Maakunnallinen yhteistoimintamalli perustuu kuntien tekemään sopimukseen, jossa määritellään, miten kehitysvammaisten perhehoidon yksikön palveluja järjestetään maakunnan alueella. Yksikön toimintaa ohjaa toimintaohje. Yksikön tehtäviä ovat muun muassa uusien perhehoitajien rekrytointi, ennakkovalmennus, perhepankin ylläpito, perhehoitajien tuki ja perhekotien välitys kuntien työntekijöille.
Kootaan perhekotien tiedot perhepankkiin
Maakunnan kunnista kartoitetaan toimeksiantosopimussuhteiset kehitysvammaisten perhehoitajat. Perhekoteihin tehdään kotikäynti ja kartoitetaan perhekodin tiedot. Tiedot kootaan yksikön ylläpitämään perhepankkiin. Perhepankkiin kuuluvat kaikki maakunnan kehitysvammaisia hoitavat perhehoitajat, joilla on toimeksiantosopimus jonkun alueeseen kuuluvan kunnan kanssa. Perhepankissa on siten kaikki ne perhekodit, jotka ovat yksikön käytettävissä.
Järjestetään ennakkovalmennuksen ja välitystoiminnan pilotointi
Maakunnallisen yksikön tehtävänä on muun muassa järjestää ennakkovalmennusta ja välittää perhekoteja kuntien työntekijöille. Ennen ennakkovalmennusta järjestetään info- ja rekrytointitilaisuuksia kehitysvammaisten perhehoidosta kiinnostuneille henkilöille. Ennakkovalmennus sisältää osallistujan alkuhaastattelun, seitsemän teemoitettua ryhmätapaamiskertaa, kotitehtäviä, harjoituksia, perhetapaamisen sekä arviointikeskustelun. Osallistujan kotona suoritetussa alkuhaastattelussa kartoitetaan osallistujan motivaatio osallistua valmennukseen. Välitystoiminnan pilotointimallissa kuntien kehitysvammaisten perhehoidosta vastaavat työntekijät saavat säännöllisesti kuvauksia perhekodeista, joissa on vapaita paikkoja. Kunnan työntekijät ottavat yhteyttä yksikköön kartoittaakseen kehitysvammaiselle asiakkaalle sopivaa perhekotia. Kunnan työntekijä ja yksikön työntekijä sopivat yhdessä sijoitusprosessin jatkomenettelystä.
Perhehoitajat ja kunnan työntekijät osallistuvat suunnitteluun
Yhteistoimintamallin valmistelu- ja suunnitteluvaiheen aikana kartoitetaan jo toimivien perhehoitajien sekä maakunnan kuntien kehitysvammaisten perhehoidosta vastaavien työntekijöiden kokemuksia, kehittämisideoita ja mielipiteitä kehitysvammaisten perhehoidosta ja suunnitellusta yhteistoimintamallista. Kyselyjen tuloksia hyödynnetään ja huomioidaan yhteistoimintamallin valmistelussa ja pilotointivaiheessa.
Tiedotetaan yhteistoimintamallista ja yksiköstä
Toiminnan etenemisestä, maakunnallisesta yhteistoimintamallista ja suunnitellusta kehitysvammaisten perhehoidon yksiköstä ja sen palveluista tiedotetaan säännöllisesti maakunnan kehitysvammaisten perhehoidosta vastaavia kuntien työntekijöitä ja kehitysvammaisten perhehoitajia kirjeitse ja sähköpostilla. Lisäksi järjestetään perehdytystä esimerkiksi työkouksissa ja infopäivissä. Yhteistoimintamallia esitellään niin maakunnan alueella kuin valtakunnallisesti. Lehtiartikkeleita julkaistaan maakuntalehdessä, maakunnan alueella ilmestyvissä paikallislehdissä sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilehdissä. Internetiä ja sosiaalista mediaa käytetään myös tiedotuskanavina.