Matalan kynnyksen ohjaus ja neuvonta vammaisille henkilöille

Pirkanmaan hyvinvointialueella on laajennettu Lähitorien ja Kotitorin matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa vammaisille henkilöille. Aiemmin ohjaus ja neuvonta oli suunnattu vain ikäihmisille. 

Toimintaympäristö

Pirkanmaan hyvinvointialueella on laajennettu ensivaiheen ohjausta ja neuvontaa Kotitorilla ja Lähitoreilla myös vammaisille henkilöille. Lähitoritoiminnasta löytyy tarkempaa tietoa Innokylästä toimintamallista Pirkanmaan Lähitorit. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat kaikenikäiset vammaiset ja kehitysvammaiset henkilöt sekä heidän läheisensä. Kotitorin ja Lähitorin henkilöstöä on koulutettu vammaispalveluiden kokonaisuudesta ja alettu luomaan yhteistyömalleja esimerkiksi säännölliset yhteistyötapaamiset. Tapaamisissa on yhteisten teemojen lisäksi koulutuksellinen näkökulma. Tarkoituksena on, että ensivaiheen ohjauksessa ja neuvonnassa on riittävä tietotaito ja osaaminen palveluista. 

Ratkaisun perusidea

Koko hyvinvointialueella vammaisten palveluiden ensivaiheen ohjaus ja neuvonta yhdenvertaista ja kaikkien saatavilla. Lisäksi huomioitu mahdollisuudet asioida eri kanavien kautta, kuten puhelimitse, paikanpäällä, sähköpostitse sekä chat-yhteydellä.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintaa juurrutettu ja levitetty koulutusten ja monialaisen yhteistyön avulla. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallia voidaan soveltaa muilla hyvinvointialueilla ja muille asiakasryhmille. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ensivaiheen ohjaus ja neuvonta on tasalaatuista ja kaikkien saatavilla Pirkanmaan hyvinvointialueella.