Meijän Polku – liiku ja huilaa Keski-Suomessa
Meijän polku on keskisuomalaisten kansanterveyden ja hyvinvoinnin edistämisen liike. Kansalaisten hyvinvointia edistetään neljän keskeisen teeman kautta; Liikunta, lepo, luonto ja yhteisöllisyys. Verkostoidumme ja tuotamme hyvinvointi-innovaatioita.
Oivalla ja ymmärrä
Keski-Suomeenkin ulottuvat maailmalaajuiset ilmiöt ja megatrendit. Maapallon ilmaston lämpeneminen ja siihen liittyvä ekologinen keskustelu ovat alati läsnä. Koronan myötä vuorovaikutuksen ja palveluiden digatalisoituminen on entisestään kiihtynyt. Kaupungistuminen ja sitä myötä maaseudun väestön väheneminen ja ikääntyminen näkyvät selvästi Keski-Suomalaisissa kunnissa. Myös palvelut keskittyvät kaupunkeihin sekä kuntakeskuksiin ja haja-asutusalueelta asiointimatkat pitenevät.
Maakunnallisesti väestön ikääntyminen ja kansanterveydelliset ongelmat kuten ylipaino, diabeteksen yleistyminen ja esimerkiksi yksinäisyys ja mielenterveysongelmat ovat näkyvillä ja uuden sote toimintamallin kehittämisen keskiössä. Kuntien kasvavat sote menot ovat kuntatalouden näkökulmasta kestämätön taakka. Iso osa kunnista on talousvaikeuksissa. Myös työttömyys ja koulutuspaikkojen puute syrjäisemmillä seuduilla, erityisesti nuorten keskuudessa, vaikuttaa noiden alueiden väestökatoon. Elinkeinoelämän ja talouden kasvu keskittyy kasvukeskusten ympärille.
Keski-Suomen maakuntaohjelman 2018 – 2021 strategiset kärjet ovat biotalous, digitalous, osaamistalous, hyvinvointitalous ja matkailu. Keski-Suomen maakunnan tulevaisuuden kehitysstrategian vahvuuksina nähdään bio-, digi- ja osaamistalous. Keski-Suomi ja erityisesti sen keskuskaupunki Jyväskylä on vahvojen oppilaitosten keskus.
Meijän Polun näkökulmasta vahva toimiala on nimenomaan liikunnan, hyvinvoinnin ja kuntoutuksen sektori. Tätä entisestään vahvistaa tänä vuonna avattu erittäin moderni keskussairaala Uusi Nova ja sen toimintaan kytkeytyvä terveyden ja sairaanhoidon kehitys. Lisäksi Kilpa ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja Liikuntalääketieteen poliklinikka ovat vahvistamassa Liikuntapääkaupungiksi itseään brändäävän kaupungin palveluita ja imagoa.
Keski-Suomi on metsien ja isojen vesistöjen maakunta. Keski-Suomen lukuisat maakuntakaavan hiljaiset alueet, ennätysmääräiset kansallispuistot ja kansainvälisestikin merkittävät kulttuuriympäristöt ja kulttuurikohteet luovat hyvän pohjan hyvinvoinnin tuottamiselle luontoa hyödyntäen. Luontoon ja paikalliseen kulttuurin pohjautuvien palveluiden kysynnän on jo nähty kasvavan erityisesti koronaviruksen vaikutusten myötä. Niihin pohjaa myös tuore Keski-Suomen matkailustrategia. Luonto- ja kulttuurimatkailua kehittäminen edistetään myös paikallisen väestön virkistäytymisen mahdollisuuksia - ja isoilta osin myös toisin päin. Meijän polku on päässyt esille maakunnallisena hyvänä käytäntönä kansainvälisessä Three T -hankkeessa, jossa Keski-Suomen Liitto oli mukana. Maakuntaliitonkin suunnitelmissa on edistää keskisuomalaisia reitistöhankkeita ja liitto myös edistää maakunnallista hyvinvointitaloutta.
Keskisuomalaisen väestön koettu hyvinvointi ja terveysmittarein todettu terveydentila paranee. Keskisuomalainen väestö tunnistaa hyvinvointia yksilöille, yhteisöille ja edistäviä toimintamalleja ja ottaa niitä käyttöön omassa arjessaan. Keskisuomalaiset julkiset toimijat sekä yhteisöt ja muut toimijat kuten yritykset ja yhdistykset edistävät hyvinvointia tuottavia toimintamalleja ja tuottavat tutkittuun tietoon perustuen hyvinvointia edistäviä ja ekologisesti kestäviä palveluita.
Meijän Polun kohderyhmänä ovat ensisijaisesti Keski-Suomalaiset hyvinvointia edistävät toimijat ja keskisuomalainen väestö. Keski-Suomen maakunnan kunnat on heti alussa nähty keskeisinä toimijoina ja kumppaneina kunkin kunnan väestön hyvinvoinnin edistäjinä. Kuntiin oltiin yhteydessä ja ne kutsuttiin kunnanjohtajien edustamina mukaan heti ensimmäiseen tapatumaan. Vuoropuhelua käydään suoraan kuntine edustajien kanssa Toimijaryhmän henkilöiden toimesta omien organisaatioiden tehtävien puitteissa sekä suoralla viestinnällä kunnan viranhaltijoille. Myös "kuntakummi -mallia" on pilotoitu Meijän Polun asioiden edistämisessä. Heti lähtökohtaisesti pyritään siihen, että kokeilut on monistettavissa ja skaalattavissa laajemminkin valtakunnassa.