Maksuttoman ehkäisyn toimintamalli, Kymenlaakson hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille alueella asuville ja opiskeleville. Maksuttoman ehkäisyn palvelut ja jakelu toteutetaan hajautetusti alueen neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.
Kymenlaaksossa aloite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille tuli jo ennen maksuttoman ehkäisyn kokeilun alkamista. Useiden kuntien valtuustoissa oli tehty aloitteita asiaan liittyen ennen Kymenlaakson sote-alueen muodostumista. 2020 Kymsoten johto päätti maksuttoman ehkäisyn alkuun saattamisesta. Maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille jatkuu tämän hankkeen jälkeenkin Kymenlaaksossa.
Kymenlaakson hyvinvointialueeseen (entiseen Kymsoteen) kuuluvat seuraavat kunnat: Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä, Virolahti
Maksuttoman ehkäisyn tarjoaminen alle 25-vuotiaille aloitettiin Kymenlaaksossa 1.9.2021.
Kymenlaaksossa oli ollut THL:n tilastojen mukaan keskimääräistä korkeammat raskaudenkeskeytysluvut alle 25-vuotiaille. Tämä osaltaan vaikutti siihen, että päädyttiin tarjoamaan maksutonta ehkäisyä nimenomaan tälle ikäryhmälle.
Päädyttiin hajautettuun malliin, jossa maksuttoman ehkäisyn palveluita on tarjolla kaikissa äitiys- ja ehkäisyneuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanottopisteissä.
Maksuttoman ehkäisyn toimintamallin kehittämistä jatkettiin Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeessa vuonna 2021. Jatkokehittämistarpeita oli mm. sähköisessä asioinnissa, työntekijöiden perehdyttämisessä ja toimintaohjeen kehittämisessä ja prosessien kuvauksissa.
Maksutonta ehkäisyä on ollut kehittämässä ja koordinoimassa ohjausryhmä, johon kuuluu avopalveluiden ylilääkäri, neuvolalääkäri, ylihoitaja, 2 neuvoloiden esihenkilöä, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon esihenkilö, raskauden ehkäisytyötä tekeviä terveydenhoitajia.
Maksuttoman ehkäisyn hanketyöntekijä on ollut mukana toiminnassa osa-aikaisena (20 % työaika) hanketyöajan.
Hanketyöntekijä on tehnyt maksuttoman ehkäisyn kehittämistyötä yhteistyössä alueen terveydenhoitajien ja lääkäreiden, ohjausryhmän, eri projektityöntekijöiden, esihenkilöiden sekä lääkeyhtiöiden edustajien kanssa (koulutussuunnitteluissa).
Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on ollut parantaa nuorten seksuaali- ja lisääntymisterveyttä, vähentää ei-toivottuja raskauksia ja raskaudenkeskeytyksiä ja tätä kautta edistää nuorten hyvinvointia ja terveyttä ja vähentää inhimillistä kärsimystä. Lisäksi tavoiteltiin maksuttoman ehkäisyn prosessin ja toimintamallin selkiyttämistä.
Kohderyhmänä ovat alle 25-vuotiaat kymenlaaksolaiset ja täällä opiskelevat. Hanketyön edetessä on tehty asiakastyytyväisyyskyselyä sekä vastaanottojen toimivuudesta että maksuttoman ehkäisyn jakelusta.
Toisena kohderyhmänä ovat olleet maksutonta ehkäisyä tekevät Kymenlaakson hyvinvointialueen työntekijät. Työntekijöiltä on kartoitettu Webropol-kyselyin työn sujuvuutta (mm. asiakasaikojen riittävyyttä), lisäkoulutustarpeita, toimintaohjeen toimivuutta ja kehittämistarpeita.
Vantaan mallia hyödynnettiin alussa maksuttoman ehkäisyn kehittämisessä Kymenlaaksossa.