Lomake sijoitetun nuoren haasteiden kartoittamiseksi ja asiakkuuden vaativuuden arvioimiseksi.
Lomakkeella työntekijät voivat arvioida sijaishuollon asiakkuuden vaativuutta. Lomaketta käyttäen toteutettiin Etelä-Savon hyvinvointialueella vaativan sijaishuollon selvitys, josta saatiin tietoa mm. vaativien asiakkuuksien määrästä.
Lähtökohtana lomakkeen kehittämiselle oli ajatus, että ammattilaisille tarvitaan menetelmiä tunnistaa asiakastilanteet, joissa tarvitaan OT-tasoista tukea. Yksi tällainen menetelmä oli LAPE-hankkeen aikana (2016 - 2018) luotu OT-seula. LUMO - hankkeen kanssa yhteistyössä toteutettiin ammattilaisten työpajoja, joissa kokeiltiin ja keskusteltiin OT-seulan toimivuudesta käytännössä. Saadun rakentavan palautteen perusteella muokattiin OT-seulaa THL:n huostaanoton syiden tutkimusaineiston luokituksia hyödyntäen ja työstettiin ammattilaisille tarkoitetun lomakkeen nimeltä Lomake sijoitetun nuoren haasteiden kartoittamiseksi ja asiakkuuden vaativuuden arvioimiseksi.
Lomakkeen toimivuutta vaativien asiakkuuksien seulomiseksi pilotoitiin Etelä-Savon hyvinvointialueella lastensuojelun sijaishuollossa. Testaus tapahtui kyselynä, jonka kautta samalla saatiin tietoa alueen sijaishuollon vaativien asiakkuuksien määristä ja niistä asioista, jotka tekivät sosiaalityöntekijöiden näkemyksen mukaan asiakkuuksista haastavan.
Tällä hetkellä puhutaan ja työstetään valtakunnallisesti sosiaali- ja terveyspalveluiden porrasteisuudesta. Erilaisten asiakasryhmien tunnistaminen ja sitä kautta asiakasryhmien erilaisten palveluiden tarpeiden hahmottaminen on keskeistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita kehitettäessä.
Lomake on kohdennettu käytettäväksi lastensuojelun sijaishuollon työntekijöille 13-17 vuotiaiden asiakkaiden haasteiden ja asiakkuuksien vaativuuden hahmottamiseksi.