Maakunnallinen verkkovanhempainilta, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Maakunnallinen verkkovanhempainilta on matalan kynnyksen palvelu lapsiperheille, jossa voidaan pysähtyä kaikkia vanhempia koskeviin ajankohtaisiin arjen haasteisiin ja ilmiöihin. 

Toimintaympäristö **

Viime vuosina lasten, nuorten ja perheiden elämään ovat tuoneet paljon lisäkuormitusta vuoden 2020 alkupuolella alkanut koronapandemia ja vuoden 2022 keväällä alkanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Eristäytyminen ja suojautuminen ovat tulleet yhä voimakkaammin osaksi arkea ja lapset, nuoret ja perheet ovat joutuneet sopeutumaan uudenlaiseen arkeen. Globaalisten asioiden ohella mm. suomalaisessa yhteiskunnassa on tapahtunut muutoksia ja vuonna 2023 alusta aloittivat hyvinvointialueet. Maan talous on tällä hetkellä vaikeassa tilanteessa ja uuden hallituksen matkaan lähtö on ollut kuoppainen ja poliittiset lakot ovat yleistyneet. Lasten ja nuorten mielenterveyden häiriöt ovat lisääntyneet ja palveluista on valtakunnallisesti pulaa. Lisäksi sotealan henkilöstöpula ja asutusten sekä palvelujen keskittyminen suurempiin keskittymiin tuovat lisähaasteita. Mahdollisuuksiakin on kehittää palveluja mm. digitaalisten palvelujen kautta, mitkä ovat menneet kovaa vauhtia eteenpäin. Tulevaisuuden innovaatioon tuleekin investoida, jotta hyvinvointiyhteiskunta olisi elinvoimainen myös jatkossa.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Lasten kokonaisvaltainen hyvinvointi, globaalit ja yhteiskunnalliset muutokset, digitalisaatio ja turvallisuuden tunne ovat joitain esimerkkejä muuttuvasta elinympäristöstä. Millä mittareilla tai keinoilla näitä voidaan parhaiten tutkia ja tuoda tukea vanhemmuuteen? Perhekeskuspalveluiden kautta kohdataan päivittäin lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan. Maailma muuttuu kovaa vauhtia, missä ennaltaehkäisevät ja matalan kynnyksen palvelut tuovat paitsi kokonaisvaltaista hyvinvointia yksilöille ja yhteisöille myös tutkitusti kustannussäästöjä yhteiskunnalle pidemmällä aikajänteellä tarkasteltaessa. 

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia on haastettu monelta suunnalta, mikä näkyy koettuna hyvinvointina, taloudellisina haasteina, mielenterveyshaasteissa, liikkumattomuudessa, ylipainossa, vähentyneenä unena, ravinnossa, digilaitteiden käytössä jne. Meidän tulee löytää keinoja ja tarjota matalan kynnyksen palvelua lapsille, nuorille ja perheille, jossa voidaan pysähtyä kaikkia vanhempia koskeviin ajankohtaisiin arjen haasteisiin ja ilmiöihin. Mikä on oikea kasvatustyyli ja miten voimme parhaiten tukea lasta selviytymään elämässään itsenäisesti ja hyvinvoivana tulevana aikuisena? Lapsi kasvaa osaksi perhettään ja yhteiskuntaa. Miten opetamme tämän päivän kasvatuksessa, mikä on oikein ja väärin, arvokasta ja vältettävää, sopivaa ja epäsopivaa, mitkä ovat lapsen oikeudet, vastuut ja velvollisuudet. Mikä on vanhempien vastuu tässä kaikessa?

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tämän konseptin kehittämisessä ovat olleet mukana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke, MLL Pohjanmaan piiri ja Moms for Kids ry / Yhdessä -hanke. Konseptia voi muuntaa ja jatkokehittää tarpeiden mukaan ja koota kehittäjäjoukkoa tapahtuman ympärille aiheiden mukaan.

Tavoiteltu muutos

Tavoitteena on tarjota matalan kynnyksen palvelua maakunnan lapsiperheille ajankohtaisista arjen haasteista ja ilmiöistä. Vanhemmille tuodaan tietoa esim. alueen palveluista kuten Omaperheestä, lasten someasioista tai miten lasten käyttäytymiseen ja ajatteluun vaikutetaan joka päivä. 

Muutoksen mittaaminen

Keräämällä palautetta vanhemmilta tilaisuudesta ja sen hyödyntämistä jatkokehittämisessä. Arjen haasteissa ja ilmiöissä mukana pysyminen eri sektoreilla ja niiden esille tuominen oikea-aikaisesti oikeilla tiedoilla. 

Toteutussuunnitelma

Maakunnallinen verkkovanhempainilta tarvitsee ympärilleen innovatiivisia kehittäjiä eri yhteistyötahoista ja näin voidaan yhdistää yhteisiä arjen haasteita sekä ilmiöitä ja tuoda niitä yhteisesti esille. Tapahtuman hyvään suunnitteluun ja markkinointiin tulee panostaa, jotta vanhemmat löytävät tilaisuuteen ja kokevat aiheet sellaiseksi, joista he saavat lisäarvoa omaan kasvatustyöhönsä ja vanhemmuuden tukemiseen. Yksin saamme harvoin muutoksia aikaiseksi, mutta yhdessä tekemällä asiat voivat mennä toivottuun suuntaan ja saamme nauttia siitä, että lähimmäisistä välitetään niin yksilön, yhteisön kuin yhteiskunnankin tasolla. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tilaisuus voidaan toteuttaa esim. hybridinä Teamsissa, kohtaamispaikoissa tai muissa tiloissa, joissa lapset, nuoret ja perheet viettävät aikaa. 

Ratkaisun perusidea **

Maakunnallinen verkkovanhempainilta on matalan kynnyksen palvelu lapsiperheille, jossa voidaan pysähtyä kaikkia vanhempia koskeviin ajankohtaisiin arjen haasteisiin ja ilmiöihin. 

Lasten kokonaisvaltainen hyvinvointi, globaalit ja yhteiskunnalliset muutokset, digitalisaatio ja turvallisuuden tunne ovat joitain esimerkkejä muuttuvasta elinympäristöstä. Millä mittareilla tai keinoilla näitä voidaan parhaiten tutkia ja tuoda tukea vanhemmuuteen?

Mikä on oikea kasvatustyyli ja miten voimme parhaiten tukea lasta selviytymään elämässään itsenäisesti?

Lapsi kasvaa osaksi perhettään ja yhteiskuntaa. Miten opetamme tämän päivän kasvatuksessa, mikä on oikein ja väärin, arvokasta ja vältettävää, sopivaa ja epäsopivaa, mitkä ovat lapsen oikeudet, vastuut ja velvollisuudet. 

Mikä on vanhempien vastuu tässä kaikessa?

Tilaisuuksia voidaan kohdentaa lasten iän mukaan ja ne voidaan toteuttaa esim. hybridinä Teamsissa, kohtaamispaikoissa tai muissa tiloissa, joissa lapset ja perheet viettävät aikaa.

15.2.2024 tilaisuuden ohjelma

Verkkovanhempainilta älylaitteista
Sometohtori olohuoneessasi 15.2.2024 klo 18-19

Tervehdys kaikki Etelä-Pohjanmaan alueen vanhemmat

Tervetuloa kuulemaan lasten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, median turvallisuudesta ja vanhempien vastuusta. Kaikesta tästä ja paljon muusta pääsemme kuulemaan Teamsin välityksellä omasta olohuoneesta käsin. Tilaisuus on suunnattu erityisesti alakoululaisten ja alle kouluikäisten vanhemmille.

Illan ohjelma 18:00 Tilaisuuden avaus

Nyt jos koskaan meidän vanhempien on suhtauduttava vakavasti siihen, miten lasten käyttäytymiseen ja ajatteluun vaikutetaan joka ikinen päivä. Sometohtori Suvi Uski, Someturvan toimitusjohtaja

18:35 Lapset somessa: Mitä vanhempien tulisi huomioida? Mediakasvatuksen asiantuntija, Maiju Raitanen, MLL Pohjanmaan piiri

18:50 Omaperhe-verkkopalvelu, Sähköisen perhekeskuksen aluekoordinaattori, Marjo Köykkä Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke

19:00 Tilaisuuden päätös

Iltaan ei tarvitse ennakkoilmoittautua, mukaan Teamsiin voit liittyä painamalla tästä.

Tilaisuutta järjestämässä: Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, Etelä-Pohjanmaan perhekeskus, Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke, MLL Pohjanmaan piiri ja Moms for Kids ry/ Yhdessä-hanke

Tilaisuus löytyy hyvaep.fi sivustolta tapahtumat ja koulutukset alta!

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Nyt on tulossa ensimmäinen Maakunnallinen verkkovanhempainilta 15.2.2024, jonka pohjalta kootaan kokemukset konseptin jatkokehittämiseksi. Jos tämä halutaan esim. hyvinvointialueella pysyväksi toiminnaksi, niin luonteva paikka on perhekeskuspalvelut. Hyvin suunniteltuna tilaisuus vastaa niihin tarpeisiin, joita on arjesta esille noussut ja suunnittelu, markkinointi ja itse tilaisuuden järjestäminen vaatii useamman henkilön työpanoksen. Luennoitsijat voivat ottaa luentopalkkion, joka tulee sopia heidän kanssaan. Tilaisuuteen voi kerätä sponsoreja esim. hybridimallina toteutettuna fyysisesti paikalla olijoiden kahvituksena jne.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ensimmäiseen maakunnalliseen verkkovanhempainiltaan osallistui n. 350 vanhempaa eri puolilta Etelä-Pohjanmaata. Tilaisuudesta kysyttiin palautetta seuraavien kysymysten kautta: 1. Oliko verkkovanhempainilta Teamsilla järjestettynä mielestäsi onnistunut? 2. Oliko illan ohjelma mielestäsi sopivan mittainen? Ellei, miten olisit muuttanut aikataulua? 3. Terveisesi järjestäjille ja esittäjille. 4. Millaisista asioista olisit kiinnostunut kuulemaan tulevissa vanhempainilloissa? 5. Montako peukkua ilta mielestäsi ansaitsi?

Vastauksia saatiin 56 kappaletta ja kaikkien vastaajien mielestä verkkovanhempainilta Teamsilla järjestettynä oli onnistunut. Tilaisuuden pituus koettiin sopivaksi, mikä oli tässä 1 tunti. Vastaajien mielestä aikaa olisi mahdollista pidentää myös puolella tunnilla eli 1-1,5 h tilaisuus on sopiva aiheesta riippuen.  Aloitusaika oli klo 18 ja tämä koettiin hyväksi. Tällä kertaa tilaisuutta ei tallennettu, mutta tähän tuli toivetta, että se olisi mahdollista, jos ei pääse osallistumaan ilmoitettuna aikana ja voisi katsoa sen uudelleen.  Aihe koettiin ajankohtaiseksi ja tärkeäksi sekä vastaavanlaisille tilaisuuksille toivottiin jatkoa. Tällä kerralla oltiin someasioiden ja sähköisen perhekeskuksen puitteissa. Tulevissa verkkovanhempainilloissa haluttaisiin kuulla ajankohtaisia asioita mm. kiusaamisesta, päihteistä, vanhemmuudesta, lasten ja nuorten mielenterveydestä, tunnetaidoista, seksuaalikasvatuksesta, lasten yksinäisyydestä, murrosiästä. Tapahtuman keskiarvoksi tuli asteikolla 1-10 8.96.

Tilaisuuden jälkeen käydyn palautekeskustelun perusteella maakunnallinen verkkovanhempainilta tulee saamaan Etelä-Pohjanmaalla jatkoa.