Maksuttoman ehkäisyn kokeilu alle 25-vuotiaille Lapin hyvinvointialueella
Kokeilu on osa Tulevaisuuden sote-keskus-ohjelmaa. Tavoitteena on kehittää ja yhtenäistää nuorten seksuaaliterveyspalveluja sisältäen raskauden ja seksitautien ehkäisyn sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden neuvonnan ja seksuaalikasvatuksen.
Kouluterveyskyselyn mukaan Lapissa nuorten ehkäisymenetelmien käyttö yhdynnässä on vähentynyt vuodesta 2019 vuoteen 2021. Alle 25-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä oli vuonna 2022 maan eniten Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella ja toiseksi eniten Lapin sairaanhoitopiirissä. Sekä klamydian että tippurin ilmaantuvuus on alle 25-vuotiailla lappilaisilla nuorilla korkeaa.
Ennen kokeilua maksuton ehkäisy oli käytössä valtaosassa Lapin kunnista. Osassa kunnista, joissa maksuton ehkäisy oli tarjolla, palvelua oli rajoitettu nuoren kotikunnan, iän, sukupuolen tai ehkäisyvalmisteiden jakelun keston perusteella.
Maksuton ehkäisy turvaa sen, ettei nuoren tai perheen varallisuus ole este sopivan ehkäisymuodon hankkimiselle. Ehkäisyn maksuttomuus vähentää nuorten välistä eriarvoisuutta, terveyseroja sekä lisää ehkäisyn käyttöä ja vaikuttaa näin positiivisesti nuorten seksuaaliterveyteen. Kunnissa, joissa tarjotaan maksuton ehkäisy, todetaan vähemmän seksitautitartuntoja ja raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut.
Kouluterveyskysely 2023 mukaan kyselyyn vastanneista Lapin hyvinvointialueen 8.ja 9.lk pojista 67 % tiesi maksuttoman ehkäisyn saatavuudesta ja tytöistä 66% (maan toiseksi korkeimmat prosenttiosuudet), lukiolaisista pojista 67% (maan kolmanneksi korkein luku) ja tytöistä 76% (neljänneksi korkein luku) sekä ammattikoululaisista pojista 64% ja tytöistä 79% (maan toiseksi korkeimmat osuudet).
Kouluterveyskysely 2023 mukaan kyselyyn vastanneista Lapin hyvinvointialueen 8.ja 9.lk tytöistä 67,9% sai maksuttomia ehkäisyvälineitä niitä tarvinneista (maan korkein prosenttiosuus), lukiolaisista tytöistä 64,5% (maan korkein osuus) ja ammattikoululaisista tytöistä 72,6% (maan toiseksi korkein osuus).
Kokeilukuntien alle 25-vuotiaita nuoria osallistettiin ehkäisypalveluiden kehittämistarpeet kyselyllä sekä nuorten kehittäjäasiakkaiden avulla. Nuorten ehkäisypalveluiden kehittämistarpeet kyselyyn vastasi 102 nuorta. Kyselyn vastauksia sekä kehittäjänuorilta nousseita teemoja hyödynnettiin kehittämistoimien suunnittelussa ja toteutuksessa. Kehittäjäasiakkaina toimi kaksi alle 25-vuotiasta nuorta.