Matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut nuorten Ohjaamossa
Ohjaamon matalan kynnysten palveluiden kehittäminen, jossa mielenterveys- ja riippuvuustyön ammattilainen jalkautuu kerran kuukaudessa Forssan Ohjaamoon.
Valtakunnallisesti on noussut enenevissä määrin tarve matalan kynnyksen palveluille sekä ennaltaehkäisevään toimintaan. STM on linjannut nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta valtakunnallisesti. Lape-muutosohjelmassa on ollut tavoitteena lisätä nuorten matalan kynnyksen riippuvuus- ja mielenterveyspalveluja mm. Ohjaamoihin. Tulevaisuuden Sote-hankkeessa yksi tavoite on parantaa matalan kynnyksen palvelujen saatavuutta hyvinvointialueilla.
Forssan seudun Ohjaamossa nousi tarve matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalveluille. Ohjaamossa havaittiin nuorilla olevan enenevissä määrin tarvetta mielenterveys- ja riippuvuuspalveluille, mutta kynnys hakeutua hoitoon koettiin liian korkeaksi. Ohjaamossa koettiin tärkeäksi se, että palvelut tuodaan jo ennalta tuttuun toimintaympäristöön, jotta hoidon kynnys madaltuisi ja hoitoon ohjautuisi nuoria, jotka eivät muuten pääsisi avun piiriin. Myös matalan kynnyksen ohjaus ja neuvonta koettiin tärkeäksi, vaikka nuorella ei välttämättä olisi akuuttia mielenterveys- tai riippuvuusongelmaa. Toiminnassa nähtiin tärkeäksi, että nuorella on mahdollisuus tulla puhumaan häntä askarruttavista asioista matalalla kynnyksellä.
Toiminta liittyy tavoitteeseen lisätä matalan kynnyksen palveluiden saatavuutta ja palveluiden viemistä osaksi nuorten omia toimintaympäristöjä. Toimintamallin tavoitteena nähtiin olevan syrjäytymisen ehkäiseminen ja laajempien mielenterveys- ja riippuvuusongelmien syntyminen.
Toiminnassa ovat mukana Forssan Ohjaamon työntekijät sekä etsivä nuorisotyö. Forssan seudun mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut (MPY) vastaavat mielenterveys- ja riippuvuustyön ammattilaisen jalkautumisesta Ohjaamon tiloihin.
Tavoitteena on, että enemmän nuoria ohjautuu ajoissa avun piiriin, kun palvelut viedään lähelle nuoria ja heidän tavanomaista ympäristöään.
Yhteistyön kehittyminen Ohjaamon ja terveydenhuollon avopalveluiden välillä.
Nuoret täyttävät Ohjaamolla käytössä olevan ohjauskertakyselylomakkeen, tällä lomakkeella pystytään todentamaan palvelua käyttävien nuorten määrä ja, mihin asiaan he ovat saaneet esimerkiksi ohjausta.
Toimintamallia arvioidaan säännöllisin väliajoin arvioimalla palvelun käyttöastetta ja sitä, onko malli johtanut hoitosuhteeseen.
Toimintamalli sai alkunsa syyskuussa 2022, jolloin alkoi mipä-hoitajan jalkautuminen Ohjaamon tiloihin. Tätä toimintaa väliarvioidaan joulukuussa 2022, jolloin suunnitellaan jatkotoimenpiteet ja seuraavat arvioinnit ja mahdolliset kehittämisen tarpeet. Toiminta on jäänyt osaksi Ohjaamon jatkuvia palveluja.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat Ohjaamon palveluita käyttävät 16-29 -vuotiaat nuoret sekä etsivän nuorisotyön palveluissa olevat nuoret.
Toimintamalli on saanut alkunsa nuorten tarpeesta, joka on noussut esille Ohjaamon työntekijöille. Toimintamallia kehitetään jatkossa nuorilta nousseiden tarpeiden pohjalta.