Maksuttoman ehkäisyn palvelu yhtenäiseksi ja yhdenvertaisesti saavutettavaksi kaikille alle 25-vuotiaille. Palvelu sisältää asiakkaan tarpeen mukaisen ja oikea-aikaisen seksuaali- ja lisääntymisterveysneuvonnan. Palvelun kotikuntaehdosta luovutaan. 

Toimintaympäristö **

Etelä-Pohjanmaalla 15–24-vuotiaita kuntalaisia on yhteensä 20 300. Alle 25-vuotiaita opiskelijoita, joiden kotikunta on maakunnan ulkopuolelta, asuu arviolta 1 000.  Ikäryhmän nettomuuttoliike on ollut viimeisen kymmenen vuoden ajan negatiivinen -700 henkilöä.  

Maksutonta ehkäisyä järjestetään suurimmaksi osaksi ns. keskitettynä palveluna perhesuunnitteluneuvoloissa. Joillakin paikkakunnilla perhesuunnittelu on integroitu äitiysneuvolatyöntekijöille. Kuusiokuntien alueella perhesuunnittelu ja maksuton ehkäisy ovat osana äitiysneuvolan sekä opiskelu- ja kouluterveydenhoidon palveluja. Suurimmassa osassa paikkakuntia ehkäisy aloitetaan lyhytaikaisilla menetelmillä  terveydenhoitajan ensikäynnillä lääkärin ohjeiden mukaisesti. Pitkäaikaiset menetelmät (kapseli, kierukka) asentaa lääkäri.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on suositellut maksuttoman ehkäisyn tarjoamista jo 2000-luovulta alkaen. Ensimmäiset kunnat/kuntayhtymät aloittivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen vuonna 2017. Valtakunnallisen maksuton ehkäisy -hankkeen alkaessa 2021 alueella oli jo kokemusta maksuttoman ehkäisyn palvelusta laajasti. Terveydenhoitaja-johtoinen hoitopolku oli käytössä eri puolilla maakuntaa. Seinäjoella maksuttomuuden ikäraja oli alle 20-vuotta. Maksuton ehkäisy puuttui Kuusiokuntien alueelta, johon kuuluvat Alavus, Kuortane, Ähtäri ja Soini. Kaikki ehkäisymenetelmät olivat kattavasti käytössä.  Maksuttoman ehkäisyn valmistevalikoiman sisältö vaihteli paljon kuntien ja kuntayhtymien välillä.  Maksuttomien kondomien jakelu ja kirjaaminen vaihteli myös paljon.

 

Liitteet
Kuva
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla hankkeen alussa tammikuussa 2022
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla hankkeen alussa tammikuussa 2022
Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Peruskoulutustaso on hyvä. Monilla terveydenhoitajilla on myös kätilön tutkinto.  Perhesuunnitteluun liittyvää täydennyskoulutusta tarvitaan, sillä se on jäänyt äitiyshuollon täydennyskoulutuksen varjoon. Koulutustarvetta säännöllisen synnytyksen jälkitarkastuskoulutukseen on todettu. Terveydenhoitajat hoitavat suurimman osan jälkitarkastuksista. Perusterveydenhuollossa työskentelee yhteensä seitsemän seksuaalineuvoja -koulutuksen saanutta työntekijää, mutta alle puolella työtehtävät sisältävät tällä hetkellä seksuaalineuvontaa. Uusien seksuaalineuvojien kouluttaminen on arvioitu tarpeelliseksi.

Alle 25-vuotiaat opiskelijat, joiden kotipaikkakunta on kunnan/kuntayhtymän ulkopuolella, eivät saa millään alueella maksutonta ehkäisyä oppilaitospaikkakunnallaan. Sijaishuollon asiakkaat eivät saa maksutonta ehkäisyä suurimmassa osassa palvelupisteitä. Maksuton ehkäisy tarjotaan kotikuntaehtoisena palveluna. Asiakkaita saatetaan ohjata hakemaan maksuton ehkäisyvalmiste omasta kotikunnasta. Ainoastaan Kuntayhtymä Kaksineuvoinen hoitaa sijaishuollon asiakkaiden ehkäisyn asiakkaalle maksuttomasti. Hyvinvointialueemme strategian (2022) mukaisesti erityishuomiota vaativat asiakasryhmät on tunnistettava ajoissa ja kohdistettava resursseja niihin oikea-aikaisesti. Seksuaaliterveydenhuollossa erityisryhmiä ovat juuri vähävaraiset opiskelijat sekä kodin ulkopuolelle asumaan sijoitetut nuoret. Vanhemmistaan erillään asuvilla nuorilla on tutkitusti enemmän seksuaaliterveyteen liittyviä haasteita verrattuna vanhempien luona asuviin. Lisäksi opiskelijoilla ja sijaishuollon asiakkailla on lain mukaan yhdenvertainen oikeus tarvitsemiinsa palveluihin asuinpaikkakunnallaan.  

Ei-toivottujen raskauksien ehkäisyn suunnittelukäynnit terveydenhoitajalle toteutuvat vaihtelevasti. Jälkitarkastukset raskaudenkeskeytyksen jälkeen terveydenhoitajalle toteutuvat huonosti. Tiedon kulussa ja hoidon jatkuvuudessa on kehitettävää.

Poikien ja miesten seksuaaliterveyden suunnitelma puuttuu. Tiedot poikien/miesten palvelutarpeesta puuttuvat. Yhdenvertainen maksuttoman ehkäisyn palvelu kaikille ei näin ollen toteudu.

Aikatavoite ”Kiireettömään palveluun ja hoitoon pääsee 7vrk” tuottaa haasteita monessa paikassa resurssipulan takia, eniten johtuen jonoista lääkärille. Tavoitteeseen olisi mahdollista päästä paremmin integroimalla pilleriehkäisyn aloituksia terveillä asiakkailla osaksi koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon tarkastuksia. Tämä koetaan liian suureksi haasteeksi opiskelu- ja kouluterveydenhuollon kuormittuneisuuden takia.

Lääkärijonoja voisi helpottaa uusilla tehtävänsiirroilla lääkäreiltä hoitajille: terveille naisille kierukan ja kapselin asetukset sekä rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Kiinnostusta koulutuksiin on hoitajien keskuudessa. Työnjakouudistus mahdollistaisi pitkäaikaisen ehkäisyn (kierukka, kapseli) aloituksen useammin jo ensimmäisellä käynnillä ilman uutta ajanvarausta ja vapauttaisi lääkäriresurssia. Uudet tehtäväsiirrot edellyttävät kuitenkin palkkaneuvotteluita.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Kotikuntaehto sivuuttaa opiskelijoiden lainmukaisen oikeuden hakeutua opiskelupaikkakunnalla perusterveydenhuollon palveluihin samoin ehdoin paikkakunnalla asuvaan väestöön verrattuna. 

Kotikuntaehto on ristiriidassa sijaishuollon asiakkaina olevien lasten- ja nuorten oikeuksien kanssa. 

Erilaiset valmistevalikoimat kunnasta riippuen. Tarve yhtenäistää valikoima hyvinvointialueella.

Seksitaudit ovat lisääntymässä. Kondomien jakelussa vaihtelevat periaatteet kunnasta riippuen.

Yhtenäinen viestintä ehkäisyneuvolan asiakkaille puuttuu hyvinvointialueelta.

Nuori asiakas/erityisnuori ei pääse/on vaikea päästä palveluun esim. kun terveysasema puuttuu tai se on kaukana.

Tarve luottamukselliseen palveluun.

Palvelu ei tavoita tyttöjen lisäksi muita sukupuolia.

Liitteet
Kuva
Opiskelijoiden lainmukainen oikeus ME opiskelupaikkakunnalla
Opiskelijoiden lainmukainen oikeus ME opiskelupaikkakunnalla - STM:n linjaus.
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Maksuteon ehkäisy -tiimissä osastonhoitajia ja perhesuunnitteluneuvolan terveydenhoitajia ja kätilöitä kaikista alueen kaupungeista ja kuntayhtymistä. 

Lääkäreitä osallistui työpajaan syksyllä 2022.

Kaksi lääkäriä tiiviimmin mukaan kehittäjäjoukkoon vuodenvaihteessa 2022-23.

Tavoiteltu muutos

Kaikissa hv-alueen palvelupisteissä maksuton ehkäisy tarjolla alle 25-vuotiaille.

Kotikuntaehto poistuu maksuttoman ehkäisyn palvelusta. Maksuton ehkäisy saavutettavissa kaikille alle 25-vuotiaille alueellamme, mukaan lukien ikäryhmään kuuluvat opiskelijat ja alueelle muilta paikka kunnilta sijoitetut nuoret.

Vastatataan todettuun täydennyskoulutustarpeeseen.

Muutoksen mittaaminen

Seurataan asiakaskäyntimääriä lääkärillä ja hoitajilla.

Seurataan kuluneiden valmisteiden kustannuksia.

Seurataan THL:n seksuaaliterveystilastointia.

Asiakaskysely syksyllä 2023. Tarkoitus jatkossa kerätä sama tieto vuosittain.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Koulu- ja opiskeluikäiset nuoret asiakkaina.

  • Tarve luottamukselliseen asiointiin. 
  • Ehkäisyneuvolapalvelujen saavutettavuus voi olla haasteena kulkuvaikeuksien takia.
  • Yhteistyötä koulun seksuaaliterveyskasvattajien kanssa tehdään aktiivisesti ja se tiedetään tärkeäksi.
  • Alueen sijaishuollossa olevat lapset ja nuoret ovat oikeutettuja kaikkiin perusterveydenhuollon ennaltaehkäiseviin seksuaaliterveydenhuollon palveluihin yhdenvertaisesti.
  • Opiskelijat usein vähävaraisia. Oikeus hakeutua oppilaitospaikkakunnalla terveydenhoitoon samoin perustein kuin alueen muu väestö.
  • Alaikäisten koululaisten ja opiskelijoiden liikkuminen palvelun piiriin voi olla vaikeaa.
  • Poikien seksuaaliterveyskasvatuksessa kehittämisen tarvetta. Pojat eivät hakeudu perhesuunnitteluneuvolaan.  Maksuttomien kondomien saavutettavuus vaihtelee paljon alueesta riippuen.

Seksuaaliterveyspalvelujen erityisentuen tarvitsijoita pyritään löytämään aktiivisesti ja ohjaamaan hoidon piiriin.

  • Alueen sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten lakisääteistä terveystarkastusta on kehitetty huomioiden seksuaaliterveyden kysymykset.
  • Myös lastensuojelun jälkihuollossa erityistä tukea tarvitsevia.
  • Yhteistyön kehittäminen ja hoidon jatkuvuus erikoissairaanhoidon kanssa. Hoitopolku Raskaudenkeskeytys alle 12 rvk  -pilootti 1.9.23 alkaen. 
  • Mukana kouluttamassa vaativan päihderiippuvuusosaston henkilökuntaa seksuaaliterveyspalveluista ja maksuttomasta ehkäisystä 7.9.23.
  • Koulutetaan ammatillista aikuisten verkostoa: Moniammatillinen koulutuskokonaisuus Valmiuksia seksuaalikasvatukseen -webinaarisarja syksyllä 2023.
Liitteet
Kuva
Sijoitettu nuori Maksuton ehkäisy -asiakkaana E-P:llä, kun kotikunta muualla.
Sijoitettu nuori Maksuton ehkäisy -asiakkaana E-P:llä, kun kotikunta muualla.
Ideointi

Raskauden ehkäisyn aloittaminen moniammatillinen työpaja 7.9.22.

Liitteet
Idean testaus asiakkaalla

Asiakaskyselyä...

Liitteet
Kuva
Kysymyksiä nuorille opiskelijoille SeAMK:n Järjestöextriimi-tapahtumassa. Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke
Kysymyksiä nuorille opiskelijoille Seinäjoen ammattikorkeakoululla Järjestöextriimi -tapahtumassa. Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke.
Kokeilun tavoitteet

Maksuttoman ehkäisyn laajeneminen koko Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueelle.

Kotikuntaehdon poistaminen maksuttoman ehkäisyn palvelusta.

Verkostoitua yhtenäisenä hyvinvointialueena, erityisesti perusterveydenhuollossa toimivien seksuaalineuvojien verkostoituminen ja toiminnan organisoiminen tavoitteena.

 

Liitteet
Ratkaisun perusidea **

 

Yhtenäistämme palvelun saatavuuden, saavutettavuuden sekä ehkäisyvalmistevalikoiman.

Järjestämme täydennyskoulutusta.

  • Seksuaaliterveydenhuollon täydennyskoulutusta keväällä ja syksyllä 2022.
  • Ehkäisyn aloittaminen -tilaisuus 7.9.2022, jossa moniammatilliset työpajat.
  • Jälkitarkastuskoulutusta kahdeksalle terveydenhoitajalle Metropoliassa Helsingissä vuonna 2023.
  • Seksuaalineuvojakoulutus neljälle terveydenhoitajalle 2023 Etelä-Pohjanmaan kesäyliopistossa.
  • Maksuttoman ehkäisyn -keskustelutilaisuus helmikuussa 2023.
  • Syksyllä 2023 webinaarisarjan 4X2h nuorten kanssa toimiville sote-ammattilaisille laajalla jaolla aiheista: seksuaali-identiteetti, lapsen seksualisuuden suojaaminen haastavissa tilanteissa, seurusteluväkivalta sekä seksuaaliterveyspalvelut E-P:n hyvinvointialueella. Webinaarit tavoittivat joka kerta 99-150 henkilöä. 

Opiskelijaikäiset nuoret asiakkaina, keskustelu, vuorovaikutus, kumppanuus, palaute.

  • Opiskelijoiden kanssa käyty keskustelua 2022 koulutuksissa, joissa opiskelijajärjestö Samo SeAMK:lta mukana kouluttajana. Digitaalisia palveluja tarvitaan, niitä nuoret odottavat. Viestintä nuorille kaipaa tehostamista. Nuoret eivät tiedä oikeuksistaan palveluun. Uudet sukupolvet tarvitsevat luotettavaa tietoa kaikista eri kanavista. 
  • Opinnäytetyöyhteistyössä vuorovaikutus kehittää asiakasymmärrystä. Töitä ideoitu syksyllä 2022 useampia. UUDO-täydennyskoulutus VAMK: virtuaalinen peli seksuaaliterveyskasvatusta tukemaan erityisesti pojille suunnattu, tuotoksena kuvakäsikirjoitus, pelin rakentaminen jatkotyönä VAMK:ssa mahdollisesti syksyllä 2023. SeAMK terveydenhoitajaryhmästä valmistumassa kaksi opinnäytetyötä syksyllä 2023.
  • Osallistutaan tapahtumiin, jossa keskustelua nuorten ja vanhempien kanssa: järjestöextriimi helmikuussa 2022, SeDu Rengonharju 4/2023, yhteistyö SeAMK kansainvälisten sh-opiskelijoiden kanssa Seinäjoen lukion seksuaalisuusinfojen järjestämiseksi sekä terveydenhoitajien ja oppilaitosten järjestämiä info-tilaisuuksia hankkeen aikana mm. Kurikassa ja eri puolilla Etelä-Pohjanmaata.
  • Hyvinvointialueen nuorisovaltuuston (nuva) kanssa yhteistyö käynnistyi tammikuussa 2023: lausunto maksuttoman ehkäisyn jatkuvuuden puolesta 19.2.2023. Nuva kutsuttuna tapahtumiin.
  • Asiakaskysely syksyllä 2023. Vastaajia n=306. 

Verkostoidumme.

  • Ehkäisyneuvolatyöntekijät keskenään.
  • Perusterveydenhuollon seksuaalineuvojat keskenään. Palkka-asia pohdittu hva:lla.
  • Paikallisen Terveydenhoitajaliiton kanssa yhteistyö: lausunto maksuttoman ehkäisyn jatkuvuuden puolesta.
  • YTHS:n kanssa yhteistyö korkeakouluopiskelijoiden maksuttoman ehkäisyn mahdollistamiseksi.
  • Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö: raskaudenkeskeytysasiakkaan hoitopolku 1.9.23 alkaen -pilootti, jossa maksuton ehkäisy huomioitu.

Seksuaaliterveyspalvelujen erityisen tuen tarvitsijoita pyritään löytämään aktiivisesti.

  • Alueen sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten lakisääteistä terveystarkastusta on kehitetty (esitietokaavakkeet) huomioiden myös seksuaaliterveyden kysymykset.
  • Yhteistyön kehittäminen ja hoidon jatkuvuus erikoissairaanhoidon kanssa. Hoitopolku raskauden keskeytyksen jälkeen -pilootti 1.9.23 alkaen.
  • Vaativan päihderiippuvuusosaston henkilökuntaa koulutettu seksuaaliterveyspalveluista ja maksuttomasta ehkäisystä 7.9.23.
  • Moniammatillinen (terveys, sosiaali ja sivistys) koulutuskokonaisuus Valmiuksia seksuaalikasvatukseen -webinaarisarja syksyllä 2023.
  • Lapualla Ohjaamolla terveydenhoitaja tavattavissa kerran kuukaudessa 9/2023 alkaen.

Johdamme

  • Johto huolehtii riittävistä ohjeista, perehdytyksestä ja resursseista.

Tiedottaminen ja näkyvyys eri kanavissa. 

  • Vierelläsi kun tarvitset -kondomit omalla hyvinvointialueen logolla.
  • Blogi-kirjoitus
  • Hyvinvointialueen ja Seinäjoen perhesuunnittelun sosiaalinen media.
  • Oppilaitosten tiedottaminen ja haastaminen mukaan ME-kyselyyn.
Liitteet
Kuva
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla syyskuussa 2022
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla syyskuussa 2022
Kuva
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla lokakuussa 2022.
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla lokakuussa 2022.
Kuusiolinna Terveys Oy aloittaa maksuttoman ehkäisyn KuusSoTen alueella. KuusSoTe on Kauhavan Kaksineuvoisen jälkeen toinen alue, joka toteuttaa palvelun ilman kotikuntaehtoa.
Kuva
Tilanne syyskuussa 2023
Maksuton ehkäisy Etelä-Pohjanmaalla syyskuussa 2023. Koko alueella on maksuton ehkäisy tarjolla kaikille alle 25-vuotiaille ilman kotikuntaehtoa. Alueella asuvat opiskelijat ja sijaishuollon asiakkaat saavat maksuttoman ehkäisyn yhdenvertaisesti.
Kuva
Raskauden keskeytys alle 12 rvk -pilootti
Raskauden keskeytys alle 12 rvk -pilootti
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Päätös maksuttoman ehkäisyn jatkuvuudesta hyvinvointialueen hallitukselta kesäkuussa 2023. Kotikuntaehto poistui ja palvelun jatko varmistui.

Lue päätösteksti:  https://hyvaep-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=3&docid=102782 

Liitteet
Kuva
Vierelläsi kun tarvitset.
Vierelläsi kun tarvitset.
Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Yhdenmukaistaminen toteutui koko alueelle: maksuton ehkäisy on tarjolla kaikille alle 25-vuotiaille koko alueella yhdenvertaisesti.

Jatkuvuus turvattiin hyvinvointialueen hallituksen päätöksellä. Kotikuntaehdon poistaminen toteutui samalla.

Alueen perhesuunnittelua ja seksuaalineuvontaa toteuttavien ammattilaisten verkostoituminen hyvinvointialueella toteutui. Yhteinen pysyvä työryhmä, perhesuunnittelun Nyrkki, perustettu.

Yhdenmukainen maksuttoman ehkäisyn aloitus toteutui.

Yhdenmukainen valmistevalikoima toteutui.

Kirjaamisen yhtenäistäminen jatkuu.

Poikien ja nuorten miesten seksuaalikasvatuksen ja -palveluiden kehittäminen jatkuu.

Erilaisten yhteydenottokanavien, jalkautumisen ja digitaalisten palvelujen kehittäminen jatkuu.

Seksuaalineuvoja-verkostossa seksuaalineuvonnan yhdenmukaistaminen koko alueelle jatkuu.