Löytävä vanhustyö ikääntyneiden tukena
Toimintamalli tukea tarvitsevien ikääntyneiden löytämiseksi sekä tarvittaviin palvelu- ja tukimuotoihin ohjaamiseksi ja motivoimiseksi.
Varsinais-Suomessa asui vuoden 2019 lopussa 142 223 yli 60-vuotiasta ihmistä, joista naisia oli 55,3 prosenttia. Yleisesti ottaen varsinaissuomalaiset ikääntyneet voivat hyvin. Samaan aikaan kuitenkin ikääntyneiden joukossa on yhä enemmän yksinäisiä ja unohdettuja avun ja tuen tarvitsijoita, jotka eristäytyvät yhteiskunnasta ja jäävät ilman tarvitsemiaan palveluja. Heitä Löytävä vanhustyö pyrkii auttamaan.
Löytävän työn toteuttamisessa on erotettavissa kolme toimintaympäristöä:
-
Ikääntyneen oma koti toimii kaiken keskiössä. Siellä ikääntynyt kohdataan ja siellä tulevaisuutta suunnitellaan yhdessä. Tutussa ja turvallisessa ympäristössä.
-
Ikääntyneen tarvitsemia palveluja haetaan verkostoista ja niistä keskustellaan julkisen sektorin toimipisteissä tai sähköisiä välineitä hyödyntäen ikääntyneen kotoa käsin. Halutessaan löytävän työn työntekijä lähtee ikääntyneen mukaan palvelukäynnille.
-
Tukea ja arjen apua sekä iloa haetaan kolmannen sektorin toimijoiden parista, jolloin toiminta voi olla järjestön omissa tiloissa, kaupungin tiloissa tai vaikkapa luonnossa. Halutessaan ikääntyneen mukana mennään tuen piiriin ja samalla rohkaistaan ja motivoidaan omaehtoiseen kulkemiseen ja liikkumiseen.
Vuodesta 2014 toiminut Löytävä työ on tavoittanut Varsinais-Suomessa yli 1 000 ikääntynyttä ihmistä. Noin 250 löydetyn ja kohdatun ikääntyneen elämäntilanteet ovat olleet erityisen haasteelliset ja näissä tilanteissa tukea on järjestetty moniammatillisesti, eri organisaatioiden ja sektoreiden voimavaroja yhdistäen.
Löytävillä (6kpl) on kerralla käynnissä noin 150–200 asiakassuhdetta eri toiminnoissa. Puheluita ja viestejä ikääntyneille tehdään yli 1 000 vuodessa ja tapaamisia ja kotikäyntejäkin on vuosittain noin useita satoja. Kontakteja omaisiin on noin 150–200 vuodessa. Ryhmätoiminnoissa on säännöllisesti useita kymmeniä ikääntyneitä.
Asiakastyön toteutumista ja aikaansaatuja muutoksia seurataan ja arvioidaan seuraavien asiakkaissa havaittujen muutosten kautta:
1. arjenhallinta ja vastuunottaminen omasta elämästä lisääntyy
2. ryhmään tai toimintaan kiinnittyminen toteutuu
3. kotihoitoon tai tukipalveluihin kiinnittyminen toteutuu
4. asiakkaan mielialan kohentuu, inhimillinen kärsimys vähenee
5. omaisen voimaantuminen
6. palvelumyönteisyys lisääntyy
7. päihteiden ongelmakäyttö vähenee
Seurantaa ja arviointia toteutetaan siten, että yllä mainittuja muutoksia seurataan asiakkaissa työn edetessä. Niitä käydään myös läpi asiakkaan kanssa keskustellen. Työn edetessä seurataan asiakasmääriä ja samalla verrataan, kuin paljon em. havaittuja muutoksia saadaan aikaan.
Löytävän vanhustyön kohderyhmää ovat yli 60-vuotiaat kotona asuvat ikääntyneet, jotka ovat joko kokonaan palvelujen ulkopuolella tai riittämättömien palvelujen piirissä. Usein he ovat yksinäisiä, ilman omaisia tai muuta henkilökohtaista ja säännöllistä tukiverkostoa. Heille on saatettu tarjota palveluja, mutta he ovat syystä tai toisesta kieltäytyneet niistä. Heillä voi olla taustalla suuria elämänmuutoksia, kuten leskeytyminen tai sairastuminen. Monesti heillä on taloudellisia haasteita. Kohderyhmän keskuudessa on jonkin verran päihde- ja mielenterveysongelmia, joihin ei välttämättä ole haettu tai otettu apua vastaan. Keskeistä on, että he tarvitsevat ammatillista tukea tilanteesta selviytymiseen.