Mentalisaatioterapeutti (MBT)-koulutus Pohjois-Pohjanmaalla
Pohteella on lähdetty pilotoimaan (09/23) Mentalisaatioterapiaa (MBT) osana porrasteista palvelujärjestelmän kehittämistä. MBT on näyttöön perustuva menetelmä, jolla hoidetaan mm. traumoista ja persoonallisuushäiriöistä kärsiviä.
Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin sairauspäivärahan ja työkyvyttömyyseläkkeen syy Suomessa. Nykyisen mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi tarvitaan kehittämishankkeita, jotka parantavat hoitojen saatavuutta ja kustannusvaikuttavuutta sekä näihin hankkeisiin liittyvää tutkimustoimintaa. Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella on kehitetty porrasteista mielenterveyspalvelujärjestelmää. Työskentelyn aikana on perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon hoidon portaiden 3.-4. palveluvalikossa todettu puutteita, jonka seurauksena on nyt lähdetty pilotoimaan kyseisille hoidon portaille näyttöön perustuvaa ja strukturoitua Mentalisaatioterapia (MBT) -hoitomallia turvaamaan psykososiaalisten hoitojen saatavuutta, oikea-aikaisuutta ja jatkuvuutta. Menetelmää käytetään vaikea-asteisemmissa mielenterveyshäiriöissä kuten traumaperäisissä häiriöissä, persoonallisuushäiriöissä ja syömishäiriöissä.
Mentalisaatioterapeutti (MBT)- koulutukseen on osallistunut Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta 20 ammattilaista. Jotta ammattilaiset voivat kouluttautua menetelmään, heiltä edellytetään Julkiterhikki-rekisteriin kuulumista ja vähintään vuoden kokemusta mielenterveystyöstä. Koulutus on alkanut 09/23 ja päättyy 6/24. Koulutus sisältää 11 seminaaripäivää sekä 8 menetelmäohjauskertaa.
Osana kouluttautumista ammattilaiset hoitavat kahta koulutuspotilasta, joiden hoidon kesto osana kouluttautumista tulee olla vähintään 20 kertaa. Potilaat ovat usein vaikeasti oireilevia, ja heillä saattaa olla traumataustaa, persoonallisuushäiriöitä sekä masennus- ja ahdistusoireilua. Ammattilaiset saavat näiden koulutuspotilaiden hoitamiseen menetelmäohjauksen osana kouluttautumistaan.