Meijän Polku - päihdetyöparimalli
Konsultaatio-ja työparimalli, kun alaikäisen päihdekäyttö tai pelaaminen aiheuttaa huolta perheneuvolassa, koulu-ja opiskeluterveydenhuollossa, voidaan toimintamalli aktivoida kontaktoitumalla mielenterveys-ja päihdetyön ammattilaiseen sovitun käytännön mukaisesti.
Pohjois-Karjalan alueella on alaikäisten nuorten päihteiden käyttöä runsaasti ja se on nähtävissä mm. kouluterveyskyselyn perusteella. Myös nuorten huumekuolemia on valitettavan paljon verrattuna maan keskitasoon ja väkilukuun suhteutettuna.
Tämän kehittämistyön lähtökohtana on perheneuvoloista, kouluista ja toisen asteen oppilaitoksista noussut tarve moniammatillisen yhteistyön vahvistamisesta alaikäisten päihteitä käyttävien tuen turvaamiseksi. Myös nuorten kautta on saatu tietoa, että tarvetta matalamman kynnyksen palveluille on olemassa.
Alaikäisen päihteitä käyttävän nuoren palveluiden moniammatillisen yhteistyön kehittäminen ja palveluiden saatavuuden parantuminen. Meijän polku -toimintamalli linkittyy Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaan. Kehittämistyön lähtökohtana on toiminut alaikäisten päihdepalvelujen nykytilan kartoitus.
Tämä kehittämistyö on tehty yhteiskehittämisen menetelmien avulla Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen, Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelujen Tulevaisuuden sote-keskushanketavoitteen mukaisesti. Kehittämistyössä on ollut mukana sote-ammattilaisia eri toimi- ja palvelualueilta, järjestö ja hankeyhteistyöhenkilöitä sekä asiakasnäkökulmaa kokemusasiantuntijoiden ja asiakasraadin avulla.
Alaikäisten päihdepalvelujen Meijän Polku -toimintamalli ja Ota huoli puheeksi - opas on suunniteltu ja tehty yhteiskehittämällä työryhmissä työpajatyöskentelyä hyödyntäen.
Alaikäisten päihdepalvelujen asiakasprosessia vahvistetaan kartoittamalla, kehittämällä ja käyttöönottamalla hyvien käytänteiden mukaisia hoitoonohjauksen ja alaikäisille suunnattuja matalan kynnyksen palveluja.
Tavoitteena on, että yhteistyö sote- ammattilaisilla lisääntyy ja alaikäisille mahdollistuu matalan kynnyksen tuki sekä tarvittaessa hoitoon pääseminen selkeiden käytäntöjen mukaisesti oikea-aikaisesti ja mahdollisimman nopeasti.
Muutosta mitataan seuraamalla yhteistyön, konsultaatioiden ja työparityöskentelyn määriä. Toimintamalliin nimetyt miepä-hoityajat seuraavat näitä mittareita.
Kohderyhmänä on alaikäiset päihteitä käyttävät nuoret ja myös haitallisesti pelaavat nuoret. Nykytilan kuvaamisen asiakkaita on osallistettu nuorisovaltuuston kautta sekä nuorten ääniä esiintuovien yhdistysten ja järjestöjen kautta. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakaspalaute sekä perheneuvoloista, kouluilta ja oppilaitoksilta tullut tarve on huomioitu kehittämistyössä. Kehittämistyössä on ollut mukana kokemusasiantuntija sekä miepä-asiakasraati.
Meijän Polku -toimintamalli on saanut vaikutteista Kainuusta, jossa on ollut samantyyppistä Polku-päihdetyöparimalli toimintaa. Meijän Polku on tehty Pohjois-karjalan alueen asukasnäkökulman ja nykytilan perusteella sopivaksi alueemme tarpeisiin.