Lyhyt mielenterveysinfo maahanmuuttaneille
Eri kieliryhmiä edustaville maahanmuuttaneille suunnattu lyhyt omakielinen info mielenterveydestä sopii esim. suomen kieltä oppivalle ryhmälle. Edellyttää luku- ja digitaitoja.
Maahanmuuttaneille tulee antaa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja palveluista, ks. kotoutumista edistävän lain uudistus. Kuntien vastuulla on järjestää tätä yhteiskuntaorientaatiota sekä suomenkielen opetusta. Maahanmuutto elämäntilanteena aiheuttaa yleensä paljon stressiä ja sotaa pakenevilla maahanmuuttaneilla ihmisillä on kasvanut riski myös erilaisiin mielenterveyden haasteisiin, ks. THL MoniSuomi-tutkimus (2023). Maahanmuuttaneet tarvitsevat tietoa maahanmuutosta, mielenterveydestä, oma-apukeinoista ja erilaisista tarjolla olevista palveluista ja palvelupoluista.
Maahanmuuttaneet tarvitsevat mielenterveysinfoa, mutta niiden järjestäminen omakielisesti yhtä aikaa eri kieliryhmiä edustaville ryhmäläisille on mahdotonta: ryhmätilanteessa useampi tulkki tekee tilanteesta häiriöille alttiin, vaikeasti hallittavan ja aikaa vievän. Tulkkeja voi myös olla vaikea saada tai niihin ei ole varattu rahaa järjestötoiminnassa.
Mielenterveysinfon yhdistämisen muuhun luonnolliseen, olemassa olevaan ryhmään ja muuhun yhteiskuntaorientaatioon toivotaan arkipäiväistävän mielenterveyttä ilmiönä ja vähentävän stigmaa.
Suomenkielen opettaja, Kompassi (Setlementti Puijola Ry) ja KYS PALOMA-toiminta (Pohjois-Savon hyvinvointialue)
Omakielisen mielenterveysinfon toteuttaminen eri kieliryhmiä edustavalle maahanmuuttaneiden ryhmälle.
Tässä infossa hyödynnetään lähi- ja etäopetusta, älypuhelimen sovellusta, käännösohjelmaa sekä suomenkielen opetuksessa käytettyä sähköistä alustaa.
Ryhmä, jolle mielenterveysinfoa tarjotaan koostuu eri kieliryhmiä edustavista maahanmuuttaneista ihmisistä, jotka ovat oppimassa suomenkieltä ja saamassa tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. He ovat ohjautuneet ryhmään kunnan maahanmuuttopalveluista.
Taustalla olevan maahanmuuton syy on useimmiten pakolaisuus. Maahanmuutosta on kulunut joitakin viikkoja - kuukausia. Ryhmäläisillä on luku- ja digitaidot hallinnassa sekä oma älypuhelin käytettävissä. Heidän koulutustaustansa vaihtelee vähän kouluttautuneista korkeakoulutettuihin. Osa hallitse äidinkielensä lisäksi myös muita kieliä, esim. englanninkielen.
Mallia on nyt käytetty useamman kerran. Infon sisältöä on muokattu jokaiselle ryhmälle erikseen. Tavoitteena on ollut huomioida erilaiset syyt maahanmuuttoon ja erilaisia elämäntilanteita. Esimerkiksi ukrainalaisten pakolaisten epäselvä tilanne on pitkittynyt ja ehkäpä muuttunut kriisistä enemmän sopeutumisen suuntaan.