Liikuntaan painottuvaa toimintaa rikos- ja päihdetaustaisille nuorille aikuisille
Novus Ego -hanke on suunnattu päihde- tai rikostaustaisille sekä rikoksilla ja päihteillä oireileville nuorille aikuisille. Toimintamalli, joka perustuu monipuoliseen liikuntaan, yhdessä tekemiseen, vertaistukeen ja yksilölliseen tukeen.
Suomessa rikoksiin syylliseksi epäiltyjen 15–20-vuotiaiden määrä oli vuonna 2023 lähes 54 000 (Stat 2024). Rikosseuraamuslaitoksen (2019) tilastot taas osoittavat, että vangin nuori ikä lisää uusintarikollisuuden riskiä huomattavasti. Nuorten päihteiden käyttötilastoissa näkyy laskua alkoholin käytön suhteen, mutta nuorten huumeiden käyttö on lisääntynyt (THL 2019). On olemassa vakavasti oireilevien nuorten ja nuorten aikuisten joukko, johon erilaiset ongelmat kasaantuvat (Kinnunen 2021).
Etelä-Suomen rikosseuraamusalueella oli 30.4.2022 alle 30-vuotiaita vankeja 223 ja yhdyskuntapalvelua oli suorittamassa 103 alle 30-vuotiasta nuorta (Rikosseuraamuslaitoksen monisteita 2/2022). Tutkimusten ja selvitysten mukaan nuoret rikos- ja päihdetaustaiset asiakkaat ovat suuressa riskissä syrjäytyä sekä ajautua uusintarikollisiksi/päihteiden käyttäjiksi (mm. RISE 2019; Kivivuori & Linderborg 2009).
Nuorten huumeiden ongelmakäyttäjien sukupolvi Uudellamaalla on myös suurempi kuin koskaan. (Länsi-Uudenmaan poliisin selvitys 2021; RISE 2019.) Myös nuorten huumemyrkytyskuolemat ovat merkittävästi nousussa, ja erityisen huolestuttavaa on alle 25-vuotiaiden nuorten huumekuolemien yleistyminen (THL 2024). Huumekuolema on noussut nuorten yleisempien kuolinsyiden joukkoon. Vuonna 2023 huumaus- tai lääkeaineiden aiheuttamaan tapaturmaiseen myrkytykseen kuoli 79 nuorta. (OTKES 2024.)
Selvitysten ja tutkimusten mukaan rikostaustaisten nuorten sosiaalinen ja taloudellinen tilanne on heikko, minkä takia heidän on vaikea muuttaa elämäntapojaan (mm. RISE 2019; Kivivuori & Linderborg 2009). Tutkimukset osoittavat, että rikos- ja päihdetaustaisten nuorten on myös vaikeampi työllistyä koulutuksen puutteen ja/tai rikollisen historian vuoksi (mm. Kivivuori & Linderborg 2009), mikä tekee yhteiskuntaan kiinnittymisen aiempaakin haastavammaksi.
Kohderyhmän nuorille aikuisille ei ole tarjolla vastaavanlaista kuntouttavaa toimintamallia, jossa intensiivinen liikunta on toiminnan keskiössä. Liikuntajärjestöillä taas ei ole resursseja vastata tämän kohderyhmän haasteisiin ja he jäävät liikuntajärjestöjen toimintojen ulkopuolelle. Kohderyhmän heikko taloudellinen tilanne sekä heidän kohtaamansa stigma voivat myös olla esteenä palvelujen hyödyntämisessä. Kohderyhmän monista haasteista johtuen pelkkä liikunnallinen toiminta ei ole riittävää, vaan elämäntapojen muuttamisessa tarvitaan lisäksi intensiivistä yksilöllistä tukea sekä päihde- ja rikoserityistä osaamista.
Novus Ego -hankkeen toiminnan tarkoituksena on vähentää uusintarikollisuuden riskiä, tukea päihteettömyyttä ja rikoksettomuutta, auttaa nuorta aikuista kiinnittymään yhteisöihin, yhteiskuntaan ja sosiaalipalveluihin sekä tukea nuoria aikuisia kokonaisvaltaisesti ja tiiviisti rinnalla kulkien heidän kuntoutumis- koulutus- ja urapoluillaan. Vähentämällä rikollisuutta ja päihdehaittoja saadaan aikaan merkittäviä yhteiskunnallisia säästöjä ja lievennetään inhimillistä kärsimystä niin nuorten aikuisten kuin heidän lähipiirinsä keskuudessa.
Varhaisella puuttumisella rikoksilla ja päihteillä oireiluun on mahdollista estää haasteiden kasaantumista nuorille, jolloin potentiaalinen rikos- ja/tai päihdekierre saadaan katkaistua ennen sen kärjistymistä ja pitkittymistä. Yksilöllisen ja joustavan tuen avulla nuoria aikuisia pyritään tukemaan samassa toimintapaikassa mahdollisimman pitkälle ja tarvittaessa saattamaan muihin palveluihin.
Hankkeessa on työskennellyt projektipäällikkö, projektityöntekijä sekä vertaisohjaaja. Kokemustiedon ja vertaisuuden hyödyntäminen hankkeen kehittämis- ja asiakastyössä on ollut merkittävässä roolissa. Kaikki toiminta on pyritty järjestämään ammattilainen-vertainen -työparimallilla.
Hanke on suunniteltu ja toteutettu yhteistyössä kohderyhmän parissa työskentelevien järjestötoimijoiden (mm. Suomen Romanifoorumi, STOP Huumeille ry, Irti Huumeista ry, A-klinikkasäätiö) kanssa. Keskeisiä yhteistyökumppaneita ovat olleet myös Helsingin kaupunki ja Rikosseuraamuslaitos.
Ammattioppilaitoksissa (Espoon Omnia ja Stadin ammattiopisto) tehdyllä työllä on vastattu siihen tarpeeseen, joka oppilaitoksista on noussut. Oppilaitoksissa on havaittu, että oppilaiden keskuudessa esiintyy muun muassa päihteisiin, mielenterveyteen ja rikoksiin liittyviä haasteita enenevissä määrin. Lisäksi nuoret liikkuvat aiempaa vähemmän ja heidän fyysinen kuntonsa on heikentynyt. Liikuntaan painottuvaa toimintaa on aktiivisesti jalkautettu näihin ympäristöihin, joissa nuoret jo ovat. Liikunnan avulla nuoret on tavoitettu ja heihin on saatu luotua kontakti. Nuorten kanssa on pyritty ehkäisemään tulevaisuuden haasteita mahdollisimman tehokkain jo varhaisessa vaiheessa. Vuosina 2024-2025 hankkeessa suunnattiinkin resursseja aiempaa enemmän varhaiseen puuttumiseen hankkeen pitäessä luentoja/infoja sekä viikoittaisia liikuntaryhmiä ammattioppilaitosten opiskelijoille.
Hankkeessa on tehty laajaa verkostoyhteistyötä sekä nimettyjen yhteistyökumppaneiden että muiden keskeisten toimijoiden, kuten liikunta- ja hyvinvointipalveluiden tuottajien kesken. Yhteistyöllä olemme varmistaneet, että asiakkailla on mahdollisimman laaja palvelukokonaisuus käytössään. Yhteistyötä on tehty asiakkaiden ohjauksessa, jalkautuvassa työssä, tapahtumien suunnittelussa ja järjestämisessä sekä asiantuntijaosaamisen vaihdossa. Hankkeen ohjausryhmä on kokoontunut noin kaksi kertaa vuodessa.
Jalkautuvaa työtä on tehty yhdessä Irti huumeista ry:n metro- ja juna-asemille jalkautuvan Huudikoutsi-toiminnan kanssa. Tämän lisäksi jalkautumista on tehty yhdessä Kalliolan Setlementtitoiminnan kanssa kesällä 2023. Kaduille jalkautuvalla työllä on pyritty lisäämään ihmisten turvallisuuden tunnetta, lieventämään stigmaa sekä löytämään tuen tarpeessa olevia nuoria aikuisia.
Suomen Romanifoorumi ry:n D7 -hankkeen kanssa on tehty säännöllistä yhteistyötä muun muassa yhteisten kuntosalikäyntien ja keskustelevien ryhmien merkeissä. Havaintojemme mukaan erityisesti romaninuoria on vaikeaa tavoittaa ilman oikeanlaisia kontakteja. Yhteistyökumppaneiden kanssa on järjestetty myös erilaisia teemallisia tapahtumia, joiden tarkoitus on ollut saada aikaan yhteiskunnallista keskustelua. Esimerkiksi Ääniä kadulta -tapahtuman avulla saimme tuotua haavoittuvassa asemassa olevien nuorten ääntä mukaan poliittiseen keskusteluun. Hanke on ollut vuonna 2024 mukana myös Vankimessuilla, Kalliolan katujuhlissa Setlementtitalolla sekä Yli Rajojen-kesäfestareilla Espoon Leppävaarassa. Festaritapahtuman tarkoituksena oli edistää rikos-, päihde- ja/tai mielenterveystaustaisten henkilöiden työllisyyttä sekä vaikuttaa kohderyhmään kohdistuviin ennakkoasenteisiin.
- Nuori aikuinen kiinnittyy liikuntavalmennukseen ja/tai muihin tarjolla oleviin palveluihin, eikä palaa vanhaan elämäntapaan.
- Nuoren aikuisen usko ja toivo muutoksesta vahvistuvat.
- Nuoren aikuisen positiivinen minäkuva vahvistuu.
- Nuori aikuinen suunnittelee ja tekee muutoksia elämäntavoissaan sekä ylläpitää niitä.
- Nuoren aikuisen elämänhallinnan tunne lisääntyy ja vahvistuu.
- Nuori aikuinen oppii tunnesäätelyn taitoja ja impulsiivinen käytös vähenee.
- Nuoren aikuisen rikollinen käyttäytyminen ja tai päihteiden käyttö vähenee, lievenee tai loppuu.
- Nuori aikuinen oppii luottamaan yhteiskuntaan ja viranomaisiin.
- Nuori pysyy kiinni kouluinstituutiossa ja saattaa opintonsa loppuun.
- Nuoren aikuisen rikokseton ja/tai päihteetön identiteetti vahvistuu sekä tilalle tulee uusia identiteettejä ja rooleja.
- Nuoren aikuisen kuntoutus-, opiskelu- ja työelämävalmiudet vahvistuvat.
- Tieto kohderyhmän erityispiirteistä Suomessa lisääntyy ja stigma kohderyhmää kohtaan vähenee.
Prosessiarvioinnin kautta tarkastellaan hankkeen sisältöä ja toimintaa kaksi kertaa vuodessa. Aineistona toimii työntekijöiden suunnittelu-, arviointi- ja kehittämispalaverimuistiot sekä hankepäiväkirjat, ohjausryhmän palaverimuistiot sekä yhteistyöpalaverien suunnittelu- ja arviointipalaverimuistiot. Prosessiarvioinnin perusteella suunnitellaan, toteutetaan ja päivitetään hankkeen sisältöjä ja toimintaa aina seuraavalle puolelle vuodelle. Tuloksien arvioinnin kautta tarkastellaan hankkeen asiakasmääriä, toiminnan laajuutta ja tavoitteiden toteutumista kerran vuodessa. Aineistona toimii hankkeesta päivittäin kerättävä tilastotieto, työntekijöiden havaintojen yhteenvedot, ulkoisen viestinnän tilastot, asiakaspalautteet, yhteistyökumppaneiden tilastot ja palautteet sekä hankkeelle tehdyt opinnäytetyöt. Tuloksien arvioinnin perusteella päivitetään hankkeen seuraavan vuoden toiminta- ja kehittämissuunnitelmat.
Palautetta kerätään säännöllisesti mm. asiakkaiden kanssa käytyjen keskustelujen ja haastattelun pohjalta täytettävällä Webropol -kyselyllä. Kyselyä käytetään alku- ja lopputilanteen kartoittamiseen sekä esim. yksittäiseen toimintakertaan osallistumisen jälkeen sen välittömien vaikutusten arvioimiseksi. Webropol-lomakkeilla kerätään myös hankkeen työntekijöiden sekä yhteistyökumppanien havaintoja toimintaan osallistumisen vaikutuksista. Yhteistyökumppaneilta kerätään lisäksi palautetta tehdystä yhteistyöstä Webropol -palautelomakkeen avulla.
Hankkeessa toteutetaan kokeilevaa ja tutkivaa työotetta toiminnan kehittämisessä. Uusia toimintatapoja kokeillaan rohkeasti ja toimintaa arvioidaan säännöllisesti ja muokataan tarpeen mukaan. Toimintamallia viedään erilaisiin ympäristöihin (esim. oppilaitokset), joihin sen soveltuvuutta voidaan testata ja soveltaa. Asiakkaat sekä kokemusasiantuntijat otetaan mukaan niin toiminnan suunnitteluun, toteutukseen kuin arviointiinkin.
Hankkeessa kehitetään toimintamalli, joka perustuu erilaisiin kuntouttaviin toiminnallisiin menetelmiin, yhteisöllisyyteen sekä vertaistukeen. Näiden avulla kohderyhmän nuoria aikuisia tuetaan muutokseen ja vahvistetaan rikoksetonta ja/tai päihteetöntä identiteettiä. Lisäksi hankkeessa rakennetaan jokaiselle nuorelle aikuiselle oma yksilöllinen kuntoutuspolku, jolla vahvistetaan nuoren aikuisen kuntoutus-, opiskelu- ja työelämävalmiuksia sekä osallistumista yhteiskuntaan.
Hankkeen toiminnallisten menetelmien keskiössä on intensiivinen liikunta, jossa hyödynnetään myös liikunta- ja hyvinvointialan ammattilaisia. Liikuntavalmennukseen liitetään osaksi myös erilaiset toiminnalliset teemaryhmät (mm. ravinto, mielenterveys, päihteet), joissa yhdistyy tekeminen, tieto ja keskustelu. Teemaryhmiä ja työpajoja toteutetaan eri yhteistyötahojen kanssa. Yhdessä oleminen ja tekeminen synnyttää myös vertaisuutta, joka tukee osallistujia uusien asioiden oppimisessa ja muutoksen tekemisessä. Kaikessa toiminnassa otetaan huomioon avoimuus, toiminnan vapaaehtoisuus sekä nuoren päätäntämahdollisuus.
Hanke tarjoaa nuorelle turvallisen ja virheitä sallivan yhteisön muutosmotivaation herättelyyn ja ylläpitämiseen. Hankkeen työntekijät yhdessä nuorten ja yhteistyökumppanien kanssa suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat yhteisöllisyyteen perustuvan toiminnallisen leirin kerran vuodessa, jonka tarkoituksena on tukea nuorten valmiutta ja rohkeutta tehdä muutoksia sekä tarjota nuorille uudenlaisia kokemuksia ja oivalluksia itsestä ja yhdessä toimimisesta.
Hankkeen yhteistyökumppanien kanssa jalkaudutaan etsimään rikoksilla oireilevia ja/tai päihteitä käyttäviä nuoria aikuisia. Jalkautuvaa työtä tekevät niin ammattilaiset kuin jo muutoksen tehneet vertaistyöntekijät, jotka luovat toivoa ja uskoa siitä, että muutoksen tekeminen on mahdollista. Vertaistyöntekijä kohtaa nuoret omalla uskottavalla persoonallaan ja rakentaa nuoreen luottamuksellista suhdetta kulkemalla hänen rinnalla. Pitkäjänteisellä kohtaamistyöllä nuori palveluohjataan hänelle sopiviin palveluihin ja/tai kiinnitetään hankkeen toimintaan.
Ymmärrystä asiakkaiden tilanteista ja tarpeista on kerätty ennen kaikkea keskustellen ja nuoria aikuisia kuunnellen. Muita keinoja ovat olleet havainnointi, asiakaspalautteet, päihde- ja rikosseuraamusalan kokemusasiantuntijat, ammattilaiset, tutkimukset ja raportit sekä sidosryhmiltä ja yhteistyökumppaneilta saatu tieto.
On havaittu, että rikos- ja päihdetaustaiset sekä rikoksilla/päihteillä oireilevat nuoret aikuiset on haastavaa löytää ja saada kiinnittymään tapaamisiin ja toimintaan. Liikunta toimiikin hyvänä keinona motivoida nuorta toiminnan ja tuen piiriin, samoin vertaisohjaajien omalla helposti lähestyttävällä persoonallaan ja kokemuksellaan tekemä työ. Toimintaan sitoutumiseen vaikuttaa suurelta osin myös yhteisö, joka tarjoaa nuorille turvallisen, merkityksellisen paikan, vertaistukea sekä muutoksessa kannattelevia sosiaalisia suhteita. Prosessi vaatii kuitenkin varsikin aluksi työntekijöiden aikaa ja resursseja olla uudelle asiakkaalle läsnä sekä saattaa hänet pikkuhiljaa yhteisöön ja sen toimintatapoihin mukaan. Lisäksi on havaittu, että varsinkin alkuvaiheessa on hyvä antaa nuorelle aikaa ja tilaa tutustua rauhassa toimintaan ilman velvollisuutta sitoutua siihen pidemmäksi aikaa.
Kohderyhmän nuorten ongelmat ovat usein kasautuneet jo varhaisessa vaiheessa, ja luottamus yhteiskuntaan ja sitä edustavia instansseja kohtaan on heikko. Tämän takia korostamme, ettemme ole viranomaisia tai tee esimerkiksi asiakaskirjauksia tietojärjestelmiin. Tämä voi olla merkityksellisessä roolissa luottamussuhteen muodostumisessa. Korostamme myös sitä, että toiminta lähtee nuoren omista toiveista ja tarpeista, jolloin hän itse asettaa myös tavoitteet ja suunnan toiminnalleen. Nuorten aikuisten pystyvyyden, osallisuuden ja autonomian kokemuksia pyritään vahvistamaan. He saavat itse vaikuttaa toiminnan sisältöön ja sen toteutukseen. Keskeisin keino nuorten osallistamiseen onkin antaa heille itselleen päätäntävaltaa toiminnan suunnittelussa asetettujen taloudellisten raamien puitteissa. Tämä on myös sitouttanut nuoria toimintaan.