Matalaenergisten murtumien sekundaariprevention hoitoketju
Hoitoketjun tavoitteena on matalaenergisen murtuman (=mem) saaneen potilaan uusien murtumien ehkäisy. Toimintamallia toteutetaan erikoissairaanhoidossa ja perusterveydenhuollossa sekä niiden yhteistyönä alueellisen luustohoitajaverkoston avulla.
Väestön ikääntyessä osteoporoottisten murtumien todennäköisyys ja niihin liittyvät inhimilliset kärsimykset sekä taloudelliset kustannukset tulevat lisääntymään, ellei ryhdytä systemaattisiin toimiin. Tarvitaan laajaa ymmärrystä siitä, miten ja miksi tutkittuun tietoon perustuvaa murtumien ennaltaehkäisyä ja osteoporoosin tehokasta hoitoa toteutetaan. Pahenevan työvoimapulan vuoksi on merkityksellistä panostaa ennaltaehkäisevään työhön sekä väestön ymmärryksen lisäämiseen luustoterveydestä, jotta he osaisivat paremmin kantaa myös vastuuta omasta terveydestään.
Alueellisen sekundaariprevention kehittämisen tarve on osoitettu ainakin kahdessa tutkimuksessa: v 2015 viive sekundaaripreventiotoimien tekemiseen ja v 2022 puute osteoporoosilääkityksen aloittamiseen murtumapotilailla.
Jo vakiintuneina toimintoina: Moniammatillinen hoitoketjutyöryhmä kokoontuu tarvittaessa, kun osteoporoosin käypä hoitosuositusta päivitetään. Hoitoketjutyöryhmän pj:na toimii esh-luustohoitaja, joka kutsuu työryhmän koolle, kun hoitoketjun päivitys on ajankohtainen tai jokin yksittäinen hoitoketjun ohje vaatii päivitystä. Esh-luustohoitajat koordinoivat toimintaa alueellisesti. Esh- ja pth-luustohoitajista koostuva itseohjautuva verkosto kokoontuu säännöllisesti, 4-6 kertaa vuodessa. KaatumisSeulan toimijat ovat tärkeä osa tätä luustoverkostoa. Hoiku-hammas-toimintamallista vastaava moniammatillinen työryhmä kokoontuu säännöllisesti n 3 kk välein. Tässä työryhmässä on mukana myös suun terveydenhuollon edustajia, jotta osteoporoosipotilaan kokonaishoito toteutuisi mahdollisimman hyvin. Kuntien liikuntaneuvojien kanssa pidetään yhteistyöpalavereja n 3-4 kk välein.
Hoitoketjun tunnettavuuden lisäämisen, hoitoketjun tehostamisen ja potilasohjauksen parantamisen myötä osteoporoottisten murtumien ja inhimillisen kärsimyksen sekä murtumiin liittyvien kustannusten vähentäminen. Kansalaisten luustoterveyden lisääminen.
Hoitoketjun vaikuttavuus todennettaneen pitkällä aikavälillä murtumien ja kaatumisten esiintyvyyden perusteella. Asiakastyytyväisyyden nousu on osoitettu Luustoliiton potilaskyselyssä v 2023.
Hoitoketjua päivitetään säännöllisesti käypä hoidon mukaisesti. Lisätään hoitoketjun tunnettavuutta koulutuksilla sekä verkostoitumalla alueellisesti, moniammatillisesti ja yli organisaatiorajojen. Huolehditaan luustohoitajien asiantuntemuksesta säännöllisillä verkostotapaamisilla ja koulutuksilla. Mahdollistetaan luustohoitajien riittävä resurssi toteuttaa sekundaaripreventiota ja laadukasta potilasohjausta. Välitetään tietoa luustoterveydestä väestölle ja tehdään yhteistyötä kolmannen sektorin kanssa. Kehitetään sähköisiä palveluita ja pidetään huoli verkkosivujen ajantasaisuudesta.
Tutkimuksilla on todennettu, että osteoporoosin hoito ja siihen liittyvä potilaan omahoidon ohjaus toteutuu valtakunnallisella tasolla heikosti ja epätasa-arvoisesti. V 2023 Luustoliiton potilaskyselyssä todettiin, että osteoporoosin omahoidon ohjauksessa on todella merkittäviä alueellisia eroja.