ME-hengen parantaminen kirurgian vuodeosastolla, Keski-Pohjanmaan hva
Kommunikoinnissa puutteita, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin, ME-henkeen. Tällä vaikutusta työmotivaatioon, suoritetaan vain vaadittavat työtehtävät. Viime vuosien jälkeen negatiivinen asenne, kiireessä kommunikoitu nopeasti ja negatiivisesti.
Toimintaympäristö on kirurginen vuodeosasto, jossa on 16 potilaspaikkaa. Tuotamme laadukasta, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa leikkaus- ja konservatiivista hoitoa elektiivisesti ja päivystyksellisesti ortopedisille ja traumatologisille yli 16-vuotiaille potilaille. Tavoitteena on tällä toimintamallilla parantaa henkilöstön kommunikointia ja yhteisöllisyyttä.
Ongelmana oli aluksi osastolla tapahtuneet useat irtisanoutumiset ja henkilöstön runsas vaihtuvuus. Kyseiseen yksikköön oli tehty työhyvinvointikysely, työpaikkaselvitys ja riskiarviointi, joiden tulosten perusteella haluttiin osallistua Vetoa- ja pitoa valmennukseen. Tavoitteena oli selvittää osaston veto- ja pitovoimaan vaikuttavat ongelmat ja lähteä kehittämään yhteisöllisyyttä.
Ongelmina ilmeni ME-hengen puuttuminen, puutteellinen kommunikointi, kiireen tuntu ja negatiivinen ajattelutapa.
Tavoitteena oli lisätä henkilökunnan keskinäistä kommunikointia ja positiivista ajattelua. Tavoitteena, että kevään 2025 kehityskeskusteluista ilmenisi parempi ilmapiiri työyhteisössä. Mahdolliseen avoimeen toimeen tai sijaisuuteen tulisi hakemuksia. Vuoden 2025 työhyvinvointikyselyssä olisi parannusta.
Teimme positiivisen palautteen antamisen näkyväksi positiivisuuden taululla, joka löytyy yksikkömme kahvihuoneesta. Positiivisuuden tauluun kerätään palautetta potilailta, omaisilta, julkiset palautteet ja muilta yhteistyö tahoilta. Lisäksi yksikössämme valitaan viikoittain työntekijä, jolle annamme nimettömästi positiivista palautetta.
Keskitytään positiivisuuteen.
Kohderyhmänä ovat olleet osaston koko henkilökunta.