Konsultaatio-ja työparimalli, kun alaikäisen päihdekäyttö tai pelaaminen aiheuttaa huolta perheneuvolassa, koulu-ja opiskeluterveydenhuollossa, voidaan toimintamalli aktivoida kontaktoitumalla mielenterveys-ja päihdetyön ammattilaiseen sovitun käytännön mukaisesti.

Toimintaympäristö **

Pohjois-Karjalan alueella on alaikäisten nuorten päihteiden käyttöä runsaasti ja se on nähtävissä mm. kouluterveyskyselyn perusteella. Myös nuorten huumekuolemia on valitettavan paljon verrattuna maan keskitasoon ja väkilukuun suhteutettuna.

Tämän kehittämistyön lähtökohtana on perheneuvoloista, kouluista ja toisen asteen oppilaitoksista noussut tarve moniammatillisen yhteistyön vahvistamisesta alaikäisten päihteitä käyttävien tuen turvaamiseksi. Myös nuorten kautta on saatu tietoa, että tarvetta matalamman kynnyksen palveluille on olemassa.

 

 

 

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Alaikäisen päihteitä käyttävän nuoren palveluiden moniammatillisen yhteistyön kehittäminen ja palveluiden saatavuuden parantuminen. Meijän polku -toimintamalli linkittyy Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Kehittämistyön lähtökohtana on toiminut alaikäisten päihdepalvelujen nykytilan kartoitus.

Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella, Siun sotessa on ollut tarve lasten ja nuorten päihdepalveluiden kehittämiseen jo vuosien ajan, sillä aiemmin nuorten päihdehoito on toteutunut yhdessä täysi-ikäisten asiakkaiden palveluissa.  Siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluissa on ollut integroituna alaikäisten ja aikuisten päihdepalvelut yhden kokonaisuuden alle.

Pohjois-Karjalassa on alaikäisten nuorten päihteiden käyttöä tilastollisesti paljon, myös nuorten huumekuolemia on valitettavan paljon verrattuna maan keskitasoon ja väkilukuun suhteutettuna. Tarvetta palvelujen kehittämiselle on olemassa. Varsinkin matalan kynnyksen palvelut ja moniammatillisen yhteistyön kehittäminen on ensisijaista.

Tärkeää on huomioida, että eri toimi- ja palvelualojen ammattilaiset, lasten, ja nuorten kanssa toimivat aikuiset sekä läheiset/omaiset saavat riittävästi tukea liittyen alaikäisten päihteiden käyttöön ja osaavat ohjata nuorta hakemaan apua. Hankkeen tuotoksena kehitettiin tälle kohderyhmälle Ota huoli puheeksi -opas.

 

Liitteet
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Tämä kehittämistyö on tehty yhteiskehittämisen menetelmien avulla  Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen, Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelujen  Tulevaisuuden sote-keskushanketavoitteen mukaisesti. Kehittämistyössä on ollut mukana sote-ammattilaisia eri toimi- ja palvelualueilta, järjestö ja hankeyhteistyöhenkilöitä sekä asiakasnäkökulmaa kokemusasiantuntijoiden ja asiakasraadin avulla.

Alaikäisten päihdepalvelujen Meijän Polku -toimintamalli ja Ota huoli puheeksi - opas on suunniteltu ja tehty yhteiskehittämällä työryhmissä työpajatyöskentelyä hyödyntäen.

Liitteet
Kuva
Kuva Meijän Polku- päihdetyöparimallin prosessista
Tavoiteltu muutos

Alaikäisten päihdepalvelujen asiakasprosessia vahvistetaan ​kartoittamalla, kehittämällä ja käyttöönottamalla hyvien käytänteiden mukaisia hoitoonohjauksen ja alaikäisille suunnattuja matalan kynnyksen palveluja.

Tavoitteena on, että yhteistyö sote- ammattilaisilla lisääntyy ja alaikäisille mahdollistuu matalan kynnyksen tuki sekä tarvittaessa hoitoon pääseminen selkeiden käytäntöjen mukaisesti oikea-aikaisesti ja mahdollisimman nopeasti.

Muutoksen mittaaminen

Muutosta mitataan seuraamalla yhteistyön, konsultaatioiden ja työparityöskentelyn määriä. Toimintamalliin nimetyt miepä-hoityajat seuraavat näitä mittareita.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on alaikäiset päihteitä käyttävät nuoret ja myös haitallisesti pelaavat nuoret. Nykytilan kuvaamisen asiakkaita on osallistettu nuorisovaltuuston kautta sekä nuorten ääniä esiintuovien yhdistysten ja järjestöjen kautta. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakaspalaute sekä perheneuvoloista, kouluilta ja oppilaitoksilta tullut tarve on huomioitu kehittämistyössä. Kehittämistyössä on ollut mukana kokemusasiantuntija sekä miepä-asiakasraati.

Muiden kehittämien ratkaisujen hyödyntäminen

Meijän Polku -toimintamalli on saanut vaikutteista Kainuusta, jossa on ollut samantyyppistä Polku-päihdetyöparimalli toimintaa. Meijän Polku on tehty Pohjois-karjalan alueen asukasnäkökulman ja nykytilan perusteella sopivaksi alueemme tarpeisiin.

Ratkaisun perusidea **

Mistä prosessi alkaa : Huoli perheneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa herää päihde/peliasioissa -> yhteydenotto suoraan nimetylle mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitajalle eli  Meijän Polku-työparille työviestinä potilastietojärjestelmän kautta tai puhelimitse. Asiakkaan suostumus tarvitaan aina, kun asiakkaan asiasta puhutaan hänen henkilötiedoistaan. Pelkkä konsultaatio nimettömänä onnistuu myös.

Mihin prosessi päättyy: perheneuvolassa, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ammattilainen ei enää tarvitse miepä-hoitajan konsultatiivista tai työparitukea, asiakas ei enää tarvitse tukea/palveluita tai tuki ja palvelut järjestetään jossakin muualla esim. lastensuojelu, yhdistykset jne.

Prosessin menestystekijät: yhteistyön sujuvuus, asiakkaan tyytyväisyys ja varhainen tuki, alaikäisen vanhempien huomioiminen/mukaan ottaminen, ota huoli puheeksi -oppaan hyödyntäminen, osaamisen vahvistaminen ja verkostoyhteistyön sujuvuus.​

Osaamisen vahvistaminen: työparityöskentely, puheeksi ottaminen, mini-interventio, ota huoli puheeksi-opas ja  motivoiva haastattelu​

Liitteet
Kuva
Kuva Meijän Polku-päihdetyöparimallin prosessista
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Meijän Polku- päihdetyöparimalliin on nimetty mielenterveys- ja päihdepalveluissa erilliset miepä-hoitajat, joihin yhteydenotto ja yhteistyö perheneuvolasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta on sujuvaa ja nopeaa.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Yhteinen keskustelu toimi-ja palvelualueilla ammattilaisten välillä on tärkeää. Asiakas tulee nähdä yhteisenä ja kaikki palvelut tulisi kehittää asiakasta osallistaen. Asiakas tulee olla keskiössä koko kehittämisprosessin ajan.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Pohjois-karjalan hyvinvointialueella on tämän kehittämistyön tuloksena tullut alaikäisille päihdeasiakkaille oma palvelumalli. Tämä on tuonut alaikäisille asiakkaille matalan kynnyksen palvelujen mahdollisuuden ja oman palveluprosessin päihdepalveluihin, jossa moniammatillinen yhteistyö ja asiantuntijuus on asiakkaalle saatavilla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja vaikuttavasti.