Matalan kynnyksen sosiaalityö matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa
Toimintamallin tavoitteena on tarjota sosiaalihuollon neuvontaa ja palveluohjausta ilman ajanvarausta. Kohtaamispaikoissa voi asioida myös anonyymisti. Tarvittaessa asiakasta voidaan ohjata palveluiden piiriin.
Toimintamallin pilottiin ovat osallistuneet neljä Satakunnan hyvinvointialueen kohtaamispaikkaa.
Porista mukana ovat Pihlavan asukastupa sekä kohtaamispaikka Positiimi. Harjavallasta mukana on kohtaamispaikka Haiku ja Kokemäeltä päiväkeskus Kumu.
Satakunnan hyvinvointialueella on erilaisia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa on läsnä sosiaalihuollon ammattilaisia. He antavat kävijöille palveluneuvontaa ja ohjausta. Kohtaamispaikoissa voi asioida anonyymisti ja palvelu on maksutonta.
Satakunnassa haluttiin tehdä kohtaamispaikkojen työntekijöiden työ näkyväksi ja kehittää tämän myötä palveluita vieläkin kävijäystävällisimmiksi. Kohtaamispaikkojen työntekijöinä on pääasiassa sosiaaliohjaajia ja lähihoitajia.
Sosiaalityön vaikuttavat toimintamallit (THL) pilotin avulla tehtiin kysely, jonka tavoitteena on nähdä kävijöiden mielipide saamastaan palvelusta sekä työntekijäkyselyn kautta kartoittaa millaista ohjausta ja neuvontaa kohtaamispaikoissa annetaan. Tavoitteena on ennen kaikkea kartoittaa miten matalan kynnyksen sosiaalityö näkyy kohtaamispaikkatoiminnassa.
Satakunnan tulevaisuuden sote-keskus hankkeen kautta oltiin yhteydessä kohtaamispaikoista vastaaviin tahoihin ja mukaan saatiin neljä eri kohtaamispaikkaa, jotka hallinnollisesti siirtyivät Satakunnan hyvinvointialueelle. Kohtaamispaikoista vastaavan esihenkilön kanssa tehtiin työntekijä- ja kävijäkyselylomakkeet.
Hankekoordinaattori tapasi kohtaamispaikkojen työntekijät ja yhdessä kartoitettiin tulevan pilotin sisältöä. Työtekijät olivat kiinnostuneita osallistumaan, mutta samalla mietitytti miten heidän aika tulee tähän riittämään, koska arki kohtaamispaikoissa on hektistä. Samalla käytännön tasolla sekoittuivat käsitteet matalan kynnyksen sosiaalityö sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikkatoiminta. Kaikki osapuolet olivat valmiita tekemään näkyväksi matalan kynnyksen sosiaalityön toimipaikoissa.
Tavoiteltuja muutoksia ovat:
- Kävijä ohjautuu oikeaan palveluun ja saa tarvitsemansa palveluohjauksen ja neuvonnan kohtaamispaikkaan tullessaan.
- Työntekijöillä on tieto palveluista ja mahdollisuus saattaa kävijä palveluiden piiriin.
- Häiriökysynnän väheneminen.
- Hyödynnetään monialaista osaamista sektorit ylittävällä yhteistyöllä.
- Lisätään yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon välillä.
THL:n matalan kynnyksen sosiaalityö- toimintamallin ydinelementit ovat sosiaalihuollon ammattihenkilön antama neuvonta ja ohjaus, alkuarviointivalmius, kuunteleminen ja tuki sekä sovitut palvelupolut ja yhteistyörakenteet.
Toimintamallin ydinelementit ovat olleet pohjana matalan kynnyksen sosiaalityö matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa tehdyissä kyselyissä.
Työntekijä- ja kävijäkysely toteutettiin 1.3 - 31.5.2023 välisenä aikana ja kysely täytettiin sähköisesti webropolin avulla. Kysely täytettiin jokaisen palveluohjauksen, neuvonnan ja muun annetun kahdenkeskisen palvelun jälkeen.
Kävijöille kerrotaan mikä kysely on kyseessä ja miksi tämä toteutetaan. Osallistuminen kyselyyn on vapaaehtoista ja anonyymiä.
Kohtaamispaikkojen kohderyhmänä ovat työikäiset kuntalaiset. Asiointi kohtaamispaikoissa voi olla anonyymiä, joten nämä ovat avoimia kaikille kotipaikkakuntaa katsomatta.
Vaikuttavat toimintamallit (THL) pilotin toteutusaika oli 9/2022 - 5/2023. Työpajasarjaan osallistui 14 hyvinvointialuetta, joissa tehtiin omat pilotit ja arvioinnit. Kaikki osallistuivat yhteiskehittämiseen. THL teki mallinnuksista oppaat keväällä 2022, jotka toimivat eri pilottien suunnannäyttäjinä.
Työpajasarjaan osallistuvat kokoontuivat toteutusaikana live- ja teams-tapaamisiin, jolloin yhteiskehittäminen oli luontevaa. Vaikuttavat toimintamallin työpajasarjaan sisältyi matalan kynnyksen sosiaalityö, sosiaalinen kuntoutus ja etsivä sosiaalityö.
Viimeinen yhteinen kokoontuminen oli Helsingissä 24 - 25.5.2023, jolloin osallistujat esittivät oman alueensa pilotin ja esillä oli myös posterinäyttely pilottien tuloksista.