Lupa puhua -toimintamalli seksuaalisuuden puheeksi ottamiseksi asumispalveluissa
Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa (2018-2020) asumispalvelujen käyttäjät, työntekijät, esihenkilöt ja kokemustoimijat ovat yhteiskehittäneet Lupa puhua -toimintamallin ja tuoteperheen, jotta seksuaalisuudesta ja omista tarpeista olisi helpompaa puhua.
Ajatus ”Lupa puhua” -toiminnasta syntyi keväällä 2017, kun ideoimme asumispalveluja käyttävien ihmisten ja palveluntuottajien kanssa uusia kehittämishankkeita. Kävi ilmi, että palvelunkäyttäjät eivät tunteneet seksuaalioikeuksiaan, vaan heidän elämänsä oli monin tavoin luvanvaraista. Heillä oli lupa pitää toista ihmistä kädestä kiinni tai halata, mutta hämmennystä herättivät kysymykset yövieraiden kutsumisesta, kumppanin kanssa samassa sängyssä nukkumisesta, suutelemisesta tai seksin harrastamisesta. ”Sinun pitää kysyä tätä meidän pomolta. Hän tuntee säännöt”, vastasi CP-vammainen nuori aikuinen, tarkoittaen pomolla asumispalvelujen esihenkilöä. Monet palvelunkäyttäjät toivoivat toimintaa, jossa he voisivat puhua seksuaalisuuteen liittyvistä teemoista avoimesti ja saada tietoa.
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeessa kehitetty Lupa puhua -toiminta on ihmisoikeusperustaista. Se edistää maailmanlaajuisten seksuaalioikeuksien ja YK:n vammaissopimuksessa määriteltyjen oikeuksien toteutumista vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien arjessa.
Seksuaalioikeudet ovat keskeinen osa ihmisen itsemääräämisoikeutta – oikeutta tehdä omaan terveyteen, kehoon, seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyvät päätökset ilman syrjintää, pakottamista tai väkivaltaa. Seksuaalioikeuksien rajoittaminen tuottaa syvää eriarvoisuutta. (Sexpo-Säätiö & Väestöliitto.) Myös YK:n vammaissopimus kieltää kaiken vammaisiin ihmisiin kohdistuvan syrjinnän. Asumispalvelujen käytäntöjä ja sääntöjä tulisikin tarkastella ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta.
Kun vammaiset ihmiset tulevat tietoisiksi omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan, he pystyvät ilmaisemaan paremmin omia tarpeitaan. Koska asukkaiden (erityisesti kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden) tietoisuus omasta seksuaalisuudestaan ja seksuaalioikeuksistaan on puutteellista, he ovat valtaväestöä suuremmassa riskissä joutua vallan- tai hyväksikäytön kohteeksi. Tämä on todettu useissa tutkimuksissa (mm. Prevalence and risk of violence against adults with disabilities, WHO 2012.) Rajojen ja suostumuksen ymmärtäminen saattaa olla vaikeaa, jos oma keho ei ole tuttu, tai jos seksuaalisuudesta ei ole ollut lupa puhua.
Tietoa tarvitsevat myös asumispalvelujen työntekijät, jotta he osaavat neuvoa ja tukea asiakkaita ja ohjata heitä tarvittaessa oikeanlaisten seksuaalineuvontapalvelujen pariin. Lupa puhua -toimintamallissa yhdistyy tieto ja tekeminen. Tietoa voidaan kartuttaa esimerkiksi toiminnallisten harjoitteiden ja yhteisen keskustelun keinoin. Puhuminen tai puheeksi ottaminen on usein ensimmäinen askel kohti seksuaalioikeuksien toteutumista.
Lupa puhua -toiminnassa näemme seksuaalisuuden myös nautintona – hyvinvoinnin, terveyden ja mielihyvän lähteenä. Seksuaalisuus on osa ihmisen persoonaa ja perustarve, kuten riittävä ravinto tai lepo (Avusta ja ohjaa seksissä -opas, Tanja Roth, 2016.) Lupa puhua -toiminta vastaa vammaisten ihmisten tarpeeseen tulla nähdyksi ja kohdatuksi seksuaalisina henkilöinä. Aspan kokemustoimijat kertovat, että sosiaali- ja terveydenhuollon asiakaskohtaamisissa vammaisuus peittää alleen usein kaikki muut henkilön ominaisuudet, kuten seksuaalisen suuntautumisen, iän tai sukupuoli-identiteetin.
Lupa puhua -toimintamallia on kehitetty 26 asumis- sekä päivä- ja työtoimintapaikassa 205 asumispalvelujen käyttäjän ja 100 asumispalvelujen työntekijän kanssa. Heistä valtaosa on osallistunut 3–5 kerran ryhmäprosessiin, jossa on kokeiltu eri toimintamuotoja ja harjoitteita. Alkukyselyissä kartoitettiin osallistujien tarpeita ja valmiuksia. Loppukyselyssä kysyttiin, kuinka hyvin toiminta vastasi tarpeisiin ja vahvistuivatko valmiudet.
Alkukyselyyn vastasi 62 asukasta, joista vain 48% oli saanut tietoa seksuaalisuudesta koulusta tai lapsuuden kodistaan. Joka kolmas ei ollut saanut lainkaan tietoa. Vastaajista 51% oli saanut tietoa asumispalvelupaikastaan. Joka kolmas (34%) ei tiennyt, mitä tarkoittaa ehkäisy tai itsetyydytys. Työntekijöistä vain 21% oli saanut tietoa tai koulutusta asiakkaan seksuaalisuuden kohtaamisesta ennen hanketoiminnan alkamista.
Jotkut toimijoista osallistuivat tuotekohtaisiin kehittämistyöpajoihin. Esimerkiksi syrjintää ehkäisevän identiteettipelin kehittäminen käynnistyi Helsinki Pridessa pidetyssä työpajassa, johon osallistui 14 henkilöä, jotka ovat kokeneet moniperusteista syrjintää. Pelin syrjintätilanteet pohjautuvat näiden ihmisten todellisiin kokemuksiin. Peliä testattiin useiden asiakasryhmien kanssa, myös uudessa Pride-työpajassa vuoden kuluttua.
Yhteiskehittämiseen ja toimintamallin arviointiin luodut VoimaFoorumit kokosivat yhteen asumispalvelujen käyttäjien ja työntekijöiden lisäksi esihenkilöitä, sosiaaliviranomaisia, seksologeja ja järjestötoimijoita. Foorumeita pidettiin vuosina 2019–2020 viisi eri alueilla.
Tuotekehityksen loppuvaiheessa järjestettiin kolmet alueelliset ”toimintapakkipäivät”, joissa moninainen kohderyhmä pääsi sanomaan viimeisen sanan tuotteiden käytettävyydestä. Tuotteita pystyttiin yhä muuttamaan ja parastamaan saadun palautteen pohjalta.
Kehittämistyössä on kuultu myös sosiaali- ja terveysalan opiskelijoiden näkemyksiä. Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen kokemustoimijat ovat luennoineet ja pitäneet työpajoja kahdeksassa ammattioppilaitoksessa noin 300 opiskelijalle ja 50 opetusalan ammattilaiselle. Opiskelijoilta on kerätty palautetta luennoista, toimintamallin harjoitteista ja selvitetty heidän tiedontarpeitaan.
Voimaa seksuaalisuudesta -hankkeen perehdyttämät 12 kokemustoimijaa ovat olleet kehittämiskumppaneina koko prosessin ajan. He ovat osallistuneet toiminnan suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin, toiminnan esittelyyn ja markkinointiin, ryhmien ohjaamiseen ja päätöksentekoon yhdessä hanketyöntekijöiden kanssa. He ovat saaneet myös palautetta omasta toiminnastaan ja pystyneet reflektoimaan omaa kasvuaan asiantuntijoina.