Maksuttoman ehkäisyn toimintamalli, Kymenlaakson hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille alueella asuville ja opiskeleville. Maksuttoman ehkäisyn palvelut ja jakelu toteutetaan hajautetusti alueen neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Kymenlaakson hyvinvointialueella maksutonta ehkäisyä tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille alueella asuville ja opiskeleville. Maksuttoman ehkäisyn palvelut ja jakelu toteutetaan hajautetusti alueen neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.
Toimintamalli lyhyesti
Kymenlaakson alueella maksutonta ehkäisyä tarjotaan kaikille alle 25-vuotiaille alueella asuville ja opiskeleville. Ehkäisyvastaanotto ja ehkäisyvalmisteiden jakelu toteutetaan hajautetusti alueen neuvoloissa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollon toimipisteissä.
Ohjautuminen:
Palveluun ohjaudutaan sähkoisen ajanvarauksen tai keskitetyn asiakasohjauksen (Kaiku24) kautta tai yhteydenotolla koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Asiakas täyttää ennen asiointia sähköisen raskauden ehkäisyn esitietolomakkeen (Hyvis).
Terveydenhoitajan vastaanotto:
Ensikäynti toteutetaan terveydenhoitajan vastaanotolla. Koululaiset ja opiskelijat asioivat oman koulunsa terveydenhoitajalla. Muut maksuttoman ehkäisyn piiriin kuuluvat hoidetaan alueen äitiys- ja ehkäisyneuvoloissa. Asiakkaalle tehdään ehkäisysuunnitelma.
Seurantakäynnit toteutetaan terveydenhoitajalla joko puhelimitse tai vastaanotolla ehkäisysuunnitelman mukaan.
Lääkäriaika varataan, jos sihen on tarvetta (ehkäisimen asetus, lääketieteellinen syy). Muussa tapauksessa aloitetaan ehkäisy määritetyillä aloitusvalmisteella.
Lääkärin vastaanotto:
Jos käynneillä tulee esiin asioita, joissa tarvitaan lääkärin asiantuntemusta, terveydenhoitaja konsultoi lääkäriä sähköisesti tai asiakkaalle varataan vastaanottoaika ja lääkäri päivittää ehkäisysuunnitelman.
Lääkärin vastaanotolla asetetaan ja poistetaan kierukat ja kapselit.
Maksuttoman ehkäisyn valmisteiden jakelu:
Asiakas noutaa valitun valmisteen jakelupisteistä.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman (10.12.2019) pohjalta aloitettiin valtakunnallinen kokeilu maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta alle 25-vuotiaille Suomessa.
Kymenlaaksossa aloite maksuttoman ehkäisyn tarjoamisesta nuorille tuli jo ennen kokeilun alkamista. Useiden kuntien valtuustoissa oli tehty aloitteita asiaan liittyen ennen Kymenlaakson sote-alueen muodostumista. 2020 Kymsoten johto päätti maksuttoman ehkäisyn alkuun saattamisesta.
Kymen hyvinvointialueeseen (entiseen Kymsoteen) kuuluvat seuraavat kunnat: Kouvola, Kotka, Hamina, Pyhtää, Miehikkälä, Virolahti
- Alle 25-vuotias
- Tarve raskauden ehkäisyyn
- Asuu tai opiskelee Kymen hyvinvointialueella
- On valinnut Kymen hva:n palvelut
Mentorointi: tukea uusille työntekijöille, jotka aloittelevat raskauden ehkäisytyötä. Uusilla työntekijöillä nimettynä henkilöt, joita konsultoida ja joilta pyytää apua ehkäisytyöhön. Nämä nimetyt henkilöt ovat yleensä jo pitkään raskauden ehkäisytyötä tehneitä ja kokeneita.
Osaaminen: lisäkoulutukset ja jatkuva koulutus. Työntekijäkyselyiden perusteella suunnitellaan lisäkoulutustarpeita. Koska työntekijöissä vaihtuvuutta jonkin verran, niin myös jatkuvaa ehkäisyn koulutusta kehitetty. Pidettyjä koulutuksia on nauhoitettu ja ne ovat työntekijöiden katsottavissa.
Maksuttoman ehkäisyn jakelu: tällä hetkellä hajautettu jakelu, maksuttoman ehkäisyn välineitä saa sekä kaikista neuvoloista että kouluistakin. Jatkossa toiminnan tarkastelu: jatkuuko hajautettu jakelu? Keskitetty jakelu? Jakeluautomaatit?