Meijän perhe liikkeellä
Toimenpiteillä on vahvistettu perhekeskustoimijoiden yhteisiä käytäntöjä lapsiperheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tavoitteena on ollut tunnistaa ja tuoda näkyväksi liikkumisen merkitys osana perheitä kohtaavien toimijoiden työotetta ja keinovalikoimaa.
Oivalla ja ymmärrä
Vähäinen liikkuminen ja runsas paikallaanolo ovat pitkälti seurausta länsimaisesta istuvasta elämäntavasta. Ne haastavat kansanterveyttä monin tavoin ja aiheuttavat hyvinvoinnin vajeita eri ikäryhmissä koko yhteiskunnan tasolla. Tämän kehittämistyön toimintaympäristönä on ollut perhekeskukset ja niihin linkittyvät sidosryhmät eli laajasti lapsia, nuoria ja perheitä kohtaavat toimijat.
Perhekeskukset voidaan nähdä alustana monitoimijaiselle vuoropuhelulle ja yhtenäisemmän toimintakulttuurin luomiselle terveyden edistämisen ja ennaltaehkäisevän työn näkökulmista. Liikunnan edistäminen on osa terveyden edistämistä, ja liikkumista eri tavoin lisäävät toimet ovat osaltaan painopisteen siirtämistä ennaltaehkäisyyn ja varhaiseen tukeen.
Kehittämistyön kokeiluilla ja viestinnällisillä toimilla on osallistuttu perhekeskuskehittämiseen ja liikunnan edistämisen kytköksen rakentamiseen. Fyysisellä aktiivisuudella on tutkitusti myönteinen vaikutus moniin hyvinvoinnin osatekijöihin. Liikkuminen eri ulottuvuuksineen on vielä alihyödynnetty keino osana perheiden varhaista ja voimavaroja vahvistavaa tukea. Runsaan paikallaan olon ja vähäisen liikkumisen synnyttämät väestön hyvinvointivajeet voidaan selättää parhaiten, kun talkoisiin osallistuu koko yhteiskunta eri ammattikuntineen ja verkostoineen.
Kehittämistyössä oli mukana neljä keskisuomalaista pilottikuntaa: Joutsa, Keuruu, Laukaa ja Petäjävesi. Kohderyhmiä olivat muun muassa pilottikuntien perhekeskustoimijat sosiaali-, terveys- ja sivistyssektoreilta, liikuntatoimi tai liikuntatoiminnasta vastaava toimi, kuten vapaa-aika- tai sivistystoimi sekä järjestöt ja seurakunnat.
Kohderyhmäymmärrystä kerrytettiin esimerkiksi sähköisellä alkukartoituskyselyllä, pilottikuntien monitoimijaisten tiimien tapaamisilla, perheiden case-haastatteluilla, verkosto- ja sidosryhmäyhteistyöllä sekä toimintaan osallistuneiden palautekyselyillä. Osallistaminen toteutui neliosaisen koulutussarjan sekä verkostotapahtuman muodossa. Nämä kaikki olivat hyvin vuorovaikutteisia ja osallistavia tilaisuuksia.
Lisäksi edellä mainittu vuoropuhelu eri verkostojen, tiimien ja sidosryhmien kanssa oli osa kohderyhmän osallistamista. Näiden lisäksi toteutettiin erilaisia viestintätoimia kuten blogikirjoitukset sekä video- ja podcast-sarjat. Kehittämistyön loppukoonti 'Kohtaamisten poluilla' toteutettiin Thinglink-multimedia-alustalla, joka itsessään on perinteistä raporttia osallistavampi.