Liikuteltavat suun terveydenhuollon palvelut (RRP2,P4, I1)
- Liikuteltavien suun terveydenhuollon palveluiden laajentaminen Pohteen alueelle asukkaiden arkiympäristöihin siirrettävää tilaratkaisua hyödyntäen.
- Liikuteltavat palvelut tukevat lähipalveluiden toimintaa.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen järjestämissuunnitelmassa painotetaan uudistuvia sosiaali- ja terveyspalveluja. Keskeinen kärki on pohjoispohjalaisten ihmisten ennaltaehkäisevien ja perustason palvelujen vahvistumisessa. Palvelut ovat tarpeenmukaiset ja lähellä monin eri tavoin. Palvelut on sovitettu yhteen asiakkaan näkökulmasta. Kotiin ja arkiympäristöön annettavat palvelut vahvistuvat. Digitaaliset palvelut mahdollistavat asiakkaille mahdollisimman esteettömän, joustavan, ajasta ja paikasta riippumattoman asiointikanavan. Yhteistyömallit eri sidosryhmien kanssa: haluamme sujuvoittaa asiakkaan ohjautumista oikealle ammattilaiselle jo ensikontaktissa ja matalalla kynnyksellä. Vahvistamme ennaltaehkäisyä ja varhaista tukea. Arvostamme asiakkailta saamaamme palautetta ja osallisuutta toimintamme kehittämisessä. Seuraamme ja arvioimme toimintamme vaikuttavuutta.
Aluehallituksen kesäkuussa 2023 tekemä päätös asetti tavoitteen, että palveluverkoston mukaisten sote-keskusten toimintojen käytössä olevien tilojen tilatehokkuutta parannetaan jatkotoimenpiteillä ja mm. digitaalisilla ja liikkuvilla palveluilla vähintään 20% vuoden 2025 loppuun mennessä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen lähtötilanne on monimuotoinen ja haasteellinen. Väestörakenteeltaan alue on erityisesti lasten ja nuorten alue, mutta 75 vuotta täyttäneiden määrän kasvu on yksi nopeimmista Suomessa ja koko Euroopassa.
Alueella on vain yksi iso kaupunki (Oulu), useita pienempiä kaupunkialueita, suuressa osassa aluetta etäisyydet ovat erittäin pitkiä ja asutus harvaa.
Sote-palveluiden tarpeessa on suurta alueellista ja kohderyhmäkohtaista vaihtelua. Sairastavuus on korkea ja mm. työkyvyttömyyseläkkeellä olevia työikäisiä on enemmän kuin koko maassa keskimäärin.
Korona on aiheuttanut hoito-, palvelu- ja kuntoutusvelkaa, joka näkyy myös Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Koronan seurauksena palvelut ovat ruuhkautuneet, hoitoa/palvelua odottavien määrä on kasvanut ja hoitoon/palveluun pääsy on viivästynyt.
Kehittämistyötä tehdään myös Pohteen strategian myötäisesti. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen palvelulupaus :"Hyvinvointi, terveys ja turvallisuus ‒ yhdessä tehden". Painopisteet ovat: Ihmistä varten, parhaat osaajat, vaikuttavasti yhdessä ja rohkeasti uutta.
Suun terveydenhuollon vastuuyksiköt Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Suun terveydenhuollon ammattihenkilöstö. Seurantaryhmä. Suun terveydenhuollon johto. Pohteen ja RRP2 hankkeen viestintä. Kunta ja sivistys- ja kulttuuripalvelut.
Tuetaan supistuvaa suun terveydenhuollon palveluverkkoa liikuteltavilla palveluilla.
Toukokuussa 2024 ensimmäinen liikuteltava yksikkö otetaan käyttöön Vaalassa. Vaalan yksikkö pysyy paikallaan Vaalan terveyskeskuksen yhteydessä huhtikuun 2025 loppuun saakka. Tämän yksikön tavoitteena on kerätä käyttökokemusta jatkoa ajatellen.
Lokakuussa 2024 otetaan Pohteen toinen liikuteltava yksikkö käyttöön Reisjärvellä. Tämä yksikkö siirtyy Haapavedelle vuoden 2025 alussa.
Kartoitetaan suun terveydenhuollon laskennallinen palvelutarve huomioiden alueiden erityispiirteet.
Liikuteltavan yksikön vaatimusmäärittely. Markkinoiden kartoitus, kilpailutus, yhteistyö hankintayksikön ja tilapalveluiden kanssa. Liikuteltavan yksikön käyttöönotto. Viestintä.
Avoimet ovet järjestetään jokaisella paikkakunnalla, jossa Pohdent toimii. Avoimet ovet mahdollistavat asukkaiden tutustumisen liikuteltaviin yksiköihin. Tilaisuuksissa asukkailla on mahdollisuus tuoda esille ajatuksiaan ja toiveitaan. Avoimissa ovissa on läsnä suun terveydenhuollon johtoa sekä vaihtelevasti kunnan edustus.