Matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut nuorten Ohjaamossa

Ohjaamon matalan kynnysten palveluiden kehittäminen, jossa mielenterveys- ja riippuvuustyön ammattilainen jalkautuu kerran kuukaudessa  Forssan Ohjaamoon.

Toimintamallin nimi
Matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut nuorten Ohjaamossa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ohjaamon matalan kynnysten palveluiden kehittäminen, jossa mielenterveys- ja riippuvuustyön ammattilainen jalkautuu kerran kuukaudessa  Forssan Ohjaamoon.

Toteutuspaikka
Forssan seudun Ohjaamo sekä perustason mielenterveys- ja riippuvuuspalvelut.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Forssa
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Tekijä

Ida Nieminen

Luotu

04.11.2022

Viimeksi muokattu

11.12.2023
Ratkaisun perusidea

Nuorille 16-29-vuotiaille suunnattu matalan kynnyksen mielenterveys- ja riippuvuuspalvelu. Viedään palvelut sinne, missä nuoret ovat. 

Toimintaympäristö

Valtakunnallisesti on noussut enenevissä määrin tarve matalan kynnyksen palveluille sekä ennaltaehkäisevään toimintaan. STM on linjannut nuorten matalan kynnyksen mielenterveyspalveluiden saatavuuden parantamisesta valtakunnallisesti. Lape-muutosohjelmassa on ollut tavoitteena lisätä nuorten matalan kynnyksen riippuvuus- ja mielenterveyspalveluja mm. Ohjaamoihin. Tulevaisuuden Sote-hankkeessa yksi tavoite on parantaa matalan kynnyksen palvelujen saatavuutta hyvinvointialueilla.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin kohderyhmänä ovat Ohjaamon palveluita käyttävät 16-29 -vuotiaat nuoret sekä etsivän nuorisotyön palveluissa olevat nuoret.

Toimintamalli on saanut alkunsa nuorten tarpeesta, joka on noussut esille Ohjaamon työntekijöille. Toimintamallia kehitetään jatkossa nuorilta nousseiden tarpeiden pohjalta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamalli on juurrutettu osaksi Forssan Ohjaamon sekä mielenterveys- ja päihdeyksikön (MPY) jalkautuvaa toimintaa. Toimintamallin jatkuvuudesta vastaa Forssan Ohjaamo ja MPY yhteistyössä. Toimintamallin käytettävyyttä ja tarvetta arvioidaan jatkossa säännöllisin väliajoin ja sitä kehitetään tarpeen mukaan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Palvelu on tavoittanut nuoret heille tutusta ympäristöstä. Nuorten on ollut helpompi hakeutua palveluiden piiriin, kun kynnys on ollut matalampi. Ohjaamon työntekijät ovat saaneet tukea mielenterveys- ja riippuvuustyön ammattilaiselta asiakastapauksissa, joissa on ollut taustalla mielenterveys- ja/tai riippuvuusongelma.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa erilaisille asiakasryhmille. Toimintamallin toteutus ei vaadi erillisiä resursseja, vaan ne saadaan käyttöön olemassa olevista resursseista. Työntekijä jalkautuu sinne, missä asiakkaat ovat.