LMEP hoitajien tehtävänkuva Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella
Pilotissa luodaan LMEP hoitajien yhteinen tehtävänkuva, joka liitetään Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen hoitotyön uramalliin. Lisäksi luodaan toimintamalli, yhdenmukaistetaan käytäntöjä sekä parannetaan tilastointia ja hoidon jatkuvuutta.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue (Soite) vastaa alueen sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta. Soite muodostuu maakunnan kahdeksasta kunnasta, joita ovat Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli. Alueen väestöpohja on noin 68 000 henkilöä. Hyvinvointialueella työskentelee 4000 työntekijää ja 300 sopimuspalokuntalaista.
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueen visiona on olla Suomen toimivin hyvinvointialue. Missiona toimii hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta – Ihmiselle. Strategisena tavoitteena on mm. hyvinvoiva ja osaava henkilöstö sekä ennakoivat, yhdenvertaiset ja sujuvat palveluketjut ihmisen tukena arjessa.
Pilotin tavoitteena on Sosiaali- ja terveysministeriön Hyvän työn ohjelman linjausten mukaisesti kehittää LMEP hoitajien tehtävänkuvaa. Tehtävänkuvan kehittäminen selkeyttää työnjakoa, parantaa hoidon jatkuvuutta ja potilaiden ohjautumista oikealla ammattilaiselle, yhdenmukaistaa käytäntöjä, kehittää vaikuttavuuden arviointia, sekä lisää alan veto- ja pitovoimaa.
Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksen mukaan kliinisesti erikoistuneiden sairaanhoitajien tarve hyvinvointialueilla kasvaa. Kliinisen hoitotyön erikoisosaajia tarvitaan lähivuosina tuhansia lisää. Selvityksessä tuotiin esiin myös, kuinka rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden erityispätevyyden (LMEP) omaavien sairaanhoitajien osaamista ei hyödynnetä kattavasti hyvinvointialueilla.
LMEP omaavien hoitajien ennakoitu lisätarve Keski-Pohjanmaan hyvinvointialueella on 4–8 uutta hoitajaa. Hoitotyön erikoisosaajia tarvittaisiin lisää, mutta samaan aikaan myös jo koulutettujen hoitajien osaaminen tulisi saada täysimääräisesti käyttöön ja resurssit kohdennettua oikein. Hyvinvointialueella työskentelevät LMEP pätevyyden omaavat hoitajat toimivat erilaisissa toimintaympäristöissä erillä toisistaan. Kokonaisuuden hallinta on puutteellista, eikä osaamista ole pystytty hyödyntämään täysimääräisesti.