttaa uudenlainen sosiaalisen kuntoutuksen malli, joka tukee suunnitelmallista polikliinistä työtä.
Vertaistyön kehittämisen tiimi ja liikkuva vertaistukiryhmä Malmin päihdepoliklinikalla:
Vertaisohjaajat Mikko, Juha-Pekka, Jouni, Tomi, Anna-Kaisa, sosiaaliohjaaja Minni Vainio, sosiaalityöntekijä Irina Kaarnakari. Lämmin kiitos johtava sosiaalityöntekijä Tiina Ranta, koko Malmin päihdepoliklinikan moniammatillinen työryhmä sekä yhteistyökumppanit Kumppanuustalo Harjula, Helsingin A-kilta ja Stoppi ja kaikki ryhmään osallistuneet asiakkaat.
Lähteitä:
Päihdepoliklinikka https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveydenhoito/paihdepalvelut/paihdepoliklinikka
https://kumppanuustaloharjula.fi/
https://www.helsinginakilta.fi/
Sowards, K., O’Boyle, K. & Weissman, M. 2006. Inspiring hope, envisioning alternatives: The importance of peer role models in a mandated treatment program for women. Journal of social work practice in the addictions 6 (4), 55–70.
Liikkuvan Vertaistukiryhmän pääpaino on siinä, mitä tarjotaan asiakkaille, joiden toipumisen haasteet vaikuttavat olevan päihteettömän arjen ja sosiaalisten suhteiden rakentamisessa. Toipujayhteisöt ja toiminnallinen vertaistuki ovat olemassa, mutta niihin kiinnittyminen on usein haasteellista. Sosiaalisen kuntoutuksen ryhmä ei vaadi sitoutumista, mutta voi tuottaa sitä. Vertaistukiryhmä voi tuottaa uudenlaista kiinnittymistä toipumiseen. Asiakkaan ambivalenssin ollessa voimakasta, voi vertaistukiryhmä tuoda lisäarvoa lähestymistavallaan.
Vertaistukiryhmän ajatus on hyödyntää asiakkuuden alku- ja nivelvaiheissa päihdepoliklinikan kontaktia ja vertaistukea siten, että asiakkaan kynnystä kiinnittyä päihdepalvelujen ulkopuolelle madalletaan. Vertaistuki voi siten kulkea asiakkaan prosessissa alusta lähtien, ja antaa arviointiprosessissa myös aikaa asiakkaan muutosmotivaation syntymiselle.
Toimipiste: Nimetään vastuuhenkilöt. Vakiinnutetaan vertaistyön (kehittämisen) tiimi, jonka toiminta lomitetaan muun perustyön oheen. Vertaiset osallistuvat työryhmän kokouksiin säännöllisesti. Perehdytetään vertaiset perustyöhön ja työn erityiskysymyksiin. Rakennetaan molemminpuolista luottamusta avoimuudella. Vertaistyön tiimi kokoontuu säännöllisesti.
Pidetään hyvä yhteys kolmannen sektorin toimijoihin, koordinoidaan yhteistyö ja yhteydenpito.
Organisaatio: Kehitetään vertaisohjaajien rekrytointia organisaatiossa. Vakiinnutetaan rakenteita työskennellä työparina vertaisen kanssa.
Pilotin resurssointi: Malmin päihdepoliklinikalla pilotti toteutettiin kahden ammattilaisen (sosiaaliohjaaja, sosiaalityöntekijä) ja vertaisohjaajatyön juurruttamisessa oli mukana lukuisia vertaisia. Pilotin Vertaistukiryhmässä vertaisohjaajia oli yhteensä neljä vuoden aikana. Kaksi heistä toimeksianstosopimuksella, kaksi vapaaehtoistyön sopimuksella.
Vertaistukiryhmä jatkui syksyllä 2024 ja osallistujamäärä on pysynyt vakaana. Osallistujia ryhmässä on 5-10 ja yhteisökäynneille lähtijöitä 2-4.
Sosiaalisen kuntoutuksen vertaistukiryhmä kirjataan asiakastietojärjestelmään.
Poliklinikalle on palkattu työkokeiluun vertaisohjaaja. Hän osallistuu työryhmän kokouksiin, asiakastapaamisiin ja ohjaa kahta ryhmää (psykososiaalinen hoito ja sosiaalinen kuntoutus) ammattilaisen työparina.
Ammattilaisena vertaistukiryhmän ohjaajaksi on tullut lisäksi psykologi.
Haasteena on edelleen ryhmäläisten mukaan lähteminen käynneille, edelleen vähemmistö osallistujista aktivoituu lähtemään keskusteluosuuden jälkeen.
Vertaistyön lisäämiseksi tehdään edelleen työtä organisaatiossa.