Kanta-Hämeen hyvinvointialueella, Hämeenlinnan seudulla toimii matalan kynnyksen sosiaalityö päihdepalveluissa -toimintamalli. Toimintamalli palvelee päihdepalveluissa asioivia asiakkaita, joilla on mahdollinen sosiaalipalvelujen tarve. 

Toimintaympäristö

Sosiaalityössä tunnistetaan tarve saada sosiaalipalvelut helpommin saavutettaviksi. Erityisesti tiettyjen erityisryhmien osalta on syytä vahvistaa sosiaalihuollon turvaverkkoa niin, ettei asiakkaiden ole välttämätöntä itse hakeutua sosiaalipalveluihin saadakseen siihen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Ennakoiva, oikea-aikainen ohjaus ja neuvonta myös ennaltaehkäisee raskaampien sosiaalipalvelujen tarvetta. 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen sosiaalipalvelujen tulosalueella toteutettava matalan kynnyksen sosiaalityö päihdepalveluissa -toimintamallin avulla vahvistetaan sosiaalipalvelujen ja päihdepalvelujen yhteistyötä ja tavoitetaan asiakkaita oikea-aikaisesti. Palvelua toteuttaa aikuissosiaalityön sosiaaliohjaaja, mutta palvelua ei ole erityisesti kohdennettu vain aikuissosiaalityön asiakkaille. Tarkoitus on tavoittaa sellaiset asiakkaat, jotka eivät itsenäisesti välttämättä ottaisi yhteyttä sosiaalityöhön, mutta jotka hyötyisivät vähintäänkin sosiaalityön ohjauksesta ja neuvonnasta, mahdollisesti myös sosiaalityön palveluista.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Asiakas saa sosiaalipalvelujen ohjausta ja neuvontaa oikea-aikaisesti asioidessaan päihdepalvelujen päivystysvastaanotolla. Päihdepalvelujen ammattilaisen näkökulmasta sosiaalityön ammattilaisen konsultointi on nopeaa ja helppoa, ja asiakkaan ohjaaminen sosiaalihuollon neuvonnan piiriin tapahtuu saumattomasti. Sosiaalipalvelujen organisaation näkökulmasta asiakkaiden tilanteisiin voidaan puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kolmen kuukauden pilottijakson aikana asiakastapaamisten määrät ja sisällöt tilastoitiin. Pilottijakson perusteella voitiin todeta, että sen avulla tavoitettiin hyvin erilaisia asiakkaita. Osa asiakkaista oli jonkin sosiaalipalvelun piirissä, mutta valtaosa ei. Suurin osa tapaamisista olivat kertaluonteista ohjausta ja neuvontaa, mutta joidenkin osalta työskentely jatkui saumattomasti sosiaalipalveluissa. 

Ratkaisun perusidea

Matalan kynnyksen sosiaalityö päihdepalveluissa on erityisryhmälle kohdennettua matalan kynnyksen sosiaalityön ohjausta ja neuvontaa. Palvelua tarjoaa aikuissosiaalityö virassa toimiva sosiaaliohjaaja, jolla on myös valmius sosiaalipalvelujen alkuarviointiin. Palvelu itsessään ei poikkea muusta sosiaalityön ohjauksesta ja neuvonnasta, jota tarjotaan hyvinvointialueen kaikille asukkaille. Erityisryhmälle kohdennetuksi palveluksi sen tekee kuitenkin palvelun sijainti päihdepalveluiden päivystysvastaanoton yhteydessä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Matalan kynnyksen sosiaalityö päihdepalveluissa on sovellettavissa eri toimintaympäristöihin. Olennaista on tunnistaa erityinen asiakasryhmä, jolla on riski jäädä ilman tarvitsemiaan sosiaalipalveluja tai siihen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Olennaista matalan kynnyksen sosiaalityössä on tunnistaa, miten tarjottu palvelu madaltaa kynnystä asiakkaille. Matalan kynnyksen sosiaalityö päihdepalveluissa -toimintamallissa keskeisin ajatuksemme on, että asiakas on jo ylittänyt yhden kynnyksen tullessaan päihdepalvelujen päivystysvastaanotolle. Tämän jälkeen uutta kynnystä sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja neuvontaan ei enää ole.