Matalan kynnyksen psykososiaalinen tuki vammaispalveluissa, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue (RRP, P4, I1)

Matalan kynnyksen psykososiaalisen tuen kehittäminen vammaispalveluissa. Psykiatrisen sairaanhoitajan työpanoksen hyödyntäminen vammaissosiaalityön tiimeissä.

Toimintaympäristö **

Hyvinvointialueen organisaatiomuutoksessa asiantuntija- ja terapiapalveluiden psykiatriset sairaanhoitajat siirtyvät osaksi vammaissosiaalityötä. Tavoitteena on kehittää yhteistyötä ja löytää rajapinnat, jossa psykiatrisen sairaanhoitajan työ toimii vammaispalvelun sosiaalityön tukena ja vastaavasti vammaissosiaalityössä tunnistetaan asiakkaat, jotka palvelusta hyötyvät ja palveluihin ohjautuminen nopeutuu (koordinoiva sosiaaliohjaaja).

Kentän ammattilaisilta kysyttiin palvelun nykytilannetta ja kehittämistarvetta. Aiheesta tehtiin alkukartoitus (diat liitteenä) vammaissosiaalityön ja - ohjauksen ammattilaisille Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Alkukartoituskyselyyn osallistui 32 ammattilaista. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Vammaissosiaalityön ammattilaisille tulee yhteydenottoja, joissa herää huoli asiakkaan psyykkisestä voinnista ja lisäksi heille tulee yhteydenottoja, joissa asiakkaan käyttäytyminen herättää huolta lähiympäristössä. Suurin osa työntekijöistä koki, että näille asiakkaille on vaikea saada palveluja sote-keskuksesta. Nähtiin tarpeellisena, että myös vammaispalveluissa vahvistettaisiin mielenterveys osaamista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Vammaisryhmän asiakkaat tarvitsevat heille soveltuvia mielenterveyspalveluita. Olemassa olevat palvelut ei suoraan sovellu tälle kohderyhmälle (sitoutuminen, ymmärrys, kommunikaatio)

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Vammaissosiaalityö ja hanke yhteistyö  + mielenterveys ja päihde perustason palvelut

Hanke mahdollistaa kehittäjien kokoamisen

Tavoiteltu muutos

Asioihin pääsisi puuttumaan matalalla kynnyksellä ennen kuin ne lähtevät kriisiytymään. Aloittamisen nopeutuminen yhteydenotosta, ennalta ehkäisevä puuttuminen sekä tuki ja vahvistaminen lähityöntekijöille, tavoitteellisuus. 

Muutoksen mittaaminen

Hyödynnämme olemassa olevaa vammaissosiaalityön foorumia, joille tehty alkukartoitus. Mittaamme ammattilaisten subjektiivista kokemusta toistamalla kyselyn uudelleen.

Toteutussuunnitelma

Alkukartoitus

Asiakasohjauksen rakenteen kehittäminen

Psykiatrisen sairaanhoitajan työn kehittäminen

Välikartoitus (miten on näyttäytynyt ammattilaisille)

Datan keruu: asiakaskäynnit psykiatrisen sairaanhoitajan käynnillä.

Liitteet
Kuva
Psykososiaalinen tiimi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen vammaispalveluissa
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Asiakkaat: taustalla jokin kehityksellinen häiriö, mielenterveyspulmia, erilaisia haasteellisia tilanteita, peruspalvelut eivät ole riittäviä, tarvitaan lisäselvityksiä. Toimintamallia on pyritty kehittämään asiakas-case pohjalta.  Alueella on toiminut jo 2009 alkaen Erityisryhmien jalkautuvat mielenterveyspalvelut. Tätä toimintaa olla kehittämässä ja haetaan sille paikkaa uudessa organisaatiossa. Yhdyspinnat sille ovat vammaistyö ja perustason mielenterveyspalvelut. Toimintamalli liikkuu sosiaalipalveluiden ja terveyspalveluiden rajapinnassa.

Ratkaisun perusidea **

Matalan kynnyksen psykososiaalinen tuki vammaispalveluissa. 

Hyvinvointialueen organisaatiomuutoksessa asiantuntija- ja terapiapalveluiden psykiatriset sairaanhoitajat siirtyvät osaksi vammaissosiaalityötä.

Tavoitteena on kehittää yhteistyötä ja löytää rajapinnat, jossa psykiatrisen sairaanhoitajan työ toimii vammaispalvelun sosiaalityön tukena ja vastaavasti vammaissosiaalityössä tunnistetaan asiakkaat, jotka palvelusta hyötyvät ja palveluihin ohjautuminen nopeutuu (koordinoiva sos.ohjaaja)

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hankkeen iakana kehitettäviä asioita:

  • Psykososiaalisten asiakkaiden asiakasohjaus
  • Alkutilanteen kartoitus/ psykososiaalinen palvelutarpeen arvio (sähköiset lomakkeet)
  • Psykososiaalisen palvelutarpeen- arviointi malli vammaispalveluihin
  • Tiimin kokoonpanon päivittäminen
  • Palvelun sisällön päivittäminen
  • Tiedottaminen (esim. vammaissosiaalityön foorumi)

Asiakkaaksi ohjautuminen psykososiaaliseen tiimiin:

  • Tiimi: koordinoiva sosiaaliohjaaja, 2 sosiaaliohjaajaa (koko hyvinvointialue huomioitu) asiantuntijasairaanhoitaja
  • Tiimin tehtävät:

    ⮚käsitellään psykososiaaliset lähetteet

    ⮚tarvittaessa tehdään päätökset psyk.sh kartoittavista käynneistä

    ⮚Psykiatriset sairaanhoitajat ilmoittavat tiimille mikäli tarve käsitellä oman asiakkaan asiaa torstain lähete tiimissä lääkärin kanssa.

    ⮚sovitaan asiakkaat, jotka viedään psykososiaaliseen asiakastiimiin 🡪 lähete kuntoutukseen

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli on sovellettavissa neuro-kirjon asiakkaille. Sudenkuoppina resurssit (yleinen taloudellinen tilanne)  ja lääkäripalvelut. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehitys aloitettu organisaatiomuutos tilanteen yhteydessä. Tulos ->  asiakkaaksi ohjautuminen matalalla kynnyksellä ja siihen on luotu prosessi. Kesken on vielä prosessista tiedottaminen ja jalkauttaminen koko hyvinvointialueelle.