Liikuntaneuvonnan palveluketju Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)
Liikuntaneuvonnan palveluketju tukee terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia asiakkaita. Palveluketju perustuu varhaiseen tunnistamiseen ja yhteistyöhön kuntien kanssa yhteisten liikuntalähete-käytäntöjen kehittämiseksi.
Väestön vähäinen liikkuminen on merkittävä kansanterveydellinen haaste, jolla on suoria vaikutuksia sairastavuuteen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kuormittumiseen. Valtion liikuntapolitiikka ja kansalliset ohjelmat (mm. Liikkuva aikuinen) tukevat liikuntaan ohjaamista osana sote-palveluita. Yhdenvertaisen liikuntaneuvonnan kehittäminen alueilla on myös hyvinvointialueiden strateginen velvoite.
Liikuntaneuvonta ja liikuntalähete ovat käytössä useissa kunnissa Itä-Uudellamaalla, mutta toimintatavat ovat vaihtelevia eikä käytännöt ole yhdenmukaisia tai systemaattisia hyvinvointialueen tasolla. Kehittäminen kytkeytyy HVA:n strategisiin tavoitteisiin ennaltaehkäisevien palvelujen vahvistamisessa, asiakaslähtöisyyden lisäämisessä ja kuntayhteistyön kehittämisessä.
Kehittäjäjoukossa ovat mukana HVA:n asiantuntijat, kuntien liikuntapalvelut, perusterveydenhuolto ja kehittämispalvelut. Työn tueksi on perustettu myös liikuntalähete-työryhmä, jossa on edustaja joka kunnasta. Kuntakumppanit ovat keskeisessä roolissa mallin toimivuuden ja juurtumisen kannalta.
Palveluketjuun saadaan selkeä rakenne, jonka avulla asiakkaat ohjautuvat oikea-aikaisesti liikuntaneuvontaan. Yhdenvertaisuus lisääntyy koko alueella, ja liikuntalähetteestä tulee vakiintunut osa asiakastyötä. Pitkällä aikavälillä tavoitellaan terveyshyötyjä ja raskaampien palveluiden tarpeen vähenemistä.
Muutosta seurataan muun muassa liikuntalähetteiden määrällä, lähetettyjen asiakkaiden osallistumisella liikuntaneuvontaan sekä mahdollisuuksien mukaan asiakaspalautteen ja hyvinvointivaikutusten kautta.
Toimintamallin kehittäminen etenee vaiheittain: palveluketjun kuvaus, vastuiden määrittely, koulutukset ammattilaisille (esim. kirjaamisesta), tietojärjestelmäintegraatio, viestintä ja käyttöönotto kunnittain. Kehittämistä ohjaa liikuntalähete-työryhmä ja se pohjautuu kumppanuussopimuksiin kuntien kanssa.
Kohderyhmänä ovat terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat asiakkaat, joilla on usein myös muita elintapahaasteita tai pitkäaikaissairauksia. Työntekijöiden arjen havaintoja, asiakasymmärrystä ja kuntien kokemuksia hyödynnetään kehittämistyössä.