Mentalisaatioterapeutti (MBT)-koulutus Pohjois-Pohjanmaalla

Pohteella on lähdetty pilotoimaan (09/23) Mentalisaatioterapiaa (MBT) osana porrasteista palvelujärjestelmän kehittämistä. MBT on näyttöön perustuva menetelmä, jolla hoidetaan mm. traumoista ja persoonallisuushäiriöistä kärsiviä.

Toimintaympäristö

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin sairauspäivärahan ja työkyvyttömyyseläkkeen syy Suomessa. Nykyisen mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan kehittämishankkeita, jotka parantavat hoitojen saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta sekä näihin hankkeisiin liittyvää tutkimustoimintaa. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kehitetty porrasteista mielenterveyspalvelujärjestelmää. Työskentelyn aikana on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoidon portaiden 3.-4. palveluvalikossa todettu puutteita,  jonka seurauksena on nyt lähdetty pilotoimaan kyseisille hoidon portaille näyttöön perustuvaa ja strukturoitua Mentalisaatioterapia (MBT) -hoitomallia turvaamaan psykososiaalisten hoitojen saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta. Menetelmää käytetään vaikea-asteisemmissa mielenterveyshäiriöissä kuten traumaperäisissä häiriöissä, persoonallisuushäiriöissä ja syömishäiriöissä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Mentalisaatioterapeutti (MBT)- koulutukseen on osallistunut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta 20 ammattilaista. Jotta ammattilaiset voivat kouluttautua menetelmään, heiltä edellytetään Julkiterhikki-rekisteriin kuulumista ja vähintään vuoden kokemusta mielenterveystyöstä. Koulutus on alkanut 09/23 ja päättyy 6/24. Koulutus sisältää 11 seminaaripäivää sekä 8 menetelmäohjauskertaa. 

Osana kouluttautumista ammattilaiset hoitavat kahta koulutuspotilasta, joiden hoidon kesto osana kouluttautumista tulee olla vähintään 20 kertaa. Potilaat ovat usein vaikeasti oireilevia, ja heillä saattaa olla traumataustaa, persoonallisuushäiriöitä sekä masennus- ja ahdistusoireilua. Ammattilaiset saavat näiden koulutuspotilaiden hoitamiseen menetelmäohjauksen osana kouluttautumistaan. 

Ratkaisun perusidea

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kehitetty porrasteista mielenterveyspalvelujärjestelmää. Tämän työskentelyn aikana on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoidon portaiden 3.-4. palveluvalikossa todettu puutteita,  jonka seurauksena on nyt lähdetty pilotoimaan kyseisille hoidon portaille näyttöön perustuvaa ja strukturoitua Mentalisaatioterapia (MBT) -hoitomallia turvaamaan psykososiaalisten hoitojen saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta. 

Pohjois-Pohjanmaalla on alettu kouluttamaan 20 ammattilaista MBT-terapeutiksi aikavälillä 9/23-6/24. Koulutus sisältää 11 seminaaripäivää sekä 8 menetelmäohjauskertaa ja se kestää yleensä noin 9-12 kk.

MBT-menetelmä on todettu näyttöön perustuvaksi hoitomuodoksi muun muassa persoonallisuushäiriöistä, syömishäiriöistä, masennus- ja ahdistusoireista kärsivillä sekä potilailla, joilla voi olla moninaista traumatisoitumista taustalla. Menetelmä soveltuu varsin monimuotoisista psyykkisistä ongelmista kärsiville, joilla voi olla pitkäkestoisia tunne-elämän säätelyn haasteita, toistuvaa pahan olon tunnetta, pulmillisia piirteitä persoonallisuudessa sekä pidempikestoista toimintakyvyn heikentymistä. MBT-menetelmän kesto on n. 0,5- 1,5(2) vuotta. 

MBT:ssa pyritään yhdessä terapeutin kanssa rakentamaan toimivaa mentalisaatiokykyä sekä havaitsemaan mentalisaatiokyvyn menettämisen tilanteita; siinä keskitytään mentalisaatiokyvyn palauttamiseen, parantamiseen ja vahvistamiseen. Terapia pohjautuu turvalliseen ja luottamukselliseen sekä aktiiviseen yhteistyösuhteeseen potilaan ja terapeutin välillä. Terapiassa ollaan kiinnostuneita mielensisäisestä kokemusmaailmasta työskennellen vuorovaikutteisesti.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

MBT-menetelmän koulutusosuus tuli päätökseen 12/23. 20 ammattilaisen sitoutumisprosentti koulutukseen oli 100%. Selkeästi suurin osa (95 %) koki koulutuksen hyvin antoisana ja selkeästi suurin osa (94 %) hyvin hyödyllisenä (asteikolla hyvin antoisa/hyödyllinen, jossain määrin antoisa/hyödyllinen, vain vähän antoisa/hyödyllinen, ei lainkaan antoisa/hyödyllinen). 

Kouluttautuminen jatkuu menetelmäohjausten ja koulutuspotilaiden hoidon myötä 6/24 saakka. Tämän aikana rakennetaan hyvinvointialueen MBT-terapeuttien verkosto. Verkosto kokoontuu säännöllisesti. Pyritään yhteisen verkoston ohella myös luomaan muunlaisia tukirakenteita, kuten pienryhmätapaamisia ja mahdollisesti seminaari- iltapäiviä. 

Koulutusvaiheessa kerätään myös tietoa erilaisten mittarien avulla. Arvioidaan muun muassa MBT-terapeuttien mentalisaatiokyvyn mahollisia muutoksia, sekä koulutuspotilaiden hyvinvoinnin osa-alueiden ja mentalisaatiokyvyn mahdollisia muutoksia. Vuosille 24-25 tavoitellaan arviointia ja tutkimusta MBT-menetelmästä osana suomalaista mielenterveyspalvelujärjestelmää.