MASI-ryhmä - ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä masennusoireisten perheiden isille. MASI-hanke 2017-2020 (Miessakit ry)
Strukturoitu ja teemoitettu psykososiaalisen tuen ryhmä masennusoireisten perheiden iseille. Ryhmän aikana käsitellään mm. monisukupolvisesti isyyttä, masennusoireita ja vanhemmuuden rakentumista.
Aloittelevan lapsiperheen kohdalla masennusriski nousee miehillä ja naisilla molemmilla. Kehitys voi iseillä ja äideillä kulkea käsi kädessä toinen toistaan seuraten sekä myös toisistaan riippumatta. MASI-hanke on 2017-2020 kehittänyt tukipalveluita miehille, joiden perheessä jommalla kummalla vanhemmista ilmenee masennusoireilua pikkulapsivaiheessa. Isien avuntarve nousee lasten syntymän jälkeen suhteessa aiempaan ja toisaalta myös myöhempään elämään.
Isien kohdalla nykyiset auttamiskanavat eivät joko tavoita, isät eivät hae kovin helposti apua tai isien masennusoireita ei tunnisteta tarpeeksi niiden ilmenemismuotojen erilaisuuden (suhteessa klassisiin masennusoireisiin). Isien avuntarvetta voitaisiin hyödyntää nykyisissäkin palveluissa enemmän, koska isien tukeminen pikkulapsivaiheessa on hankkeen kokemusten perusteella osoittautunut tehokkaaksi tavaksi turvata työssäkäyvän ihmisen toimintakyky ja ennaltaehkäistä pikkulapsiperheiden ongelmia. Mieasiakkailla isyyden hyödyntäminen motivoivana voimavarana on alikäytetty näkökulma, jonka esiin nostaminen sosiaali- ja terveyspalveluissa on toisaalta helppoa ja voi toimia melko pienelläkin panoksella miehillä hyvänä muutosvoimana kohti parempaa tasapainoa elämässä.
MASI-hanke sai rahoituksen STEA:n Suomi100-haun yhteydessä ja on ollut osa Toimintakyky kuntoon-hanketta, jossa painopiste on erilaisten katveeseen jäävien työikäisten asiakasryhmien toimintakyvyn tukemisessa. Toimintakyvyn kartoitus, muutoksen todentaminen ja mittarien testaaminen on ollut yksi osa laajempaa kokonaisuutta. Miessakkien MASI-hankkeessa asiakkaiden toimintakykyä mitattiin yksilö- ja ryhmätyöskentelyn alussa ja lopussa täytettävällä anonyymillä kyselylomakkeella. Yksilöasiakkaiden toimintakyky parani 5 kerran teemoitetun keskustelukäyntisarjan perusteella keskimäärin 13% prosenttiyksikköä suhteessa asiakkuuden alkuun. Yksilötoimintaan osallistuneet miehet kokivat saaneensa apua omaan tilanteeseensa (arvio keskimäärin 86/100) ja toimintakykynsä parantuneen asiakkuuden myötä (80/100). Hankkeen tavoitteena oli antaa osallistujille tietoa masennuksesta ja sen vaikutuksesta isyyteen. Osallistujat katsoivat saaneensa tällaista tietoa hyvin (yksilöasiakkaiden arvio 78/100, ryhmässä 79/100). Palautteen antaneista asiakkaista 100% arvioi, että suosittelisi MASIasiakkuutta samassa elämäntilanteessa oleville miehille.
Hankkeessa on toiminut kaksi työntekijää. Työntekijät sijoittuivat Tampereella ja Lahteen. Lisäksi kehittämistyöhön on osallistunut asiantuntijatyöryhmä, joka koostui eri alojen asiantuntijoista. Asiantuntijaryhmä kokoontui 6 kertaa hankkeen aikana. Lisäksi Miessakit ry:n hallinnon työntekijät ovat muodostaneet hankkeen johtoryhmän yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa ja se on kokoontunut 4 kertaa vuodessa.
Henri Hyttinen - hankekoordinaattori, Tampere
Ilmo Saneri - hanketyöntekijä, Lahti
Antti Alén - Miessakit ry viestintä- ja hallintopäällikkö
Tomi Timperi - Miessakit ry toiminnanjohtaja
Joonas Kekkonen ja Peter Peitsalo (2017-2018) - Miessakit ry koulutus- ja kehittämispäällikkö
Asiantuntijaryhmä
Johanna Terävä - isyystutkija, Jyväskylän yliopisto
Teemu Rissanen - LT, nuorisopsykiatri, Valtion koulukodit
Laura Piirainen - toiminnanjohtaja, Äimä ry
MASI:n tukityö koostuu yksilö- ja ryhmämuotoisista tapaamisista kasvotusten ja verkonvälityksellä sekä vapaaehtoiset ja ammattilaiset yhdistävistä verkkopalveluista. Ohessa linkit hankkeen materiaaleihin, joita asiakkaille tarjotaan tuomaan tietoa ja tukea myös valtakunnallisesti.
Toiminnan kohderyhmänä on masennusoireisten perheiden isät, eli isät joilla itsellään tai heidän puolisoillaan on masennusoireita. Kohderyhmä on muotoutunut siten että kohderyhmän keski-ikä on 30-35 vuotta ja valtaosa toimintaan osallistuneista miehistä on työssäkäyviä.
Asiakasymmärrystä on kerrytetty kyselyin asiakkuuden alussa ja lopussa. Näillä kyselyillä on myös työn vaikuttavuuden arvioinnissa ollut merkitys vastaajien toimintakykyä mittaavien osioiden muodossa. Vastaajia on osallistettu kysymällä heidän toiveitaan asiakkuuden alussa sekä palautteita ja kehittämisideoita asiakkuuden päättyessä. Toiminnan vaikuttavuutta on seurattu myös jälkikyselyllä, joka on lähetetty ryhmäläisille 6 kuukautta ryhmän päättymisen jälkeen.