Projektin tarkoituksena oli eri etnistaustaisten työikäisten henkilöiden muisti- ja aivoterveyden edistäminen. Tavoitteena oli lisätä monikulttuurisen taustan omaavien työikäisten tietoa aivoterveyteen vaikuttavista tekijöistä ja muistisairauksista. Projektissa kehitettiin materiaaleja ja työkaluja tiedon jakamiseksi eri kielisille henkilöille sekä luku- ja kirjoitustaidottomille.

Toimintaympäristö **

Päämäärä: 

Monikulttuurinen muisti -hanke (2016-2019) edisti eri kulttuuritaustaisten ryhmien aivo- ja muistiterveyttä, jakoi heille tietoa aivoterveysriskeistä ja varhaisesta muistisairauden tunnistamisesta Salon ja Someron sekä yhteistökumppaneiden alueilla. Lisäksi hankkeessa kehitettiiin erikielisiä työkaluja tiedon jakamiseksi sekä kohderyhmälle että ammattilaisille. Hankkeessa syntyi myös Memoni-ryhmätoimintamalli aivo- ja muistiterveyden edistämiseksi jo olemassa oleviin yhteistyökumppaneiden ryhmiin. 

Päätavoite: 

Projektin tavoitteena oli lisätä eri etnistaustaisten työikäisten henkilöiden tietoa aivoterveyden edistämisestä ja muistisairauksien tunnistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä. Tavoitteen toteuttamiseksi muodostettiin eri kulttuuritaustaisista henkilöistä koostuva työryhmä, jossa käytiin läpi Suomessa käytössä oleva aivoterveys- ja muistisairausmateriaali sekä kartoitettiin heidän tarpeet kyseisestä aiheesta. 

 

Osatavoite: 

Projektin toisena tavoitteena oli kehittää eri kulttuureihin soveltuvia työkaluja sekä lisätä ammattilaisten valmiuksia kohdata eri kulttuuritaustainen henkilö aivo- ja muistiterveysasioissa. Heti projektin alussa kartoitettiin eri yhteyksissä ammattilaisten tarpeita liittyen eri kulttuuritaustaisten kohtaamiseen ja terveydenedistämiseen liittyen. Tietoa kerättiin haastattelemalla ja kyselylomakkein. Tiedon tarpeita kartoitettiin laajasti terveydenedistämisen kentällä. 

Kohderyhmä: 

Kohderyhmä oli eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat työikäiset henkilöt Salon ja Someron sekä yhteistyökumppaneiden alueella. Suomessa tällä hetkellä asuvista eri kulttuuritaustaisista noin 75 % on työikäisiä (Tilastokeskus 2018)

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Tavoiteltavat tulokset: 

Hankkeen tuloksena syntyi Memoni-ryhmätoimintamalli, jonka tavoitteena oli lisätä ja vahvistaa kohderyhmän tietoja ja valmiuksia omien aivo- ja muistiterveyteen vaikuttavien riskitekijöiden tunnistamisessa sekä niihin vaikuttamisessa, arjen valinnoissa sekä itsehoidossa ja varhaisessa hoitoon hakeutumisessa. Tavoitteena oli lisätä kohderyhmän valmiuksia tunnistaa muistisairauden oireita ja vähentää tiedon myötä sairauteen liittyviä väärinkäsityksiä ja häpeää. Tavoitteen saavuttamiseksi tehtiin tiivistä yhteistyötä Salon ja Someron alueella olevien eri kulttuuritaustaisten ryhmien kanssa, jossa jaettiin tietoa 6-10 kerran ryhmätapaamisissa tiedollisin ja toiminnallisin menetelmin. Lisäksi järjestettiin terveysmittauksia yhteistyössä oppilaitosten kanssa, minkä tuloksena eri kulttuuritaustaiset osasivat hakeutua terveydenhuoltoon hakemaan apua. 

Ryhmissä ja tilaisuuksissa tavoitettiin yhteensä noin 700 eri kulttuuritaustaista henkilöä. 

Ammattilaisten tiedon tarpeeseen vastaamiseksi järjestettiin heille seminaareja ja tilaisuuksia eri yhteyksissä. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille pidettiin tietoiskuja monikulttuurisesta aivo- ja muistiterveyden edistämisestä. 

Hankkeen lopussa koottiin yhteen Kokemuskirjaksi hankkeen kokemukset ja tieto muiden ammattilaisten ja toimijoiden hyödyksi. Kirjan tarkoitus on toimia käsikirjana ja avata kultturuista nousevia näkökulmia aivo- ja muistiterveyden edistämistyössä ja madaltaa kynnystä kohdata eri taustoista tulevat henkilöt. 

Hankkeen yksi tavoite oli alusta asti kehittää yhteistyössä sekä ammattilaisten että eri kulttuuritaustaisten kanssa työkaluja ja toimintaa, johon osallistumisenkynnys olisi mahdollisimman matala. Tämän vuoksi projektin kaikki tuotokset olivat kaikkien käytettävissä koko projektin elinkaaren ajan esim internetin välityksellä ja sosiaalisessa mediassa.

Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Tavoiteltavat vaikutukset: 

Hankkeen jakamalla tiedolla ja työkaluilla edistetään eri kulttuuriryhmien aivoterveyttä ja tunnistetaan aivoterveysriskejä sekä tunnistetaan muistisairauksia aiempaa paremmin. Eri kulttuuriryhmien edustajat voivat tiedon avulla tehdä elintapamuutoksia ja tukea omaa aivoterveyttään sekä ennaltaehkäistä muistisairautta. Muistisairauksiin liittyviä tabuja ja käsityksiä oikaistaan ja siten tutkimuksiin hakeutumisen kynnys mahdaltuu. Tieto sairaudesta ja siihen saatavasta hoidosta ja tukimuodoista tavoittaa myös eri kulttuuriryhmien edustajat ja näin ollen sosioekonomiset terveyserot kaventuvat eri väestöryhmien välillä. 

Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hankkeen arvioinnin tulokset: 

Monikulttuuristaustaiset: 

•Aivo- ja muistiterveystiedon saanti on koettu tärkeäksi sekä tärkeäksi on koettu tieto omien valintojen merkityksestä muistisairauteen. 
•Ryhmäläiset ovat kokeneet saavansa uutta tietoa oman terveyden edistämisen tueksi mm liikunnasta, unesta ja ruuasta. 
•Ryhmän osallistuminen on lisännyt hyvinvointia keskustelun ja toiminallisuuden kautta sekä useat ryhmäläiset ovat tehneet elintavoissa muutoksia.
•Ryhmässä on koettu tärkeäksi suomen kielen opiskelu ja käyttämisen mahdollisuus sekä terveyssanastojen saanti. 
•Ryhmäläisillä on paljon kysymyksiä ja huolia muistiin liittyen

Vapaaehtoiset ja harjoittelijat:

•Harjoittelu- ja vapaaehtoistyö on koettu tärkeäksi mahdollisuudeksi harjoittaa ammattia ja olla hyödyksi toisille. He ovat kokenet kiitollisuutta, moni on halunnut antaa takaisin yhteiskunnalle, koska ovat itse saaneet paljon apua ja tukea. 
•Suomen kielen taito on parantunut harjoittelun myötä. 
•Harjoittelu on koettu tärkeäksi mahdollisuudeksi tutustua suomalaisiin ikäihmisiin ja joillekin se on helpottanut ammattivalintaa. 
•On koettu tärkeäksi kuulua johonkin ja saada onnistumisen kokemuksia ja lisäksi harjoittelu- ja vapaaehtoistyö on edesauttanut kotoutumista ja kulttuurituntemusta. 
•Rasismin ja syrjintä kokemukset ovat vähentyneet, löydetty uusia ystäviä. 

Yhteistyökumppanit ja sidosryhmät:

•Yhteistyökumppanit ovat kokeneet, että projekti on luonut mahdollisuuksia erikulttuuritaustaisille verkostoitua ja palvelut ovat tulleet tutummaksi. Eri kulttuuristaustaiset ovat saaneet apua muistiin liittyvissä kysymyksissä ja kynnys hakea apua on vähentynyt ja lisäksi on syntynyt kontakteja paikallisiin toimijoihin. Ammattilaiset ovat saaneet kulttuurista ymmärrystä sekä työkaluja monikulttuurisen työhön. ​•Projekti on ollut avoin ja yhteistyöhaluinen kehittämään yhdessä toimintaa. •Projekti on kehittänyt uusia toimintatapoja on syntynyt uusia yhteistyömuotoja•Palautteen perusteella 71% piti projektin toiminta tarpeellisena ja 85% näkee tarvetta myös jatkossa. "Toiminnan näkyvyys ja projektin tuotosten esiintuominen on ollut aktiivista ja se on tapahtunut mukavalla tavalla esim facebookia hyödyntäen. Myös toiminnasta, tapahtumista on tullut kuva, että se on kutsuvaa ja hyvin matalan kynnyksen toimintaa.”

Tavoiteltu muutos

Hankkeen tuottamat tulokset: 

Eri yhdistykset ja toimijat ovat saaneet erikielisiä työkaluja aivo- ja muistiterveyden edistämiseen ja muistisairauksista puhumiseen. Vastaavia materiaaleja ei ole saatavissa muualta. Lisäksi on tuotettu tietoa monikulttuuriseen kohtaamiseen aivo- ja muistiterveysasioissa. Erikieliset työkalut soveltuvat sekä itsenäiseen tiedonhankintaan että ryhmiin ja yksilöneuvontaan. Materiaalit soveltuvat myös kantasuomalaisille ja erityisryhmille kuten esimerkiksi kehitysvammaisille ja viittomakielisille. 

Lisäksi on tuotettu ryhmätoimintamalli aivo- ja muistiterveyden edistämiseen eri kulttuuritaustaisille, jota eri toimijat voivat hyödyntää itsenäisesti. 

Monikulttuuristaustaiset ovat saaneet tietoa aivo- ja muistiterveyden edistämisestä tuotetun materiaalin kautta. Luku- ja kirjoitustaidottomat on huomioitu tuottamalla heille dubattuja videoita. 

Toimivalla vapaaehtois- ja harjoittelijayhteistyöllä, jossa eri kulttuuritaustaiset ovat osallistuneet kuntouttavaan päivätoimintaan, on saatu aikaan muistisasiakkaiden kuntoutumista sekä ennakkoluulojen ja rasisimin vähentymistä puolin ja toisin. Positiiviset kokemukset yhteistyöstä kannustavat osaltaan myös muita toimijoita tämänkaltaiseen yhteistyöhön. 

Muutoksen mittaaminen

Flyerit:

14 kuvapainotteista infolehtistä eri aivoterveyden osa-alueesta, käännetty eri kielille:

Vapaaehtoistyö ja yhteiskunnallinen osallistuminen (suomiarabiavenäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiina

Stressinhallinta (suomiarabiavenäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiina

Päihteet ja riippuvuudet (suomiarabia, venäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiina)

Yksinäisyys ja sosiaaliset suhteet (suomiarabiavenäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiinaenglanti)

Painonhallinta ja sydänterveys (suomiarabiavenäjäsomalikurdi-soraani,mandariinikiina

Aivoterveellinen ravinto (suomiarabia, venäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiina)

Masennus (suomiarabiavenäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiina, englanti)

Muistihäiriöt (suomiarabiavenäjäviro, somalikurdi-soraanimandariinikiinaenglanti)

Uni ja lepo (suomi,  venäjä,  somalikurdi-soraani, mandariinikiinaenglanti)

Fyysinen aktiivisuus (suomivenäjäsomalikurdi-soraanimandariinikiinaenglanti)

Alzheimerin tauti (suomienglantivenäjäalbaniathaisomaliarabia)
Lewyn kappale -tauti (suomienglantivenäjäalbaniathaisomaliarabia
Verisuoniperäiset muistisairaudet (suomienglantivenäjäalbaniathaisomali, arabia)
Otsa-ohimolohkorappeumasta johtuvat muistisairaudet (suomienglantivenäjäalbaniathaisomaliarabia)

Videot:

Mitä ovat muistihäiriöt? (linkit videoihin: suomivirovenäjäarabiaenglantisomali)

Miten muistia tutkitaan? (linkit videoihin: suomivirovenäjäarabiaenglanti, somali)

Mitä on aivoterveyden edistäminen? (linkit videoihin: suomifarsi (persia), darivenäjäarabiasomali)

Mitkä ovat aivoterveysriskit? (linkit videoihin: suomi, farsi (persia), darivenäjäarabiasomali)

Itsemääräämisoikeus ja oikeudellinen ennakointi. (linkit videoihin: suomivenäjäenglantikiinasomaliarabia)

Muistisairaan kohtaaminen (linkit videoihin suomivenäjäenglantikiinasomali, arabia)

(Passi-ohjelma/Kuurojen palvelusäätiö on tuottanut kaksi viittomakielistä videota MEMONI-materiaalien pohjalta: Masennus , Muistihäiriöt)

Muistisairauksien tunnistamisen ja keskustelun kuvakortit

Kuvakorttien avulla on tarkoitus helpottaa muistisairauksien varhaisten ja keskivaiheiden oireiden tunnistamista sekä niistä keskustelua erityisesti silloin kun kielitaito on puutteellinen. Korttien toisella puolella on lisäksi kysymyksiä, jotka auttavat keskustelussa. Lisäksi korteissa on huomioitu kulttuurisia seikkoja. Kortit soveltuvat sekä itsenäiseen käyttöön että ryhmätoimintaan. Kortteja on yhteensä 46 kpl. 

Ryhmätoimintamalli: 

Ryhmän tarkoitus: 
•jakaa tietoa aivoterveysriskeistä
•lisätä ryhmäläisten tietoa aivoterveyttä edistävistä valinnoista
•lisätä tietoa muistisairauden oireista ja tukea varhaista tunnistamista
•vähentää muistisairauksiin liittyviä ennakkoluuloja.

• Ryhmämalli soveltuu parhaiten valmiisiin, jo toiminnassa oleviin ryhmiin (koko 6-20 hlöä).  Ryhmässä jaettavan tiedon tueksi on kehitetty erikielistä aivo- ja muistiterveysmateriaalia, videoita sekä muistisairauksien tunnistamisen ja keskustelun kuvakortit. Lisäksi Kokemuskirja tukee ryhmätoiminnan toteutusta.  Flyerit toimivat alustuksena aiheeseen. Sen lisäksi ryhmäkerralla on toiminnallista osuutta, esim aihetta tukevat lisämateriaali (kts lista), erilaisia aivopähkinätehtäviä tai muuta aktivoivaa. 

•Memoni-ryhmätoimintaa voi toteuttaa 6-14 kerran kokonaisuutena (flyerin aiheet tai niitä yhdistellen), kesto 1,5-2 h/krt

Toteutussuunnitelma

Vaikutusarvioinnin tulokset: 

Projektin vaikutukset Projektin aikana yksistään ryhmissä on tavattu lähes 700 eri kulttuuritaustaista henkilöä. Aivo- ja muistiterveystietoa on jaettu lukuisissa eri ryhmissä neljän vuoden ajan. Ryhmätoiminnasta saadun palautteen perusteella ovat osallistujat saaneet uutta tietoa aivo- ja muistiterveyteen vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi monelle on ollut uutta se, että aivojen hyvinvointiin voi vaikuttaa omilla valinnoillaan. Ryhmäläiset ovat kertoneet tekemistään elämäntapamuutoksista. Suurimpia ovat olleet liikunnan lisääntyminen, painonpudottaminen, kasvisten ja D-vitamiinin käytön lisääntyminen. Toiminnan myötä järjestettyjen terveysmittausten seurauksena on osattu hakeutua lääkäriin. Aivojumppatehtävät ovat olleet uusi mutta hyödyllinen asia. Niiden avulla on ollut mahdollista treenata ja ”käyttää aivoja uudella tavalla”, kuten ryhmäläiset kuvailivat asiaa. Osa kokee, että treenien tuloksena on esimerkiksi hahmottaminen kehittynyt. Harrastuksia on lisätty muistisairauksia ennaltaehkäisevästä näkökulmasta. Ryhmissä on syntynyt paljon keskustelua omasta terveydestä ja myös arkaluonteisista aiheista kuten masennuksesta, väkivallasta ja seksuaaliterveydestä. Projektin toiminnan tuloksena on opittu tunnistamaan muistisairauksien varhaisia oireita ja on hakeuduttu tutkimuksiin. Ryhmäläiset ovat jakaneet saamaansa tietoa kotimaihinsa asti sosiaalisen median ja puhelimen välityksellä. Muistisairauksiin liittyviä vääriä käsityksiä ja tabuja on oikaistu ryhmissä. Merkittävänä seikkana on esiin noussut ryhmissä tapahtuva sosiaalinen kanssakäyminen ja yhteinen tekeminen. Ryhmä on koettu tärkeänä mahdollisuutena käyttää ja oppia suomen kieltä sekä uusia terveyteen liittyviä sanoja. Ryhmät ovat vahvistaneet merkityksellisyyden tunnetta sekä antaneet onnistumisen kokemuksia. Projektin kautta harjoitteluun tai vapaaehtoiseksi tulleet ovat kokeneet löytäneensä paikan, jossa he saavat olla hyödyllisiä ja kuulua johonkin. Osallistumisen kautta on mahdollistunut oman osaamisen ja ammattitaidon käyttäminen, jonka kautta saatu arvostusta ja kiitosta. Salon muistiyhdistyksen sisällä ovat ennakkoluulot vähentyneet ja maahanmuuttajat ovat löytäneet uusia ystäviä. Nämä kaikki tekijät ovat edistäneet maahanmuuttajien aivoterveyttä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Tulosten hyödyntäminen ja juurruttaminen: 

Projektin tuotokset ovat levinneet laajasti eri käyttöyhteyksiin. Ne on otettu käyttöön sekä Salon Muistiyhdistyksessä että laajemmin Salon alueella (terveydenhoitajat, muistihoitajat, sosiaalityö) ja lisäksi valtakunnallisesti eri yhdistyksiin ja oppilaitoksiin sekä kotoutumiskoulutuksissa terveys- ja yhteiskuntaorientaaioihin. Materiaali on tavoittanut yhteistyökumppaneiden, kotoutumispalveluiden, maahanmuuttajaverkostojen ja sähköposti- ja someviestinnän avulla laajasti toimijoita.Eri muistiyhdistykset kuten Lapin muistiyhdistys ja Helsingin Alzheimer-yhdistys ovat raportoineet ottaneensa käyttöön ja hyödyntäneensä materiaaleja omassa toiminnassaan. Somalinkielistä masennus-flyeria on hyödynnetty ainakin Psykiatrisessa maahanmuuttajatyöryhmässä Helsingissä. Salon Muistiyhdistyksen vertaistukiryhmissä on käytetty menestyksekkäästi puheeksiottamisen kuvakortteja käsiteltäessä vaikeita aiheita muistipariskuntien arjessa. Kuvakortteja on käytetty myös opetuksessa muistisairauksien oireiden käsittelyssä.

Materiaali on levinnyt myös laajemmin Eurooppaan kun kattojärjestö Alzheimer Europe otti kirjalliset materiaalit omaan kansainväliseen tietokantaansa vuonna 2019.  Materiaalit ovat vapaasti löydettävissä ja hyödynnettävissä: https://www.alzheimer-europe.org/Ethics/Database-of-initiatives-for-intercultural-care-and-support. Memoni-materiaalit ovat olleet myös jaossa Venäjällä dementia-konferenssissa keväällä 2019. Kuurojen palvelusäätiön Passi-ohjelma on tehnyt viittamakielisiä videon masennuksesta ja muistihäiriöistä, joka pohjautuvat Memoni-flyereihin. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys on kääntänyt osan flyereistä ruotsiksi. Projektin Youtube-videot ovat levinneet laajasti eri puolille maailmaa. Niitä on katsottu esim Irakissa, Somaliassa ja Yhdysvalloissa. Memoni on verkostoitunut valtakunnallisten toimijoiden kanssa kuten VETO-erkosto (200 ihmistä), VESOTE-hanke (yhdeksän sairaanhoitopiiriä) ja Varsinais-Suomen ELY-keskus, joiden kautta materiaalit ovat levinneet laajalle. ELY-keskus on tehnyt koosteen eri kielisistä materiaaleista, joita on tuotettu Suomessa ja Memoni-materiaalit on mukana listassa, joka on jaettu heidän kauttaan eri toimijoille. Terveydenhuollon ammattilaisille ja muistihoitajille Salossa ja Turussa toteutetun kyselyn mukaan 48/54 aikoi ottaa käyttöön Memoni-tuotokset.

Memoni-projektin yhteistyökumppanit kuten Salon seudun koulutuskuntyhtymä ja Edusalo sekä Salon kansalaisopisto aikovat jatkaa memoni-ryhmätoimintaa ja Memoni-materiaalien hyödyntämistä. Kansalaisopisto tekee jatkossa yhteistyötä yhdistyksen kanssa tuomalla oppilaita yhdistykseen tutustumaan sekä hyödyntämällä Memoni-materiaaleja erityisesti terveystiedon tunneilla ja hyvinvointia käsittelevillä luennoilla. Materiaalit ovat heillä jo käytössä kotoutumiskoulutuksessa sekä pitkäaikaistyöttömien maahanmuuttajien ryhmissä, lukutaitoryhmässä ja aikuisten perusopetuksessa. Eri toimijat ovat tehneet flyereistä julisteita omiin toimitilojensa seinille. Yhdistys jatkaa yhteistyötä em. yhteistyötahojen kanssa, jolloin jatkossakin yhdistykseen tulee eri kulttuuritaustaisia harjoittelijoita ja vapaaehtoisia. Yhdistyksen oma Stea-ak-rahoitteinen toiminta tukee jatkossa yhtistyökumppaneiden kanssa toteutettavaa Memoni-toimintaa. 

Kaikki materiaalit (flyerit, videot, kokemuskirja, puheeksiottamisen kuvakortit, ryhmätoimintamalli, Powerpoint-esitykset) jäävät yhdistyksen verkkosivuille sekä Youtubeen kaikkien hyödyksi.