Projektin tarkoituksena oli eri etnistaustaisten työikäisten henkilöiden muisti- ja aivoterveyden edistäminen. Tavoitteena oli lisätä monikulttuurisen taustan omaavien työikäisten tietoa aivoterveyteen vaikuttavista tekijöistä ja muistisairauksista. Projektissa kehitettiin materiaaleja ja työkaluja tiedon jakamiseksi eri kielisille henkilöille sekä luku- ja kirjoitustaidottomille.

Toimintamallin nimi
Memoni / Monikulttuurinen muisti -projekti
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Projektin tarkoituksena oli eri etnistaustaisten työikäisten henkilöiden muisti- ja aivoterveyden edistäminen. Tavoitteena oli lisätä monikulttuurisen taustan omaavien työikäisten tietoa aivoterveyteen vaikuttavista tekijöistä ja muistisairauksista. Projektissa kehitettiin materiaaleja ja työkaluja tiedon jakamiseksi eri kielisille henkilöille sekä luku- ja kirjoitustaidottomille.

Toteutuspaikka
Salo, Somero
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Salo
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

17.03.2020

Viimeksi muokattu

19.05.2020
Toimintaympäristö

Päämäärä: 

Monikulttuurinen muisti -hanke (2016-2019) edisti eri kulttuuritaustaisten ryhmien aivo- ja muistiterveyttä, jakoi heille tietoa aivoterveysriskeistä ja varhaisesta muistisairauden tunnistamisesta Salon ja Someron sekä yhteistökumppaneiden alueilla. Lisäksi hankkeessa kehitettiiin erikielisiä työkaluja tiedon jakamiseksi sekä kohderyhmälle että ammattilaisille. Hankkeessa syntyi myös Memoni-ryhmätoimintamalli aivo- ja muistiterveyden edistämiseksi jo olemassa oleviin yhteistyökumppaneiden ryhmiin. 

Päätavoite: 

Projektin tavoitteena oli lisätä eri etnistaustaisten työikäisten henkilöiden tietoa aivoterveyden edistämisestä ja muistisairauksien tunnistamisesta ja ennaltaehkäisemisestä. Tavoitteen toteuttamiseksi muodostettiin eri kulttuuritaustaisista henkilöistä koostuva työryhmä, jossa käytiin läpi Suomessa käytössä oleva aivoterveys- ja muistisairausmateriaali sekä kartoitettiin heidän tarpeet kyseisestä aiheesta. 

 

Osatavoite: 

Projektin toisena tavoitteena oli kehittää eri kulttuureihin soveltuvia työkaluja sekä lisätä ammattilaisten valmiuksia kohdata eri kulttuuritaustainen henkilö aivo- ja muistiterveysasioissa. Heti projektin alussa kartoitettiin eri yhteyksissä ammattilaisten tarpeita liittyen eri kulttuuritaustaisten kohtaamiseen ja terveydenedistämiseen liittyen. Tietoa kerättiin haastattelemalla ja kyselylomakkein. Tiedon tarpeita kartoitettiin laajasti terveydenedistämisen kentällä. 

Kohderyhmä: 

Kohderyhmä oli eri kulttuuri- ja kielitaustoista tulevat työikäiset henkilöt Salon ja Someron sekä yhteistyökumppaneiden alueella. Suomessa tällä hetkellä asuvista eri kulttuuritaustaisista noin 75 % on työikäisiä (Tilastokeskus 2018)

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Tulosten hyödyntäminen ja juurruttaminen: 

Projektin tuotokset ovat levinneet laajasti eri käyttöyhteyksiin. Ne on otettu käyttöön sekä Salon Muistiyhdistyksessä että laajemmin Salon alueella (terveydenhoitajat, muistihoitajat, sosiaalityö) ja lisäksi valtakunnallisesti eri yhdistyksiin ja oppilaitoksiin sekä kotoutumiskoulutuksissa terveys- ja yhteiskuntaorientaaioihin. Materiaali on tavoittanut yhteistyökumppaneiden, kotoutumispalveluiden, maahanmuuttajaverkostojen ja sähköposti- ja someviestinnän avulla laajasti toimijoita.Eri muistiyhdistykset kuten Lapin muistiyhdistys ja Helsingin Alzheimer-yhdistys ovat raportoineet ottaneensa käyttöön ja hyödyntäneensä materiaaleja omassa toiminnassaan. Somalinkielistä masennus-flyeria on hyödynnetty ainakin Psykiatrisessa maahanmuuttajatyöryhmässä Helsingissä. Salon Muistiyhdistyksen vertaistukiryhmissä on käytetty menestyksekkäästi puheeksiottamisen kuvakortteja käsiteltäessä vaikeita aiheita muistipariskuntien arjessa. Kuvakortteja on käytetty myös opetuksessa muistisairauksien oireiden käsittelyssä.

Materiaali on levinnyt myös laajemmin Eurooppaan kun kattojärjestö Alzheimer Europe otti kirjalliset materiaalit omaan kansainväliseen tietokantaansa vuonna 2019.  Materiaalit ovat vapaasti löydettävissä ja hyödynnettävissä: https://www.alzheimer-europe.org/Ethics/Database-of-initiatives-for-intercultural-care-and-support. Memoni-materiaalit ovat olleet myös jaossa Venäjällä dementia-konferenssissa keväällä 2019. Kuurojen palvelusäätiön Passi-ohjelma on tehnyt viittamakielisiä videon masennuksesta ja muistihäiriöistä, joka pohjautuvat Memoni-flyereihin. Varsinais-Suomen Muistiyhdistys on kääntänyt osan flyereistä ruotsiksi. Projektin Youtube-videot ovat levinneet laajasti eri puolille maailmaa. Niitä on katsottu esim Irakissa, Somaliassa ja Yhdysvalloissa. Memoni on verkostoitunut valtakunnallisten toimijoiden kanssa kuten VETO-erkosto (200 ihmistä), VESOTE-hanke (yhdeksän sairaanhoitopiiriä) ja Varsinais-Suomen ELY-keskus, joiden kautta materiaalit ovat levinneet laajalle. ELY-keskus on tehnyt koosteen eri kielisistä materiaaleista, joita on tuotettu Suomessa ja Memoni-materiaalit on mukana listassa, joka on jaettu heidän kauttaan eri toimijoille. Terveydenhuollon ammattilaisille ja muistihoitajille Salossa ja Turussa toteutetun kyselyn mukaan 48/54 aikoi ottaa käyttöön Memoni-tuotokset.

Memoni-projektin yhteistyökumppanit kuten Salon seudun koulutuskuntyhtymä ja Edusalo sekä Salon kansalaisopisto aikovat jatkaa memoni-ryhmätoimintaa ja Memoni-materiaalien hyödyntämistä. Kansalaisopisto tekee jatkossa yhteistyötä yhdistyksen kanssa tuomalla oppilaita yhdistykseen tutustumaan sekä hyödyntämällä Memoni-materiaaleja erityisesti terveystiedon tunneilla ja hyvinvointia käsittelevillä luennoilla. Materiaalit ovat heillä jo käytössä kotoutumiskoulutuksessa sekä pitkäaikaistyöttömien maahanmuuttajien ryhmissä, lukutaitoryhmässä ja aikuisten perusopetuksessa. Eri toimijat ovat tehneet flyereistä julisteita omiin toimitilojensa seinille. Yhdistys jatkaa yhteistyötä em. yhteistyötahojen kanssa, jolloin jatkossakin yhdistykseen tulee eri kulttuuritaustaisia harjoittelijoita ja vapaaehtoisia. Yhdistyksen oma Stea-ak-rahoitteinen toiminta tukee jatkossa yhtistyökumppaneiden kanssa toteutettavaa Memoni-toimintaa. 

Kaikki materiaalit (flyerit, videot, kokemuskirja, puheeksiottamisen kuvakortit, ryhmätoimintamalli, Powerpoint-esitykset) jäävät yhdistyksen verkkosivuille sekä Youtubeen kaikkien hyödyksi.