Lyhytterapia opioidikorvaushoidon tukena
Korvaushoitopoliklinikka tarjoaa opiaattien käytöstä vieroittautumaan kykenemättömille potilaille opioidikorvaushoitoasetuksen (STM 33/2008) mukaista lääkehoitoa. Pilottina tarjotaan kognitiivista lyhytterapiaa opioidikorvaushoidossa olevalle.
Mitä on opioidikorvaushoito?
Korvaushoito on lakisääteistä näyttöön perustuvaa hoitoa. Korvaushoitopoliklinikka tarjoaa opiaattien käytöstä vieroittautumaan kykenemättömille potilaille opioidikorvaushoitoasetuksen (STM 33/2008) mukaista lääkehoitoa.
Korvaushoito toteutetaan buprenorfiini- tai metadonilääkevalmisteella. Opioidiriippuvuuden tulee täyttää diagnoosijärjestelmän kriteerit. Olennaista on, että riippuvuus on vaikea ja vieroittautuminen ei ole onnistunut. Riippuvuudesta ja vieroittautumisesta tarvitaan objektiivista näyttöä. Tämän lisäksi arvioidaan potilaan elämän kokonaistilannetta ja päihdekäytön vaikutuksia siihen.
Mitä opioidit ovat?
- Opioidit ovat voimakkaita kipua poistavia lääkkeitä, joita käytetään myös huumausaineena. Ne aiheuttavat voimakasta riippuvuutta.
- Huumaus- ja lääkeaineeksi luokiteltujen opioidivalmisteiden käyttö, osto ja hallussapito on laitonta ilman lääkärin määräystä. Lääkekäyttöä säätelee lääkelaki.
- Suomessa opioidit ovat yleisimmin mainittu ongelmia aiheuttava huume. Säännöllinen pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden.
- Käyttöön liittyy hengenvaarallisen yliannostuksen riski erityisesti sekakäyttötilanteissa.
Miksi korvaushoitoa tarjotaan?
Korvaushoitolääkityksen turvin vieroitusoireet pysyvät poissa ja ihmisen toimintakyky pysyy yllä ilman päihtymistä.
Hoidon tavoite voi olla haittoja vähentävä tai kuntouttava. Kuntouttava korvaushoito tähtää päihteettömyyteen ja yksilöllisen hoito-ohjelman mukaiseen kuntoutumiseen. Haittoja vähentävän hoidon taustalla on usein vaikea riippuvuus ja hoito tähtää terveyshaittojen ja -riskien vähentämiseen sekä elämänlaadun parantumiseen. Molempiin hoitolinjoihin kuuluu motivointi ja yksilöllinen päihdehoitotyö.
Korvaushoito vähentää laittomien opioidien käyttöä, kuolleisuutta ja rikollisuutta sekä mahdollistaa potilaan terveyden ja elämäntilanteen kohentumisen.
Lisää luettavaa:
Huumeongelmat (kaypahoito.fi)
Opioidikorvaushoidossa olevien osallisuuden vahvistaminen - THL
Väitös: Psykiatrisia häiriöitä ja päihdeongelmia on tärkeää hoitaa samanaikaisesti
Päihde- ja riippuvuusstrategia. Yhteiset suuntaviivat vuoteen 2030
Päihdepalveluiden yhteiskunnalliset haasteet
Huumetilanne Suomessa 2020
Korvaushoitopoliklinikka on erikoissairaanhoitoa. Asiakkaiden perushoito kuuluu omaan sote-keskukseen perustasolle. Kaksois- ja kolmoisdiagnooseja esiintyy asiakaskunnassa paljon. Käytännön hoitotyössä yleisimmiksi haasteiksi on havaittu ahdistus, masennus ja paniikkioireilu.
Hakeutuminen perustason mielenterveyspalveluihin on osalle potilaista haastavaa, vaikka tarve voi olla ilmeinen. Perustason psykiatrisen hoidon aloittamisen edellytyksenä on pääsääntöisesti hoidettu päihdeongelma.
Pilotti on osa Päijät-Hämeen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanketta.
Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeen asiantuntijasairaanhoitaja oli käynyt Terapiat etulinjaan -hankkeen tarjoaman lyhytterapiakoulutuksen. Ennen pilotin aloittamista käytiin linjaorganisaation osastonhoitajien kanssa keskustelua yksiköistä, joissa voisi olla tarve lyhytterapian jalkauttamisen pilotoinnille. Keskustelujen pohjalta pilotin kohteeksi valikoitui opioidikorvaushoitoyksikkö. Pilotin toteuttamisesta sovittiin opioidikorvaushoitoyksikön osastonhoitajan ja hoitohenkilökunnan kanssa.
Pilotissa pyritään parantamaan opioidikorvaushoitopoliklinikan tarjoamaa hoitovalikoimaa. Ensisijainen tavoite on parantaa potilaiden vointia.
Asiakkaat saisivat apua mielenterveysongelmaansa.
Voinnin mittarit valitun hoito-ohjelman mukaan (esim. GAD-7 ja PHQ 9). Näillä voidaan mitata asiakkaiden mielialaa hoidon aikana. Pilotoivan asiantuntijasairaanhoitajan ja asiakkaan käymä hoidonpäätöskeskustelu Terapiat etulinjaan -hankkeen antamaa mallia hyödyntäen.
Henkilökunnan kanssa käydyt keskustelut interventioiden vaikuttavuudesta.
- Omahoitaja ehdottaa lyhytterapiaa valitsemilleen potilaille
- Lyhytterapiaa toteuttava asiantuntijasairaanhoitaja soittaa potilaalle hoidon aloittamisen sopimiseksi
- Kognitiiviset lyhytterapiakäynnit toteutuvat korvaushoitopoliklinikan tiloissa kerran viikossa.
- Tapaamiskertoja 7-10 jokaisen potilaan kanssa.
- Jokaisella vastaanotolla potilas täyttää hoito-ohjelman mukaiset mielialakartoitukset
- Potilasta tiedotettu, että kyseessä on pilottina toteutettava kokeilu
- Korvaushoitopoliklinikan osastonhoitaja ja hoitohenkilöstö osallistunut aktiivisesti pilotin mahdollistamiseen
Kohderyhmänä ovat opioidikorvaushoitopoliklinikan asiakkaat. Asiakkaat valikoituivat pilottiin omahoitajakeskustelujen pohjalta. Perusteeksi riitti asiakkaan tahtotila. Poissulkukriteereinä olivat vaikea ja akuutti sekakäyttötilanne, itsetuhoisuus tai psykoottinen oireilu.