Matkalla-toiminta
Matkalla-toiminta edistää mielenterveyshäiriöistä kärsivien ja mielenterveyspalveluita jonottavien 16–29-vuotiaiden nuorten kiinnittymistä yhteiskuntaan, koulutukseen ja työmarkkinoille ryhmä- ja yksilövalmennuksen sekä vertaistuen menetelmin.
Varsinais-Suomessa on todettu olevan paljon nuoria ja nuoria aikuisia, jotka joutuvat odottamaan pitkiä aikoja erikoissairaanhoitoon pääsyä. Lisäksi on nuoria ja nuoria aikuisia, joilla erikoissairaanhoidon kriteerit eivät täyty, mutta jotka tarvitsevat kuitenkin mielenterveyden haasteiden vuoksi intensiivistä tukea arjessa pärjäämiseen, opinnoissa etenemiseen tai opintoihin ja työelämään siirtymiseen.
Yhden henkilön osalta työllisyys- tai koulutuspolulle pääsy merkitsee 5 000–7 000 euron vuosittaista taloudellista hyötyä yhteiskunnalle lisääntyneinä tuloina ja vähentyneinä tulonsiirtoina ja muina kustannuksina. Yli koko työuran laskettuna ero on noin 240 000 euroa.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä 1.1.2023 alkaen. Hyvinvointialueen muodostavat 27 kuntaa, sairaanhoitopiiri, erityishuollon palvelut sekä pelastuslaitos. Varsinais-Suomen hyvinvointialueella, Varhassa asiakkaana ovat kaikki Varsinais-Suomen lähes 500 000 elämänsä eri vaiheissa olevaa asukasta.
Matkalla-toiminta on osa Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen toimenpiteitä.
Kestävän kasvun Varsinais-Suomi edistää oikea-aikaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toteutumista Varsinais-Suomen hyvinvointialueella. Vahvistaa palvelurakenteita osana pandemian jälkihoitoa. Tavoitteen on tasa-arvoiset, kustannusvaikuttavat palvelut ja hyvinvoivat, toimintakykyiset ihmiset. Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeen toimenpiteet on kohdennettu parantamaan perustason hoitoon pääsyä, digitaalisten ratkaisujen käyttöä, työelämän ulkopuolella olevien osatyökykyisten henkilöiden työllistymisedellytyksiä ja sosiaali- ja terveyspalvelujen vaikuttavuuden arviointia ja vaikuttavuusperusteista ohjausta.
Hanke on osa Suomen kestävän kasvun ohjelmaa vuosina 2022–2025. Hanketta hallinnoi Varsinais-Suomen hyvinvointialue.
Tavoitteena Kestävän kasvun Varsinais-Suomi -hankkeessa Lasten, nuorten ja perheiden psykososiaalisten palveluiden osalta on edistää puuttumista lasten ja nuorten psykososiaalisiin pulmiin hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Vahvistaa hoito- ja palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista, sekä edistää hyväksi havaittujen työ- ja hoitomenetelmien yhdenmukaista käyttöä alueella.
Hankkeessa tehdään aktiivista yhteistyötä hyvinvointialueen eri toimijoiden kanssa, jotta kehittäminen saadaan vastaamaan ammattilaisten ja asiakkaiden todellisiin tarpeisiin.
Matkalla-toiminnassa turvataan ja parannetaan asukkaiden hyvinvointia Varsinais-Suomen hyvinvointialueen mission mukaisesti. Toiminnassa sitoudutaan hyvinvointialueen arvoihin ja visioon ja työskennellään strategiaa toteuttaen.
Toimintaa ohjaa Diakonissalaitoksen missio "vahvistamme luottamusta, osallisuutta ja toimijuutta sekä visio "jokaisella ihmisarvoinen elämä". Matkalla-toiminta toteuttaa käytännössä Diakonissalaitoksen arvolupausta "rakennamme vieraanvaraisia yhteisöjä, joissa luottamus, osallisuus ja toimijuus vahvistuvat".
Varsinais- Suomen hyvinvointialueen strategia ja arvot
Varhan tavoitteena on olla ystävällisin ja vaikuttavin, ammattilaisten arvostama kaksikielinen, yliopistollinen hyvinvointialue. Hyvinvointialueen toiminta pohjaa arvoihin, joissa muun muassa luvataan pitää huolta jokaisesta, tarjota laadukkaita ja yhdenvertaisia palveluja asiakkaan tarpeen ja palvelustrategiamme mukaisesti, toimia vastuullisen vaikuttavasti ja osaavasti, rohkeasti ja kestävästi sekä ystävällisesti ammattitaidolla sekä osallistaa asukkaita ja sidosryhmiämme ja toimia arvostavan yhdenvertaisesti.
Tavoitteena on
- Vahvistaa hoito- ja palveluketjuja ja -kokonaisuuksia sekä lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista.
- Oireileva nuori saa apua oikea-aikaisesti.
- Nuorten hyvinvointi, osallisuus ja minäpystyvyyden tunne vahvistuu
- Nuorten osallistuminen yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja mielenterveyspalveluiden suunnitteluun lisääntyy.
Toiminnan vaikuttavuutta arvioidaan:
-
Nuorten tilanteissa tapahtuvien muutosten
-
Vamoksen mittarit (mm. Toipumistähti)
-
Terapianavin mittarit
-
Yhteiskunnallisten kustannusvaikutusten näkökulmista
Varha tiedottaa sisäisesti Matkalla-toiminnasta omissa kanavissaan ja lisäksi Vamosken valmentajat jalkautuvat kertomaan toiminnasta laajasti Varhan toimipisteisiin.
Nuoren voi ohjata Matkalla –toimintaan:
- Puhelimitse soittamalla milloin tahansa ma – pe klo 8 – 16 välisenä aikana. Mikäli valmentajat eivät pysty heti vastaamaan, soittavat he takaisin viimeistään seuraavan arkipäivän aikana,
- Yhteydenottopyynnön voi myös jättää tekstiviestitse.
- Yhteydenottopyynnön voi tehdä Vamoksen nettisivuilla olevan yhteydenottolomakkeen kautta. Valmentajat ovat yhteydenottopyynnön perusteella yhteydessä suoraan nuoreen.
Valmennus toimii täydentyvällä periaatteella
-
Yksilövalmennus + ryhmävalmennus nuorille, jotka hyötyvät ryhmätoiminnasta
-
Yksilövalmennus + etulinjan lyhytterapia ja / tai ahdistuksen lyhytinterventio nuorille, jotka eivät osallistu ryhmään
-
Valmennuksen kesto: nuori osallistuu valmennukseen kunnes pääsee aloittamaan hoidon, tai lähettävän tahon kanssa määritellyn ajan
Yksilövalmennus
-
Yksilövalmennuksessa pysähdytään nuoren kanssa hänen elämäntilanteensa äärelle kokonaisvaltaisesti.
-
Valmennuksessa kuljetaan rinnalla, siellä missä nuori tarvitsee tukea.
-
Nuori saa tuen arjen asioiden hoitamiseen ja tulevaisuuden suunnitteluun.
-
Nuorta sitoutetaan oman elämänsä hallintaan.
-
Etulinjan lyhytterapia tai ahdistuksen lyhytinterventio nuorille, jotka eivät voi osallistua ryhmään
Ryhmävalmennus
-
Painopiste: masennus- ja / tai ahdistusoireista kärsivissä nuorissa
-
Ryhmätapaamiset 4 tuntia 1-2 kertaa viikossa, riippuen nuoren toimintakyvystä
-
Psykoedukaatio ja toiminnalliset menetelmät
-
Hyvinvoinnin lisääminen ja ylläpitäminen
-
Arki ja arjen hallinta
-
Sosiaalisten tilanteiden harjoittelu
-
Oireiden hallintakeinoja ja itsehoitomenetelmiä
-
Ahdistuksen lyhytinterventio (ikäryhmä huomioiden, hankkeesta koulutus)
Kaikkein heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat, mielenterveyshäiriöistä kärsivät ja mielenterveyspalveluita jonottavat 16–29-vuotiaiden nuoret, joiden kiinnittyminen yhteiskuntaan, koulutukseen ja työmarkkinoille on uhattuna.
Vamos toimintamalli
-
Diakonissalaitoksen palvelu koulutuksen ja työelämän ulkopuolella oleville 16-29–vuotiaille nuorille.
-
Nuorelle nimitetään oma työntekijä, jolla on kokonaisvastuu nuoren tilanteesta ja hänen yksilöllisten tarpeidensa tunnistamisesta.
-
Toimintamalli perustuu intensiiviseen ryhmä- ja yksilövalmennukseen, sekä nuoren tarvitsemien palveluiden kokoamiseen
Yhteistyö toimintamallissa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluista ohjataan kohderyhmän nuoria Vamoksen Matkalla-toiminnan valmennuksen piiriin:
- perusterveydenhuollosta / opiskeluhuollosta mikäli todetaan intensiivisen tuen tarve, mutta psykiatrisen erikoissairaanhoidon kriteerit eivät täyty tai lähete esh:sta palautetaan takaisin perustasolle
- erikoissairaanhoidon psykiatrisesta yksiköstä mikäli nuori joutuu odottamaan hoidon aloitusta / hoitojakson tapaamisten väli on harva (esim. frekvenssi 1 x / kk) ja nuori tarvitsee intensiivisempää tukea
Yksilö- ja ryhmävalmennusta
- Tavoitteena tarjota nuorelle turvallinen paikka ja yhteisö, josta hän saa tukea ja apua sillä välin, kun hän jonottaa tarvitsemaansa psykiatriseen hoitoon tai tarvitsee nykyistä intensiivisempää tukea.
- Nuoren ei tarvitse selviytyä vaikeassa elämäntilanteessaan yksin ja hän pääsee matalalla kynnyksellä toimintaan, jonka tavoitteena on tukea ja edistää nuoren hyvinvointia, elämänhallinta ja itsetuntemusta.
- Lisäksi toiminta lisää nuoren mahdollisuuksia sitoutua hoitoon.
Vamos Matkalla-toiminta tarjosi matalankynnyksen keskustelutukea nuorille ja nuorille aikuisille 16-29 vuotiaille, jotka jonottivat erikoissairaanhoidon mielenterveyspalveluihin. Lisäksi Matkalla-toiminta oli suunnattu asiakkaille, joilla erikoissairaanhoidon kriteerit eivät täyttyneet, mutta he tarvitsivat tiiviimpää keskustelutukea, mitä perustasonpalvelut heille pystyi tarjoamaan. Kolmantena asiakastyhmänä ovat asiakkaat, joilla erikoissairaanhoidon kontakti on enää ”seuranta” tasolla ja asiakkaalla on tapaamisia enää harvakseltaan.
Vamoksen Matkalla-toimintaa toteutti aluksi kaksi valmentajaa, myöhemmin valmentajia oli vain yksi. Toiminnan alkaessa toimintaa esiteltiin kohderyhmän parissa työskenteleville tahoille useassa eri tilaisuudessa niin kaupungin, hyvinvointialueen, kuin kolmannen sektorinkin verkostoissa.
Yhteistyötahoille tarjottiin selkeä kuva siitä, että toiminnassa tuetaan nuoria ja nuoria aikuisia, jotka jonottavat erikoissairaanhoidon palveluihin ja jotka tarvitsevat tiiviimpää tukea mitä perustason palvelut tarjoavat jonotusajalle sekä, joiden erikoissairaanhoidon kontakti on enää ns. seurantatasolla. Matkalla-toimintaan ohjauduttiin suurelta osin erikoissairaanhoidon jonoista, mutta mielenterveyspalveluiden ruuhkautuminen, niin perustasolla, kuin oppilaitoksissa on näkynyt heti toiminnan alettua myös Matkalla-toiminnassa ohjautuvissa asiakkaissa. Ohjauksia tuli niin erikoissairaanhoidosta, perustasolta kuin kolmannen sektorin palveluista.
Matkalla-toiminnassa yksilötapaamiset toteutettiin noin 1-2 viikon välein. Jokaisen asiakkaan kanssa sovittiin yksilöllisesti parhaiten sopiva tapaamisväli. Pääpaino Matkalla-toiminnassa oli yksilötapaamisissa. Tapaamiset ovat toteutuneet pääsääntöisesti hyvin. Joitakin asiakkuuksia on keskeytynyt niin nuorten kuin valmentajankin aloitteista.
Ryhmävalmennusta pilotoitiin keväällä 2024. Nuoria oli ryhmävalmennuksessa mukana neljä, joista usein vain osa oli paikalla. Asiakkaiden haastava elämäntilanteet ja ahdistuksen taso oli suurin este sille, että ryhmävalmennuksen aloittaminen näin lyhyellä aikavälillä ja pienellä resurssilla ei onnistunut. Nuorilta kerättiin palautetta säännöllisesti tapaamisten yhteydessä ja valmennuksen lopussa.
Matkalla-toiminnan valmennukseen osallistuneet asiakkaat olivat suurimmilta osin erikoissairaanhoidon jonossa olevia. Lisäksi asiakkaina oli perustasoa tiiviimpää tukea kaipaavia, tai erikoisairaanhoidossa enää seurantatasolla olevia nuoria. Asiakkaita ohjautui eniten erikoissairaanhoidon palveluista, perustason mielenterveyspalveluista, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) sekä yliopiston ja ammattikorkeakoulujen oppilashuollon ohjaamina.
Pilotoinnin pohjalta todettiin, että ryhmätoiminnan aktivoimiseksi ja hyödyntämiseksi tarvitaan säännöllinen ryhmärakenne, joka mahdollistaa nuoren liittymisen juuri siinä kohdassa, kun se on yksilöllisesti oikea-aikaista. Nuoren ryhmään liittymisestä on hyvä keskustella yksilötapaamisilla, ja tukea nuorta kokeilemaan ryhmässä olemista. Ryhmätoiminnan mahdollistaminen tarvitsee kahden valmentajan työpanoksen, jotta turvataan nuorille riittävä yksilöllinen tuki ryhmään osallistumiseen sekä riittävä asiakasmäärä, ryhmän muodostumiseen. Yksilötapaamisissa oleellista on nuoren tilanteen ja tarpeet huomioiva nuorilähtöisyys ja joustavuus mutta myös riittävä säännöllisyys.
Toiminnan onnistumisen kannalta tärkeää on jatkuva yhteistyö verkostojen kanssa. Toiminnan tunnettuus ja toimivat, yhdessä sovitut tiedottamisen kanavat, ovat oleellinen osa yhteistä palvelukokonaisuutta ja sujuvaa asiakasohjausta.